Mökillä koiran kanssa

Koira soutuveneessä. Muista ottaa mukaan koiran pelastusliivit, jos liikutte mökillä tai mökille veneellä.

Mitä kaikkea koiralle kannattaa pakata mukaan mökille? Millaisia haavereita mökillä voi sattua koiralle? Listaamme vinkkejä koiralle turvallista mökkireissua varten.

Yleisiä vaaroja mökillä

Punkit

Muista hankkia koiralle punkkikarkote, jos mökillä on punkkeja. Osa karkotteista vaatii eläinlääkärin reseptin, eli punkkikarkote kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen mökkireissua.

Kyyt

Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Jos siis mökillänne on kyitä, koiraa ei kannata päästää liikkumaan vapaana valvomatta.

Sinilevä

Jos mökki on meren tai järven rannalla, missä on sinilevää ei kannata antaa koiran uida vedessä tai juoda sitä, sillä koiralle voi tulla sinilevämyrkytys.

Vierasesine 

Mökiltä tai mökin läheisyydestä koira voi löytää vaikka mitä syötävää ja pahimmassa tapauksessa koira voi syödä jotain, joka aiheuttaa suolistotukoksen tai muita suolistovaivoja. Jos koirasi on perso ruoalle (ja kaikelle syötävälle), kannattaa koiraa pitää silmällä, jotta koira ei pääse syömään jotain sopimatonta.

Hyttyset ja ampiaiset 

Yleensä yksittäinen hyttysen tai ampiaisen pistos ei ole koiralle vaarallinen. Kuten ihmisellä, pistos voi kutista ja punoittaa hieman, mutta paranee itsestään. Osa koirista on puremille herkkiä ja voi saada allergisen reaktion, erityisesti jos koira saa useamman pistoksen kerralla.

Ensiapu

Selvitä etukäteen missä on lähin eläinklinikka sekä päivystävä eläinklinikka. Siten tiedät heti mihin suuntaan lähteä, jos jotain sattuu eikä lähimpien eläinklinikoiden hakuun kulu turhaa kallisarvoista aikaa.

Mökille kannattaa ottaa mukaan koiran ensiapupakkaus tai koota sellainen itse. Suosittelemme ensiapulaukkuun ainakin seuraavia tarpeita:

 • Keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen
 • Steriilejä puhdistusliinoja tai desinfiointiainetta
 • Vanua
 • Ideaaliside
 • Pinsetit
 • Kynsisakset

Hellesään muistilista

Erityisesti kuumina kesäpäivinä tulee varmistaa, että koira juo tarpeeksi vettä ja ei vietä liikaa aikaa auringossa. Osa koirista vetäytyykin mieluusti kuumalla säällä varjoon ja koiran voi houkutella pysymään varjossa antamalla sille vaikka puruluun tai purulelun varjopaikkaan. Jos mökki on lähellä rantaa, koiraa voi myös viilentää uimalla. Huolehdi silloin, että koiran turkki kuivuu kunnolla, jotta koiralle ei tule hot spot tai vesihäntä.

Tärkeät käskyt

Vaikka koira osaisi peruskäskyt hienosti kotona, saattaa koira käyttäytyä eri tavalla eri ympäristössä. Osa koirista unohtaa käskyt ja niiden tottelemisen mökillä, toiset taas ovat entistä kuuliaisempia. Tärkeimpiä peruskäskyjä kannattaa siis harjoitella muutamia kertoja, jotta tiedät miten hyvin koira tottelee ja voitte välttyä monelta ikävältä tilanteelta.

1. Luoksetulo

Koiraa ei kannata ikinä päästää kulkemaan vapaana, jos et ole täysin varma, että se tulee kutsuttaessa luokse. Mökillä kannattaa harjoitella luoksetuloa ja koiran kutsumista sekä koiran turvallisuuden että naapurirauhan ylläpitämiseksi.

2. Jätä

Luonnossa on vaikka mitä uutta haisteltavaa ja maisteltavaa, eikä koira välttämättä osaa varoa myrkyllisiä tai vaarallisia löytöjä. Koira voi löytää myrkkysienen, piikikkään siilin, käärmeen, rupikonnan, eläimen raadon tai peratun kalan jämät ja silloin on tärkeää, että koira jättää löytönsä rauhaan. Siitä syystä koiralle kannattaa opettaa käsky ”jätä!” tai ”ei ota!”, jonka avulla koira oppii olemaan koskematta (tai syömättä) löytämäänsä esinettä.

Ulkoilu

Vaikka mökkitontti on kuin iso koiran vessa ja hyvällä säällä suurin osa mökkikoirista saa ulkoilla lähes tauotta, kannattaa koiran kanssa silti tehdä päivittäin myös muutama kävelylenkki, esimerkiksi mökkitiellä tai lähimpään kylään. Osa koirista ei nimittäin mielellään tee tarpeitaan omalle reviirilleen, vaan mieluummin hieman kauemmas. Koiralle tekee myös hyvää päästä nuuhkimaan uusia tuoksuja.

Mitä pakata mukaan mökille?

 • Koiran ensiapupakkaus
 • Ruokaa ja ruokakupit
 • Puruluita
 • Leluja
 • Pelastusliivit, jos liikutte mökillä veneellä
 • Peti tai tuttu viltti nukkumapaikaksi
 • Hammasharja
 • Koulutusnameja

FirstVet

 • Eläinlääkärin videokonsultaatio
 • Sisältyy Agria Hoitokuluvakuutukseen
 • Avoinna joka päivä klo 9:00-24:00

Lue lisää

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä