Tärkeät käskyt mökillä

Vaikka koira osaisi peruskäskyt hienosti kotona, saattaa koira käyttäytyä eri tavalla eri ympäristössä. Osa koirista unohtaa käskyt ja niiden tottelemisen mökillä, toiset taas ovat entistä kuuliaisempia. Tärkeimpiä peruskäskyjä kannattaa siis harjoitella muutamia kertoja, jotta tiedät miten hyvin koira tottelee ja voitte välttyä monelta ikävältä tilanteelta.

Luoksetulo

Koiraa ei kannata ikinä päästää kulkemaan vapaana, jos et ole täysin varma, että se tulee kutsuttaessa luoksesi. Mökillä kannattaa harjoitella luoksetuloa ja koiran kutsumista sekä koiran turvallisuuden että naapurirauhan ylläpitämiseksi.

Jätä

Luonnossa on vaikka mitä uutta haisteltavaa ja maisteltavaa, eikä koira välttämättä osaa varoa myrkyllisiä tai vaarallisia löytöjä. Pahimmassa tapauksessa koira voi syödä jotain, joka aiheuttaa myrkytyksen, suolistotukoksen tai muita suolistovaivoja.

Koira voi löytää esimerkiksi myrkkysienen, piikikkään siilin, käärmeen, rupikonnan, eläimen raadon tai peratun kalan jämät ja silloin on tärkeää, että koira jättää löytönsä rauhaan. Siitä syystä koiralle kannattaa opettaa käsky ”jätä!” tai ”ei ota!”, jonka avulla koira oppii olemaan koskematta (tai syömättä) löytämäänsä esinettä.

Mitä pakata mukaan mökille?

 • Koiran ensiapupakkaus
 • Ruokaa ja ruokakupit
 • Puruluita
 • Leluja
 • Pelastusliivit, jos liikutte mökillä veneellä
 • Peti tai tuttu viltti nukkumapaikaksi
 • Hammasharja
 • Koulutusnameja

Yleisiä vaaroja mökillä

Punkit

Muista hankkia koiralle punkkikarkote, jos mökillä on punkkeja. Käy myös päivittäin koiran turkki läpi ja poista mahdolliset punkit.

Lue lisää

Kyyt

Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Jos siis mökillänne on kyitä, koiraa ei kannata päästää liikkumaan vapaana valvomatta.

Lue lisää kyyn puremasta koiralla

Sinilevä

Jos mökki on meren tai järven rannalla, missä on sinilevää, älä anna koiran uida vedessä tai juoda siitä, sillä koiralle voi tulla sinilevämyrkytys.

Lue lisää sinilevämyrkytyksen oireista

Hyttyset ja ampiaiset

Yleensä yksittäinen hyttysen tai ampiaisen pistos ei ole koiralle vaarallinen. Kuten ihmisellä, pistos voi kutista ja punoittaa hieman, mutta paranee itsestään. Osa koirista on puremille herkkiä ja voi saada allergisen reaktion, erityisesti jos koira saa useamman pistoksen kerralla. Osa punkkikarkotteista auttaa pitämään myös muut hyönteiset kuten hyttyset loitolla.

Lue lisää hyönteisen puremasta koiralla

Koiran ensiapu

Selvitä etukäteen missä on lähin eläinklinikka sekä päivystävä eläinklinikka. Siten tiedät heti mihin suuntaan lähteä, jos jotain sattuu eikä lähimpien eläinklinikoiden hakuun ja niiden aukioloaikojen selvittämiseen kulu turhaa kallisarvoista aikaa. Agrian sovelluksesta löydät sinua lähinnä olevat klinikat ja niiden yhteystiedot.

Mökille kannattaa ottaa mukaan koiran ensiapupakkaus tai koota sellainen itse. Suosittelemme ensiapulaukkuun ainakin seuraavia tarpeita:

 • Keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen
 • Steriilejä puhdistusliinoja tai desinfiointiainetta
 • Vanua
 • Ideaaliside
 • Pinsetit
 • Kynsisakset

Vettä ja varjoa

Erityisesti kuumina kesäpäivinä tulee varmistaa, että koira juo tarpeeksi vettä ja ei vietä liikaa aikaa auringossa. Osa koirista vetäytyykin mieluusti kuumalla säällä varjoon ja koiran voi houkutella pysymään varjossa antamalla sille vaikka puruluun tai purulelun varjopaikkaan. Jos mökki on lähellä rantaa, koiraa voi myös viilentää uimalla. Huolehdi silloin, että koiran turkki kuivuu kunnolla, jotta koiralle ei tule hot spot tai vesihäntä.