Harjoittelu

Ensin koira tulee totuttaa pyöräilyyn ja pyörän vieressä kulkemiseen. Koira kannattaa totuttaa kulkemaan aina samalla puolella pyörää, jotta se ei lähde seilaamaan puolelta toiselle ja aiheuta vaaratilannetta.

Aloita pyöräilyharjoittelu polkemalla rauhalliseen tahtiin niin, että koira kävelee reippaaseen tahtiin vierelläsi. Kun se alkaa sujua, voit lisätä vauhtia asteittain. Muista antaa koiralle paljon kehuja!

Pyörän vieressä juokseminen voi olla aluksi koiralle ja sen lihaksistolle hyvinkin raskasta, eli koira saattaa olla ensimmäisten lenkkien jälkeen tavallista väsyneempi.

Myös omistajan tulee totutella koiran kanssa polkemiseen. Pyöräilijän tulee pyörän polkemisen ja ohjaamisen lisäksi nyt seurata myös koiran liikkumista ja jaksamista, mahdollisia häiriötekijöitä ja muuta liikennettä sekä pitää koiran hihnaa. Harjoittelu on paikallaan siis sekä koiralle että omistajalle.

Pehmeä alusta on parempi tassuille

Pyöräilyalusta vaikuttaa rasituksen määrään. Kovalla alustalla kuten asfaltilla liikkuminen on kuluttavampaa koiran polkuanturoille ja nivelille, joten kannattaa yrittää suosia pehmeämpiä reittejä, kuten maastoreittejä ja hiekkateitä.

Kesän kuumimpina päivinä asfaltti voi lämmetä liian kuumaksi koiran tassuille eli silloin kannattaa jättää pyörälenkki väliin.

Pyöräilyvarusteet

Koira ei tarvitse sen ihmeellisempiä varusteita pyöräilyyn kuin hyvän ja tukevan hihnan sekä mukavat valjaat. Eläintarvikeliikkeissä myydään myös erityisesti pyöräilyyn sopivia joustavia hihnoja, jotka voi kiinnittää esimerkiksi pyöräilijän vyötärölle. Silloin koko pyöräilijän paino on vastuksena, jos koira yhtäkkiä innostuu lähtemään väärään suuntaan tai päättää tehdä äkkipysähdyksen.

Pyörän koriin tai reppuun kannattaa pakata mukaan vettä koiralle, varsinkin pitkille matkoille ja lämpiminä päivinä.

Muista heijastimet!

Pimeään aikaan pyöräillessä muista heijastimet sekä sinulle että koirallesi. Koiralle kannattaa hankkia myös turvavalo, joka kiinnitetään valjaisiin tai hihnaan, jotta muut pyöräilijät ja autoilijat näkevät koiran ajoissa.

Pyörän vieressä juokseminen on rankkaa

Vaikka pyöräilisit kuinka rauhalliseen tahtiin, koiran tulee koko ajan keskittyä ja kulkea vierelläsi tiettyyn tahtiin eikä voi itse säädellä vauhtiaan tai kuntoilun määrää. Tästä syystä pyöräily ei sovi pennulle eikä nuorelle kasvavalle koiralle, vaan ainoastaan terveelle, aikuiselle koiralle.

Yleisesti ottaen alle 18 kuukauden ikäisen koiran kanssa ei kannata lähteä pyöräilemään. Ikäraja on toki yksilöllinen ja esimerkiksi painava koira voi tarvita enemmän aikaa, jotta sen luusto ja nivelet kestävät pyörän vierellä juoksemisen tuottaman fyysisen rasituksen. Jos lonkka- tai nivelviat ovat yleisiä koirasi rodulla, kannattaa ennen pyöräilyn aloittamista kysyä neuvoa eläinlääkäriltä tai kasvattajalta.

Tee sopivia pyörälenkkejä

Pyöräillessä matka taittuu nopeammin ja lenkistä tulee helposti pitempi kuin kävellen. Muista kuitenkin, että koira kävelee tai hölkkää koko matkan eli lenkin pituus tulisi sopeuttaa koiran normaaliin kävelylenkkiin. Jos yleensä kävelette koiran kanssa parin kilometrin pituisia lenkkejä, tulee pyörälenkkien olla alkuun hyvin lyhyitä ja matkaa kasvatetaan vähitellen viikkojen kuluessa.

Koira korissa

Pientä koiraa voit kuljettaa myös pyörän korissa. Varmista, että koira istuu mukavasti ja sinulla on tukeva ote hihnasta, jotta se ei sotkeudu polkimiin. Koiraa ei kuitenkaan kannata sitoa kiinni pyörään, sillä silloin onnettomuuden sattuessa koiran riski vahingoittua on suurempi.

Koriin kannattaa ostaa suojaverkko, joka suojaa koiraa mahdollisissa vaaratilanteissa eikä koira pääse putoamaan (tai karkaamaan) korista.

Koiraa voi kuljettaa myös lapsille tarkoitetussa pyörän kuljetuskärryssä. Huolehdi myös tällöin, että koira ei pääse itse hyppäämään pois kyydistä kesken matkan.