Veteen totuttelu

Suurin osa koirista osaa uida luonnostaan, mutta uimaharjoittelu kannattaa aina aloittaa hitaasti. Kannattaa aloittaa matalalla, hiekkapohjaisella rannalla, jossa koira voi kastautua omaan tahtiinsa. Koiran tulee päästä veteen ja vedestä pois helposti. Älä siis vie koiraasi liukkaille kallioille tai syvään veteen.

Aloita vesiharjoittelu matalassa vedessä aivan rannan tuntumassa. Ota mukaan joku hauska ja kelluva lelu, jota voit heittää pienen matkan päähän rantaviivalta. Lelun ansiosta koira ei välttämättä huomaa olevansa vedessä vaan keskittyy leikkimiseen ja vedessä olemisesta tulee positiivinen kokemus.

Jos koirasi pitää herkuista enemmän kuin leluista, voit ripotella muutamia kevyitä, kelluvia koirakeksejä veden pinnalle ja antaa koiran syödä ne. Tämä on suositeltavaa tosin vain järvivedessä, sillä koira saattaa samalla juoda hieman vettä eikä merivesi ole koiralle hyväksi.

Kun koira tottuu veteen, voit heittää lelun tai keksinmurusia kauemmaksi ja yrittää houkutella koiraa uimaan niiden luokse.

Kaikki koirat eivät kuitenkaan pidä vedestä tai uimisesta ja silloin hauskinkaan lelu tai herkullisinkaan herkku ei välttämättä riitä houkuttimeksi. Koiraa ei kannata pakottaa uimaan, vaan viettää sitten mieluummin rantapäivää koiran kanssa kuivalla maalla.

Varo sinilevää!

Älä ikinä anna koiran uida vedessä, jossa on sinilevää tai jossa saattaa olla sinilevää. Sinilevävedessä uiminen ja sen juominen voivat aiheuttaa koiralle sinilevämyrkytyksen, joka on todella vaarallinen.

Tarkkaile koiran jaksamista

Innokas vesipeto voisi uida ja leikkiä vedessä vaikka kuinka kauan, mutta uiminen ja vedessä leikkiminen ovat rankkaa ja väsyttävää liikuntaa, eli muista myös pitää taukoja. Mene koiran kanssa hetkeksi varjoon istumaan ja anna koiralle puhdasta vettä juotavaksi.

Seuraa koiran jaksamista, äläkä päästä väsynyttä koiraa uimaan liian pitkälle. Uupuneella koiralla hukkumisen riski on suurempi. Erityisesti pennun ja vanhan tai sairaan koiran kanssa pitää muistaa ottaa rauhassa.

Kuivaa turkki huolellisesti

Lyhyt turkki kuivuu yleensä lähes hetkessä pienen ravistelun ja auringossa lämmittelyn jälkeen, mutta pitkä ja paksu turkki voi olla kostea pitkään uinnin jälkeen. Kuivaa siis koira aina huolellisesti uimisen jälkeen, jotta koiralle ei tule hot spotia tai vesihäntää.

Kuivaa myös koiran korvat huolella, sillä kosteaksi jääneeseen korvaan voi tulla korvatulehdus.

Etsi lähin koirauimaranta

Koiria ei saa viedä yleisille uimarannoille ellei erikseen ole toisin mainittu, mutta onneksi on myös monia koiraystävällisiä rantoja. Esimerkiksi Tassut kartalla -sivustolla on kattava listan koiraystävällisistä uimapaikoista ympäri Suomea. Myös kaupunkien ja kuntien sivuilta löydät tietoa koirille sallituista uimarannoista.