Koira käyttää purressaan isoja kulmahampaitaan, ja siksi puremahaava näyttää usein kahdelta pieneltä reiältä koiran iholla. Kun hampaat rikkovat ihon pinnan, niistä leviää samalla haavaan runsaasti koiran suun bakteereja. Puremahaava tulehtuu lähes poikkeuksetta. Siksi koira kannattaa viedä eläinlääkärin tutkittavaksi, varsinkin jos haava on syvä. Jos haava tulehtuu pahasti, siihen voi muodostua märkivä paise.  

Purentahaavaa voi olla vaikea huomata heti, etenkin pitkäturkkisilla koirilla. Tutki siis koiran turkki tarkkaan ja tunnustele koiran ihoa. Leikkaa tarvittaessa turkkia hieman ihon tutkimisen helpottamiseksi. Ota tarpeen vaatiessa yhteyttä eläinlääkäriin. 

Haavan hoito

Turkin alla muhinut ja tulehtunut haava joudutaan usein tyhjentämään eritteistä eläinlääkärillä. Haavaan tehdään pieni viilto, jotta se saadaan puhdistettua ja tyhjennettyä.

Eläinlääkäri määrää koiralle usein myös antibioottikuurin ja antaa haavanhoito-ohjeet.

Haavojen ennaltaehkäisy on yhtä tärkeää kuin niiden hoito. Yritä vältellä koiratappeluita, äläkä ulkoiluta koiraa paikoissa, joissa se voi saada haavoja. Tarkkaile esimerkiksi, näkyykö käyttämillänne kävelyreiteillä lasinsiruja. 

Toimi näin, jos koirasi saa puremahaavan:

  • Tutki koiran iho ja etsi mahdolliset haavat
  • Leikkaa koiran turkki lyhyeksi haavan ympäriltä
  • Ota yhteyttä eläinlääkäriin