Vaarallinen suklaa

Pääsiäisenä moni koti on täynnä erilaisia pääsiäissuklaita ja suklaisia pääsiäismunia. Koiratalouksissa suklaat kannattaa kuitenkin säilyttää koiran ulottumattomissa, sillä suklaa on koiralle vaarallista.

Suklaa sisältää teobromiinia, jota koiran ruoansulatuselimistö ei pysty pilkkomaan. Se voi pieninäkin määrinä aiheuttaa koirille myrkytyksen. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää.

Tavallisia suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Koira voi myös täristä, vaikuttaa levottomalta sekä saada kramppeja ja sydämentykytystä.

Tarkkaile aina koiran vointia, jos se on varmasti tai mahdollisesti syönyt suklaata. Jos koiralla ilmenee myrkytyksen oireita, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Kuinka suuri määrä suklaata on vaaraksi?

Kuinka paljon teobromiinia koiran elimistö sietää on yksilöllistä ja riippuu muun muassa koiran koosta ja suklaan kaakaopitoisuudesta. Yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytysoireita syötyään n. 100 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata.

Pääsiäisruoat

Monet pääsiäisruoat ja niiden jämät olisivat koiran mieleen, mutta ne sisältävät yleensä paljon suolaa ja rasvaa eivätkä ole hyväksi koiralle. 

Älä siis anna koiralle pääsiäisruokien jämiä, sillä ne voivat aiheuttaa koiralle vatsa- ja suolisto-ongelmia ja joissakin tapauksissa jopa suolamyrkytyksen.

Myös viinirypäleet ja rusinat, pähkinät, sipuli ja erilaiset taikinat voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

Jos haluat hemmotella koiraasi pääsiäisherkulla, anna sille mieluummin joku herkullinen puruluu tai annos jotain erityisen herkullista koiranruokaa.

Pääsiäiskoristeet

Pääsiäiskoristeet kuten muoviset pääsiäismunat, tipukoristeet, höyhenet ja pääsiäismunista tulleet lelut voivat koiran silmissä näyttää leluilta - tai syötäviltä. Ne kannattaa siis sijoittaa koiran ulottumattomiin.

Niellyt koristeet tai muut pikkuesineet voivat juuttua koiran nieluun tai ruoansulatuskanavaan. Joskus esine joudutaan leikkaamaan ulos. Nielty esine aiheuttaa myös tukehtumisriskin.

Turvallinen pääsiäinen

Hyödynnä pääsiäisen vapaapäivät tekemällä pitkiä kävelylenkkejä koirasi kanssa tai keksimällä hauskaa aktivointia koirallesi. Voit esimerkiksi piilottaa koiranameja ja antaa koiran etsiä ne. Voit piilottaa herkut myös esimerkiksi tyhjän kanamunakennon tai vessapaperirullan sisään tai aktivointileluun.

Valitse joku uusi, tavallista pidempi kävelyreitti pääsiäisen ulkoilua varten.  Kaupungin tai kunnan verkkosivuilta löytyy tietoa ulkoilureiteistä, tai voitte käydä kansallispuistoistossa, jossakin uudessa koirapuistossa tai valita vain jonkun uuden polun tutussa ulkoilumaastossa. Pitkä kävelylenkki on hyvää liikuntaa pääsiäisherkkujen vastapainoksi.

FirstVet

  • Eläinlääkärin videokonsultaatio missä vain
  • Sisältyy Agria Koirarotuvakuutukseen
  • Avoinna joka päivä klo 9:00-24:00

Lue lisää

FirstVet

  • Eläinlääkärin videokonsultaatio missä vain
  • Sisältyy Agria Koirarotuvakuutukseen
  • Avoinna joka päivä klo 9:00-24:00

Lue lisää