Jos koiralla on vatsalaukunkiertymä, se tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin.

Koiran vatsalaukku on ”irrallaan”, minkä takia se voi kiertyä itsensä ympäri. Silloin vatsalaukku sulkeutuu, eikä vatsassa oleva kaasu pysty poistumaan vatsasta. Vatsalaukku kehittää jatkuvasti lisää kaasua, minkä vuoksi mahalaukku alkaa turvota. Koira saattaa yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule ulos.

Pullistunut vatsalaukku alkaa painaa palleaa, mikä aiheuttaa koiralle hengitysvaikeuksia. Rintakehän takaosa ja vatsan etuosa pullottavat ja niitä koputtaessa kuuluu rummutusmainen ääni.

Hengenvaarallinen

Vatsalaukunkiertymä on hengenvaarallinen, ja siksi koira tulee viedä eläinlääkäriin välittömästi.

Hoito tapahtuu tyhjentämällä vatsalaukku sinne kertyneestä kaasusta ja mahdollisista ruoantähteistä. Tyhjennys tehdään leikkauksella. Leikkauksen jälkeen vatsalaukku ommellaan kiinni. Usein vatsalaukku ommellaan paikalleen, jotta kiertyminen ei toistuisi jatkossa.

Vatsalaukunkiertymä rasittaa kehoa, erityisesti verenkiertoa. Kiertymä vaikuttaa sydämen toimintaan ja voi aiheuttaa sydänvaivoja. Onneksi kuitenkin suurin osa vaivoista häviää itsestään, kun koira toipuu vatsalaukunkiertymästä ja leikkauksesta.

Kehittyy nopeasti

Itse kiertyminen ja sen aiheuttamat komplikaatiot voivat tapahtua hyvinkin nopeasti. Koira saattaa menehtyä jopa muutamassa tunnissa, jos oireita ei oteta vakavasti tai huomata. Eläinlääkäriin on siis päästävä äkkiä!

Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

  • Suurikokoinen rotu
  • Syvä rintakehä
  • Liikunnan harrastaminen heti ruokailun jälkeen
  • Koira syö/juo liian paljon kerralla tai liian nopeasti

Jos epäilet vatsalaukunkiertymää:

  • Tutki koiraa, erityisesti vatsanseutua
  • Mikäli koiralla on yllä mainittuja oireita, vie koira välittömästi eläinlääkäriin!