Koiran sinilevämyrkytys

Koira juo vettä. Älä anna koiran juoda vettä, jossa on tai saattaa olla sinilevää! Kuva: Karianne Widsell

Onko koira rantapäivän jälkeen levoton ja oksentelee, huojuu ja tärisee? Ota siinä tapauksessa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, sillä koiralla voi olla sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa. 

Koirien sinilevämyrkytys ei onneksi ole kovin yleinen, mutta muutamia koiria menehtyy vuosittain sen seurauksena. Ole siis tarkkana, että koira ei ui sinilevävedessä tai juo vettä, jossa on tai epäillään olevan sinilevää. 

Oireet

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät nopeasti, usein jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat koiran ikä, sinilevän määrä ja kuinka paljon koira on syönyt ennen uimista. 

Ensioireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Koira on silloin vietävä eläinlääkäriin välittömästi.

Seuraavaksi koira saa kramppeja, huojuu, menettää tasapainonsa ja saattaa kaatua maahan pääsemättä ylös omin voimin. Myrkytys vaikuttaa maksaan ja munuaisiin aiheuttaen koiralle virtsatietulehduksen, keltataudin ja pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

Jos koira tuodaan eläinlääkäriin välittömästi, koira voidaan vielä pelastaa. Soita eläinklinikalle matkalla ja ilmoita tulostanne. Koiran selviytyminen voi usein olla minuuteista kiinni. 

Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla on seuraavia oireita uimisen jälkeen:

  • Levottomuus
  • Tärinä tai vapina
  • Oksentaminen
  • Huojuminen
  • Kramppeja
Tykkää? 2 lukijasta 2 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä