Tavallisimpia syitä oksenteluun ja ripuliin ovat sopimaton ruoka, ylensyönti, vakava sisäloistartunta tai bakteeri-/virustartunta. Nämä syyt aiheuttavat lemmikin suoliston normaalin bakteerikannan häiriintymisen.

Koiranpennulle voi tulla vatsavaivoja uuteen kotiin muuton yhteydessä, tai vaihdettaessa penturuoasta aikuisen koiran ruokaan. Ripuli onkin yleinen koiranpentujen vaiva, mutta menee yleensä ohi parissa päivässä.

Hoito kotona

Juominen

Koira menettää nopeasti nesteitä oksennuksen ja ripulin mukana. Nestehukka on koiralle vaarallista ja siksi on huolehdittava siitä, että koiralla on tarpeeksi raikasta vettä saatavilla ja se juo riittävästi. Normaali nesteen tarve on noin 0,5 dl/kg vuorokaudessa.

Mikäli koira ei juo itse, voit juottaa sitä varovasti esim. muoviruiskulla. Juomaveteen voidaan lisätä elektrolyyttijauhetta (esim. Nutrisal tai Rehydration Support Electrolyte Instant).

Vaihtoehtoisesti koiralle voi tarjota laihaa lihalientä: 1 lihaliemikuutio ja 8 tl sokeria litraan kiehuvaa vettä, liemi jäähdytetään kädenlämpöiseksi ennen tarjoilua.

Ruokinta

Hoidon alussa on tärkeää, että ruoansulatuskanava saa aikaa rauhoittua ja siksi koiraa voi paastottaa 6-8 tuntia. Huomio koiran ikä ja koko ennen kuin aloitat paastotuksen - koiranpentuja ja pieniä koiria ei saa paastottaa.

Ruokinta aloitetaan tarjoamalla pieniä ruoka-annoksia useita kertoja päivässä. Ruokana tarjotaan hyvin sulavaa ruokaa.

Kotona voi itse tehdä seosta, jossa on 3 osaa keitettyä riisiä ja 1 osa raejuustoa, pakastekalaa tai rasvatonta keitettyä lihaa (esim. kanaa). Vaihtoehtona on eläinlääkäriasemilta saatava ruuansulatuskanavan toimintaa tukeva erikoisruokavalio. Takaisin koiran normaaliruokaan siirrytään vähitellen oireiden helpottaessa.

Lääkitys

Suoliston toipumista tukevia valmisteita on saatavilla apteekista ilman reseptiä. Kotona koiralle voi antaa suoliston nestettä sitovaa, toimintaa tukevaa ja bakteerikantaa tasapainottavaa valmistetta (esim. Attapectin, Canikur, Canicur Pro, Enteromicro tai Inupekt Forte) pakkauksen ohjeen mukaan.

Mikäli oireilu ei helpota 2-3 päivän kuluessa tai koiran vointi heikkenee, tulee varata aika tarkempiin tutkimuksiin omalle eläinlääkärille.