Märkäkohtu – koiran kohtutulehdus

Kuva: Jan Buk

Märkäinen kohtutulehdus eli märkäkohtu on yleinen narttukoirien sairaus.

Vakava sairaus

Märkäinen kohtutulehdus on yksi yleisimmistä narttujen sairauksista rodusta riippumatta ja yleisin vatsaleikkauksen syy. Hoitamattomana märkäkohtu johtaa usein koiran menehtymiseen. Myös märkäkohdun hoitoon liittyy tiettyjä riskejä. Moderneista hoitomenetelmistä huolimatta leikkaus on suhteellisen hankala ja osa koirista voi saada komplikaatioita sen aikana ja menehtyä. Sairauden aiheuttama kuolleisuus on 3–4%. Yleisyytensä takia kohtutulehdus aiheuttaa suuria kustannuksia sekä koiranomistajille että vakuutusyhtiöille.

Tehdystä tutkimuksesta huolimatta märkäkohdun kehittymisestä ei tiedetä paljon, mutta se tiedetään, että sairaus on sekä hormonien että bakteerien aiheuttama. Märkäkohtu saa alkunsa kohdun seinämän hormonaalisesta muutoksesta, minkä takia kohtu on alttiimpi bakteerien aiheuttamalle tulehdukselle. Vaikuttava bakteeri on Escherichia coli -suolistobakteeri.

Kohtutulehduksen oireet

Kohtutulehdus voi kehittyä asteittain tai edetä nopeasti ja johtaa äkilliseen kuolemaan, kun bakteerit lisääntyvät verisuonistossa ja aiheuttavat voimakkaan reaktion tai shokkitilan. 

Yleinen tulehduksen merkki on emättimestä valuva tulehtunut, punaruskea erite. Eritteen näkee tosin vain, jos koiran kohdunkaula on avoin. Joissakin tapauksissa kohdunkaula on sulkeutunut, ja silloin eritettä voi olla vaikea havaita, ellei sitä ole vuotanut myös koiran turkkiin. Muita tavallisia oireita ovat kuumeilu tai alilämpö, poissaolevuus, vatsakivut, kohonnut syke ja tiheämpi hengitys sekä selvästi lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve. Toisinaan oireita voi olla vaikea havaita ja näkyvin oire on nilkuttaminen tai jäykkyys. Silloin eläinlääkärin voi olla vaikea epäillä ensimmäisenä kohtutulehdusta. 

Ensimmäisen tutkimuksen jälkeen koiran vatsa tutkitaan ultraäänellä tai röntgenillä, jotta diagnoosi pystytään vahvistamaan. Silloin nähdään, onko kohtu tulehtunut ja täynnä nestettä. Eläinlääkäri ottaa usein myös verinäytteen varmistaakseen, että koiran muut elimet ovat kunnossa, eikä tulehdus ole vaikuttanut niihin.

Koiran rotu vaikuttaa

Kohtutulehduksen riski on rotukohtaista. Tutkimusten ja tilastojen mukaan pitkäkarvainen collie, rottweiler, cavalier kingcharlesinspanieli, kultainennoutaja ja englantilainen cockerspanieli ovat erityisen riskialttiita rotuja. Riski on alhaisempi muun muassa dreeverillä, hamiltoninajokoiralla, saksanpaimenkoiralla, mäyräkoiralla ja kääpiömäyräkoiralla. Tutkimustulokset viittaavat sairauden aiheutuvan jostakin perinnöllisestä ominaisuudesta. 

Riskitekijät

Kohtutulehdukset ovat yleisimpiä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla nartuilla. Nartut, joille on tehty hormonihoito esimerkiksi juoksujen siirtämisen takia tai annettu estrogeenia sisältävä ”aborttiruisku”, voivat sairastua iästä huolimatta. Jos tulehdus johtuu hormonihoidosta, koira voi alkaa oireilla pian hoidon päättymisen jälkeen. Muissa tapauksissa oireilu alkaa useimmiten 2–3 kuukautta juoksujen jälkeen diestrus-vaiheessa. Joissakin tapauksissa oireet näkyvät vasta juoksujen välisenä aikana, mutta silloinkin sairaus on useimmiten alkanut aikaisemmin.

Leikkaus

Ainoa täysin tehokas hoitomenetelmä on kohdun ja munasarjojen poistaminen. Leikkauksen jälkeen narttu viettää kaksi vuorokautta sairaalassa, jos leikkaus on sujunut ilman komplikaatioita. Muissa tapauksissa (jos kohtu on esimerkiksi revennyt), narttu pidetään sairaalassa muutama päivä kauemmin.

Joidenkin narttujen vointi on niin huono, että ne eivät selviä hengissä intensiivihoidosta huolimatta. Sen vuoksi kohtutulehdus tulee aina ottaa vakavasti.

Kohdun ja munasarjojen poisto vaikuttavat koiran hormonitasoon. Poisto voi aiheuttaa nartulle joitakin muutoksia, esimerkiksi lihomista, ruokahalun lisääntymistä, turkin laadun muutoksia (näkyvät selkeimmin pitkäkarvaisilla koirilla), virtsankarkailua ja pidätyskyvyttömyyttä, josta kärsii 10% nartuista.

Lääkehoito

Jos koiraa halutaan välttämättä käyttää jalostukseen, kohtutulehdusta voidaan joissakin tapauksissa hoitaa lääkkeillä. Koiran yleiskunnon tulee tällöin olla suhteellisen hyvä tulehduksesta huolimatta ja kohdunkaulan tulee olla avonainen. Lääkitykseen käytetään ainetta, joka avaa kohdunkaulan ja supistaa kohtua, jotta se tyhjenee eritteistä. Bakteeritartuntaa hoidetaan samanaikaisesti pitkäaikaisella antibioottikuurilla, joka kestää usein viikkoja.

Lääkehoito ei kuitenkaan ole yhtä varma hoitokeino ja kohtutulehdus voi uusiutua seuraavien juoksujen aikana. Lääkehoito ei hoida kohdun bakteeriherkkyyttä, eikä poista kohtutulehdukseen johtavaa muutosta kohdun seinämästä. Jos koiralla halutaan teettää pentuja, se on tehtävä heti seuraavien juoksujen aikana, jotta tulehdus ei ehdi uusiutua. Pentujen teettämistä kohtutulehdukseen sairastuneella koiralla tulee kuitenkin harkita erittäin tarkkaan, sillä lääkehoito laskee nartun hedelmällisyyttä. Jos kohtutulehdus ei johdu hormonihoidosta, se voi olla perinnöllinen.

Tykkää? 2 lukijasta 3 tykkäsi tästä, arvosana , 3,3 tähteä