Märkäkohtu saa alkunsa bakteerien kulkeutuessa emättimen kautta kohtuun. Riski kohtutulehdukselle on suurin 2 viikkoa – 2 kuukautta juoksun jälkeen.

Vakava sairaus

Märkäinen kohtutulehdus on yksi yleisimmistä narttujen sairauksista. Hoitamattomana märkäkohtu johtaa usein koiran menehtymiseen. Myös märkäkohdun hoitoon liittyy tiettyjä riskejä. Moderneista hoitomenetelmistä huolimatta leikkaus on suhteellisen vaativa ja osa koirista voi saada komplikaatioita leikkauksen aikana ja menehtyä.

Kohtutulehdus voi kehittyä asteittain tai edetä nopeasti ja johtaa äkilliseen menehtymiseen. Kohtutulehdus on vaarallisin, jos koiran kohdunkaula on kiinni tai sulkeutuu tulehduksen seurauksena. Silloin tulehduserite ei vuoda ulos vaan kertyy kohtuun, mikä voi johtaa kohdun repeämiseen ja tulehduseritteen pääsyyn vatsaonteloon. Tulehduserite voi aiheuttaa vatsakalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen, jotka puolestaan voivat johtaa koiran menehtymiseen. Kohtutulehduksen oireet tulee siis aina ottaa vakavasti!

Kohtutulehduksen oireet

Yleinen tulehduksen merkki on emättimestä valuva märkäinen, punertavan rusehtava, pahanhajuinen tulehduserite, lisäksi koira usein nuolee alapäätään jatkuvasti. Aina eritevuotoa ei kuitenkaan voi havaita. Mikäli kohdunkaula on kiinni, erite ei pääse valumaan ulos kohdusta.

Muita tavallisia oireita ovat väsyneisyys ja apaattisuus, huono ruokahalu, oksentelu, mahdollisesti kuumeilu tai alilämpö, sekä selvästi lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve. Joskus ainoa näkyvä oire voi olla ontuminen tai jäykkyys.

Kohtutulehdus diagnosoidaan tutkimalla koiran vatsaontelo ultraäänellä, jolloin nähdään onko kohdussa eritettä. Eläinlääkäri ottaa usein myös verinäytteen varmistaakseen, että koiran muut elinarvot ovat kunnossa, eikä tulehdus ole vaikuttanut niihin.

Riskitekijät

Kohtutulehdukset ovat yleisimpiä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla nartuilla.

Nartut, joille on tehty hormonihoito esimerkiksi juoksujen siirtämiseksi tai abortin aikaansaamiseksi, voivat sairastua myös nuoremmalla iällä. Jos tulehdus johtuu hormonihoidosta, koira voi alkaa oireilla pian hoidon päättymisen jälkeen.

Muissa tapauksissa oireilu alkaa useimmiten 1–2 kuukautta juoksujen jälkeen. Joissakin tapauksissa oireet näkyvät vasta myöhemmin, mutta silloinkin sairaus on yleensä alkanut jo aikaisemmin.

Kohtutulehduksen hoito

Leikkaus

Ainoa täysin tehokas hoitomenetelmä on kohdun ja munasarjojen poistaminen eli sterilisaatio.

Mikäli leikkaus sujuu ilman komplikaatioita, narttu pääsee yleensä jo leikkauspäivänä kotiin.

Jos leikkauksessa on komplikaatioita, esimerkiksi jos kohtu on revennyt, narttu pidetään sairaalassa muutama päivä pitempään. Pahimmassa tapauksessa komplikaatiot voivat olla niin vakavia, että narttu ei selviä tehohoidosta huolimatta.

Kohdun ja munasarjojen poisto vaikuttaa koiran hormonitasapainoon. Tämän takia sterilisaatio voi aiheuttaa nartun elimistössä muutoksia kuten lihomista, ruokahalun lisääntymistä, turkin laadun muutoksia ja virtsankarkailua.

Lääkehoito

Jos koiraa halutaan välttämättä käyttää jalostukseen, kohtutulehdusta voidaan joissakin tapauksissa yrittää hoitaa lääkkeillä. Koiran yleiskunnon tulee tällöin olla suhteellisen hyvä tulehduksesta huolimatta ja kohdunkaulan tulee olla avonainen. Lääkityksen avulla kohtu saadaan supistelemaan ja tyhjenemään. Samanaikaisesti bakteerien aiheuttamaa tulehdusta hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla. Tämä hoitomenetelmä vaatii useita kontrolleja, eikä koira aina parane.

Lääkehoito ei hoida kohdun bakteeriherkkyyttä, eikä poista kohtutulehdukseen johtavaa muutosta kohdun seinämästä. Eli lääkehoito ei ole yhtä varma hoitokeino kuin leikkaus ja on suuri riski, että kohtutulehdus uusii seuraavien juoksujen jälkeen. Jos koiralla halutaan teettää pentuja, se on tehtävä heti seuraavan juoksun aikana, jotta tulehdus ei ehdi uusiutua.

Pentujen teettämistä kohtutulehdukseen sairastuneella koiralla tulee harkita erittäin tarkkaan, sillä lääkehoito laskee nartun hedelmällisyyttä.

Ennaltaehkäisy                

Ainoa tapa ennaltaehkäistä kohtutulehdus on nartun sterilisaatio jo nuorena. Jos tiedät, että et tule käyttämään narttukoiraasi jalostukseen, kannattaa harkita nartun sterilisaatiota. Silloin nartulle ei tule myöskään juoksuja, mahdollisia valeraskauksia eikä nartulle voi tulla vahinkopentuja. Sterilisaatio vähentää myös nisäkasvainten riskiä.