Hot spot -ihotulehdus ilmestyy usein hyvin äkillisesti. Yleisimpiä tulehduspaikkoja ovat koiran poski, kaula, niska ja pää, mutta hot spot voi ilmestyä minne vain.

Kivulias tulehdus

Hot spotin yleisin oire on, että koira alkaa raapia tai nuolla itseään erityisen paljon. Tulehtunut kohta voi myös olla kosketusarka. Turkki on usein tulehdusalueen kohdalta takkuuntunut raapimisen ja/tai nuolemisen takia. Iho turkin alla on punoittava ja ärtynyt ja jos koira saa jatkaa raapimista, muodostuu ihoon haavoja.

Turkki tulee leikata tulehtuneelta alueelta ja sen ympäriltä, jotta saadaan selville kuinka laajalle alueelle tulehdus on levinnyt. Tulehtunut alue voi olla hyvin herkkä, eli leikkaa turkki varovasti.

Puhdista tulehtunut ihoalue vedellä, taputtele kuivaksi, desinfioi kirvelemättömällä paikallisantiseptilla ja ota yhteyttä eläinlääkäriin. Hot spot uusiutuu helposti, eli hoito-ohjeiden noudattaminen on tärkeää.

Ei saa raapia

Koira ei saa raapia tulehtunutta ihoaluetta, eli tulehduskohta tulee suojata siteen avulla tai koiralle voi tehdä pehmentävän tassusiteen siihen tassuun, jolla se yleensä raapii, jotta se ei raapiessa riko ihoaan.

Hot spot on yleisin kesällä ja moni uimista rakastava koira kärsii siitä. Jos koirasi on kova uimaan, huuhtele turkki aina huolellisesti, jotta siihen ei jää epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen. Kuivaa koira myös huolella, sillä jatkuvasti kostea turkki voi myös aiheuttaa ihotulehduksia.

Jos koirallasi on usein ihotulehduksia, kannattaa harkita turkin trimmausta tai uintikertojen vähentämistä. Lyhyt turkki kuivuu nopeammin eikä takkuunnu yhtä helposti, eli hot spotin riski pienenee huomattavasti.

Hoito:

  • Tutki tulehtunut ihoalue
  • Leikkaa varovasti karvat tulehtuneen alueen ympäriltä
  • Pese tulehtunut ihoalue vedellä ja taputtele kuivaksi
  • Puhdista tulehtunut ihoalue kirvelemättömällä paikallisantiseptilla
  • Huolehdi ettei koira pääse raapimaan tulehduskohtaa
  • Ota yhteyttä eläinlääkäriin