Bakteerit aiheuttavat hammassairauksia

Ientulehdus (gingiviitti), hammaskivi ja hampaan kiinnityskudossairaus (parodontiitti) ovat yleisiä koirien hammassairauksia. Ne saavat alkunsa koiran suun bakteereista. Koiran suu on erinomainen ympäristö bakteerien lisääntymiseen: koiran syljessä, ikenissä ja hampaiden pinnoilla on luonnostaan suuria määriä bakteereita. Kun hampaiden pinnalla olevien bakteerien määrä kasvaa, pinnalle muodostuu plakkia.

Hammaskivi

Plakkia muodostuu jatkuvasti ja jos plakkia ei poisteta säännöllisesti, se alkaa kovettua. Kovettunut plakki muuttuu hammaskiveksi.

Lue lisää hammaskivestä

Ientulehdus

Jos plakkia muodostuu ikenien läheisyyteen, ikenien kudos ärsyyntyy ja ien tulehtuu. Tulehtunut ien on punoittava ja ärtynyt ja ikeneen voi tulla satunnaisia verenvuotoja.

Lue lisää ientulehduksesta

Parodontiitti

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaan kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin. Tulehdus ja bakteerit leviävät ientaskuun ja sieltä hampaan juuriin ja leukaluuhun. Kiinnityskudosten ja leukaluun vaurioituminen johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen.

Lue lisää parodontiitista

Lohjennut hammas

Koiran hammas voi lohjeta tapaturmaisesti esimerkiksi leikin aikana. Vaikeammissa tapauksissa hammas lohkeaa niin pahasti, että lohkeama ulottuu hampaan ytimeen. Silloin hammas tulee poistaa tai siihen tulee tehdä juurihoito, sillä muuten bakteerit voivat levitä hampaan ytimeen ja aiheuttaa voimakkaan tulehduksen.

Lohjennut etuhammas hoidetaan usein poistamalla hammas. Kulma- ja poskihampaat taas pyritään yleensä hoitamaan ensisijaisesti juurihoidolla. Poistetun kulma- tai poskihampaan kohdalle jää yleensä suurempi kolo, joka ei välttämättä parane toivotulla tavalla.

Lohjennut maitohammas tulee poistaa mahdollisimman pian, sillä bakteerit voivat levitä lohkeaman kautta alla kasvaviin hampaisiin ja koiran pysyviin hampaisiin voi tulla kiillevikoja tai epämuodostumia.

Purentavika ja maitohampaat

Monet luulevat purentavian olevan vain ns. ”kauneusvirhe”, mutta se voi aiheuttaa koiralle paljon kipua ja harmia. Varsinkin, jos hammas alkaa kasvaa vinoon koiran huulta, ientä tai kitalakea vasten.

Pidä siis silmällä erityisesti maitohampaiden vaihtumista. Irtoamaton maitohammas voi aiheuttaa pysyvän hampaan kasvamisen virheasentoon.

Hammassairauksien merkkejä:

  • Ruokahaluttomuus
  • Koira käyttää vain suun toista puolta pureskeluun
  • Suun kutiaminen
  • Leukojen hierominen lattiaa tai huonekaluja vasten
  • Hampaiden kalisuttaminen
  • Erityisen pahanhajuinen hengitys
  • Lisääntynyt syljentuotanto
  • Verinen sylki

Hammassairauksien ennaltaehkäisy

Paras tapa ennaltaehkäistä hammassairauksia on hyvä hammashygienia. Pese koiran hampaat säännöllisesti koirille tarkoitetulla hammasharjalla tai lasten hammasharjalla. Voit ostaa myös koirille tarkoitettua hammastahnaa tekemään hampaiden pesusta koiralle mieluisampaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa.

Kun peset koiran hampaat säännöllisesti, huomaat myös mahdolliset muutokset hyvissä ajoin. Esimerkiksi, jos koira aristaa jotain hammasta tai sen ikenet alkavat tavallista herkemmin vuotamaan verta.

Käy koiran suu ja ikenet läpi samalla, kun peset hampaat. Terveen suun ei pitäisi haista pahalle, ikenien tulisi olla terveen vaaleanpunaiset ja hampaan pinnan tulisi olla puhdas.

Korvaako vakuutus hammassairauden?

Suurin osa hammassairauksista on ennaltaehkäistävissä hyvän suuhygienian avulla ja siksi vakuutus ei korvaa niitä. Tapaturmaisesti lohjenneen hampaan hoito korvataan ehtojen mukaan.

Agria Hoitokuluvakuutus korvaa pennun purentavian korjauksen, jos ehdot täyttyvät, pentu on vakuutettu alle 4 kk ikäisenä ja eläinlääkärin tekemässä pentutarkastuksessa ei ole huomautusta purennasta.