Diabetes, tai sokeritauti, on sairaus, joka aiheuttaa, että haima ei tuota tarpeeksi insuliinia. Insuliini puolestaan on välttämätön aine verensokerin tasapainon säilyttämiseen.

Diabetes on yleisin keski-ikäisillä ja vanhoilla koirilla. Diabetes on yleisempi nartuilla kuin uroksilla, sillä nartut tuottavat progesteronia juoksujensa aikana. Hoitamisen helpottamiseksi tulee diabeetikkonarttu aina steriloida.

Janoinen ja väsynyt

Yleisin diabeteksen oire on, että koira juo suuria määriä vettä. Myös koiran ruokahalu kasvaa huomattavasti, aiheuttamatta kuitenkaan koiran lihomista, vaan useimmiten päinvastoin.

Muita yleisiä oireita ovat väsymys ja voimattomuus. Kyseiset oireet voivat johtua myös muista sairauksista, joten koiralta otetaan yleensä veri- ja virtsanäyte, jotta eläinlääkäri voi diagnosoida koiran. Mikäli koiran diabetesta ei diagnosoida, muuttuu se vain pahemmaksi ajan myötä ja se voi aiheuttaa koiralle muita komplikaatioita kuten häiriintynyt aineenvaihdunta, kaihi, korkea tulehdusriski ja munuaisten vajaatoiminta.

Päivittäisiä pistoja ja verinäytteitä

Diabeetikkokoiralle annetaan insuliinipistos kerran tai kaksi päivässä, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Koiranomistajan tulee tarkkailla koiran verensokeritasoa ottamalla verinäytteitä tasaisin väliajoin.

Koiralle ei voi antaa insuliinitabletteja, sillä insuliini ei ehtisi imeytyä koiran elimistöön vatsalaukun kautta. Siksi koiranomistajan tulee antaa insuliini ruiskun avulla. Saat reseptin ruiskuja sekä insuliinia varten eläinlääkäriltäsi.

Säännöllinen ruokailu

Diabeetikkokoiran tulee syödä tasaisin väliajoin, sillä insuliinipistos annetaan ruokailun yhteydessä. Ruokavalio tulee sopeuttaa diabetekseen ja sen tulisi sisältää proteiinia (mieluiten kalaa tai vähärasvaista lihaa) ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Voit myös ostaa erikoisruokaa, joka on tarkoitettu diabeetikkokoirille. Älä anna koiralle mitään sokeria sisältäviä nameja tai keksejä.

Liikuntaa verensokerin tasapainottamiseksi

Liikunta auttaa sokeritasapainon säilyttämisessä. Pidä aina mukanasi rypälesokeria (glukoosia), jota voit antaa koiralle, jos koiran sokeritaso laskee liian alhaiseksi ulkoilun aikana.

Koiran sokeritason laskiessa oireita ovat heikkous, horjuminen, apeus, vapiseminen ja jopa pyörtyminen. Jos koiran on niin heikossa kunnossa, että se ei pysty nielemään rypälesokeria, voit hieroa sitä koiran ikeniin, josta se imeytyy koiran elimistöön.

Sairaus kestää loppuelämän ajan

Insuliinipistot, verinäytteet sekä muutokset koiran elämäntyylissä ja ruokailussa ovat vaativia paitsi koiralle niin myös omistajalle. Diabetes aiheuttaa myös lisäkustannuksia lääkityksen ja lisääntyneiden eläinlääkärikäyntien muodossa. Koira tulee lääkitä sen koko loppuelämän ajan ja joillekin se voi olla liian raskas taakka, jolloin asiasta voi keskustella eläinlääkärin kanssa ja pohtia koiran lopettamista.