Karvatuppipunkit eli sikaripunkit ovat mikroskooppisia bakteereja, jotka kuuluvat koirien normaaliin bakteerikantaan. Karvatuppipunkit aiheuttavat ongelmia vain, jos ne pääsevät lisääntymään hallitsemattomasti. Lisääntyminen johtuu usein koiran alhaisesta vastustuskyvystä ja johtaa demodikoosiin.

Demodikoosin diagnosointia varten koiran iholta otetaan raapenäytteitä muutamasta kohtaa. Eläinlääkäri tutkii näytteet mikroskoopilla.

Juveniili demodikoosi

Juveniili eli nuoren koiran demodikoosi on taudin yleisempi muoto. Koira alkaa oireilla ennen 1,5 vuoden ikää. Useimmin oireet alkavat koiran ollessa 6–9 kuukauden ikäinen. Heikko vastustuskyky sekä perinnölliset tekijät lisäävät sairauden kehittymisen riskiä.

Shar pei, mopsi, kääpiösnautseri, staffordshirenbullterrieri ja amerikanstaffordshirenterrieri ovat rotuja, joiden vastustuskyky on usein tavallista heikompi, ja siksi rodut ovat erityisen alttiita demodikoosille.

Koira kannattaa pestä lääkkeellisellä shampoolla. 

Juveniilia demodikoosia on kahdenlaista: paikallista ja yleistynyttä. Jos koiralla on alle viisi karvatonta laikkua, kyseessä on paikallinen demodikoosi. Jos laikkuja on enemmän tai jos niitä on myös koiran tassuissa, kyseessä on yleistynyt demodikoosi. Paikallinen demodikoosi häviää toisinaan itsestään, mutta erityisesti yleistynyt demodikoosi kannattaa hoitaa, sillä muuten koiralle voi herkästi tulla ihotulehduksia.

Aikuinen demodikoosi

Aikuinen demodikoosi alkaa usein oireilla koiran ollessa vähintään 4 vuoden ikäinen. Se alkaa oirehtia usein jonkin muun sairauden tai lääkityksen takia. Silloin hoito keskittyy demodikoosin lisäksi sairauden perimmäisen syyn selvittämiseen ja hoitamiseen.

Hoito

Olipa kyseessä kumpi tahansa demodikoosityyppi, koira kannattaa pestä lääkkeellisellä shampoolla. Shampoo ennaltaehkäisee erilaisten bakteeriperäisten ihotulehdusten riskiä.

Yleistynyt tai aikuinen demodikoosi voidaan useimmiten hoitaa spot-on-valmisteella tai tableteilla, jotka tappavat karvatuppipunkit. Hoidon edistymistä ja karvatuppipunkkien määrän pienenemistä seurataan raapekokeiden avulla. Koira todetaan terveeksi, kun kahdessa kuukauden välein otetussa raapekokeessa ei ole karvatuppipunkkeja. Karvatuppipunkki ei yleensä tartu koirasta toiseen.

Mitä vakuutus kattaa?

Jos koira on sairastuessaan alle kolmen vuoden ikäinen, demodikoosi luokitellaan niin sanotuksi piileväksi viaksi. Osalla kasvattajista on pentueelle vakuutus, joka kattaa piilevät viat.

Koiran ollessa yli 3-vuotias, ei kyseessä ole enää piilevä vika. Siinä tapauksessa koiran oma vakuutus kattaa hoitokulut, jos yleiset vakuutusehdot täyttyvät.