Syksyn tullen puista tippuvat hevoskastanjat ja tammenterhot voivat näyttää makupaloilta uteliaille ja kaikkiruokaisille koirille. Ne voivat kuitenkin syötyinä aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

Tammenterhot ja hevoskastanjat voivat olla pienille koirille vaarallisia myös kokonsa vuoksi, sillä ne voivat aiheuttaa pikkukoiralle suolistotukoksen.

Ole siis erityisen tarkkana kävellessäsi koiran kanssa hevoskastanjoiden ja tammien lähistöllä. Pidä koira kytkettynä äläkä päästä koiraa syömään mitään maasta löytämäänsä.

Tammenterhot voivat vaurioittaa maksaa ja munuaisia

Tammenterhot sisältävät tanniinia, joka saattaa suurina määrinä aiheuttaa koirille myrkytysoireita. Koirien tanniinin sietokyky on yksilöllistä; kaikki koirat eivät saa oireita ja myrkytykset ovat hyvin harvinaisia.

Myrkytyksen oireet

Muutama yksittäinen tammenterho aiheuttaa koiralle useimmiten vain lievää pahoinvointia, mutta suuria määriä syönyt koira voi alkaa oksentelemaan tai ripuloimaan.

Mahdolliset myrkytyksen oireet ovat yksilöllisiä: jotkut koirat oireilevat rajusti, toiset taas eivät lainkaan.

Ensimmäiset myrkytyksen oireet ovat, että koira oksentaa, vaikuttaa apealta ja kieltäytyy syömästä. Sen seurauksena koira kärsii usein ummetuksesta, jota seuraa 2-10 vuorokauden kuluttua tervamainen ripuli.

Jos koiralla on ripulia tai oksentelua, kannattaa aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Hevoskastanjat

Hevoskastanjat voivat aiheuttaa myrkytysoireita, mikäli koira pääsee syömään niitä suuren määrän.

Tyypillisiä myrkytysoireita ovat lisääntynyt syljeneritys, oksentelu, ruokahaluttomuus ja ripuli sekä erilaiset hermosto-oireet ja apaattisuus.