Kastanjat ja tammenterhot ovat koiralle vaarallisia

Koira nuolee huuliaan. Älä anna koiran syödä mitään maasta lenkillä. Kuva: Mikael Jägare

Kastanjat ja tammenterhot voivat suurina määrinä syötyinä aiheuttaa koiralle oksentelua, ripulointia ja muita myrkytyksen oireita. Ole siis tarkkana, jos koirasi syö jotain syksyn kävelylenkkien aikana.

Syksyn tullen puista tippuvat kastanjat ja tammenterhot voivat näyttää makupaloilta uteliaille koirille. Ole siis erityisen tarkkana kävellessäsi kastanjoiden ja tammien lähistöllä ja pidä koira mieluiten hihnassa, jos koira on todella perso ruoalle ja saattaa syödä mitä vain.

Tammenterhot voivat vaurioittaa maksaa ja munuaisia

Tammenterhot sisältävät tanniinia, joka saattaa suurina määrinä aiheuttaa koirille myrkytysoireita. Koirien tanniinin sietokyky on yksilöllistä; kaikki koirat eivät saa oireita ja myrkytykset ovat hyvin harvinaisia.

Myrkytyksen oireet

Muutama yksittäinen tammenterho aiheuttaa koiralle useimmiten vain lievää pahoinvointia, mutta suuria määriä syönyt koira voi alkaa oksentelemaan tai ripuloimaan. Mahdolliset myrkytyksen oireet ovat yksilöllisiä: jotkut koirat oireilevat rajusti, toiset taas eivät lainkaan.

Ensimmäiset myrkytyksen oireet ovat, että koira oksentaa, vaikuttaa apealta ja kieltäytyy syömästä. Sen seurauksena koira kärsii usein ummetuksesta, jota seuraa 2-10 vuorokauden kuluttua tervamainen ripuli. 

Hevoskastanjat

Hevoskastanjat voivat aiheuttaa myrkytysoireita, mikäli koira pääsee syömään niitä suuren määrän.

Tyypillisiä myrkytysoireita ovat lisääntynyt syljeneritys, oksentelu, ruokahaluttomuus ja ripuli sekä erilaiset hermosto-oireet ja apaattisuus. Tammenterhot ja hevoskastanjat voivat olla pienille koirille vaarallisia myös kokonsa vuoksi, sillä ne voivat aiheuttaa suolitukoksen.

Tykkää? 4 lukijasta 4 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä