Monet hyönteiset pistävät tai purevat, sekä ihmisiä että koiria. Koirille harmia aiheuttavat muun muassa ampiaiset, mehiläiset, muurahaiset, mäkäräiset ja hyttyset. Suurin osa pistoista tai puremista aiheuttaa koiralle vain hieman hetkellistä turvotusta tai kipua.

Osa punkkikarkotteista auttaa karkottamaan myös muut hyönteiset. 

Yliherkkyys ja allergia

Osa koirista on hyönteisten pistoksille tai puremille yliherkkiä ja voi saada niistä allergisen reaktion. Mitä useamman piston tai pureman koira saa, sitä suurempi on allergisen reaktion riski. Myös koirat, jotka eivät ole allergisia, voivat reagoida saadessaan useamman piston. Jos koira muuttuu huonovointiseksi tai saa allergisen shokin, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Allergian oireet näkyvät usein nopeasti piston jälkeen. Allergisen koiran oireita ovat usein oksentelu, hengitysvaikeudet, turpoaminen tai yleiskunnon heikentyminen.

Pisto suussa tai nielussa

Koirat saavat pistoja useimmiten kasvoihin tai suuhun niiden uteliaan luonteen takia. Hyönteisen pistos tai purema on vaarallisin koiran suussa tai nielussa, sillä silloin koiran hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa koiralle hengitysvaikeuksia. Samoin, jos koira on saanut monta pistoa tai piston kaulan alueelle. Silloin tulee aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Puremien ennaltaehkäisy

Jos hyönteisiä on todella paljon, esimerkiksi mökillä, koira kannattaa pyrkiä pitämään sisätiloissa silloin, kun hyönteiset ovat aktiivisimpia.

Koirat, joilla on lyhyt ja ohut turkki saavat yleensä eniten puremia. Yleisimmät puremakohdat ovat koiran kasvot, sisäreidet ja vatsa - eli ne alueet kannattaa suojata. Voit ostaa koiralle suojaavan vaatteen tai solmia koiran vatsan ympärille esimerkiksi ohuen huivin tai t-paidan.

Osa punkkikarkotteista auttaa pitämään myös muut hyönteiset poissa.

Pistoksen aiheuttamat oireet

Useimmiten hyönteisen pisto on koiralle täysin vaaraton, eikä aiheuta muuta kuin arastusta ja pientä turvotusta. Pistokohta saattaa punoittaa, arastaa tai turvota hieman, joskus jopa muutamia tunteja piston jälkeen.

Joskus hyönteisen pisto ja käärmeen purema voi olla vaikea erottaa toisistaan. Jos epäilet, että kyseessä on käärmeen purema, ota yhteys eläinlääkäriin, sillä purema tulee aina hoitaa.

"Tavallinen" pisto ei usein tarvitse hoitoa, mutta jos piikki on jäänyt kiinni koiraan, tulee se yrittää saada irti. Voit lieventää kipua ja turvotusta esimerkiksi pyyhkeeseen kiedotun pakastepussin avulla.

Toimi näin, jos ampiainen tai hyönteinen pistää koiraasi:

 • Tutki koira ja pistokohta
 • Puhdista pistokohta ja poista mahdollinen piikki
 • Huolehdi, että koira ei raavi pistokohtaa - aseta koiralle tarvittaessa kauluri
 • Onko kyseessä yksi vai useampi pisto?
 • Tarkista koiran vointi: vaikuttaako koira huonovointiselta, onko se väsynyt, ovatko koiran ikenet erityisen vaaleat?
 • Tarkkaile koiran vointia ensimmäisten tuntien ajan ja jos koiran vointi heikkenee, ota yhteyttä eläinlääkäriin

Ota yhteys eläinlääkäriin, jos:

 • Koiran oireita ovat oksentelu, hengitysvaikeudet, selkeä turvotus (erityisesti kaulan tai kasvojen turpoaminen)
 • Koira on aikaisemmin reagoinut pistoksille
 • Pisto on koiran suussa tai nielussa
 • Kyseessä on koiranpentu
 • Koira on saanut useamman pistoksen
 • Epäilet, että pisto voi olla käärmeen purema