Koiran hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa eli plakki aiheuttaa hammaskiveä ja ientulehdusta. Jos niitä ei hoideta ajoissa, voi tulehdus levitä ientaskuun ja aiheuttaa hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin. Säännöllinen hampaiden pesu on paras tapa poistaa plakki ajoissa ja välttyä hammassairauksilta.

Tulehduksen aiheuttama

Parodontiitti alkaa aina ientulehduksella (gingiviitti). Jos ientulehdusta ei hoideta ajoissa, tulehdus leviää ientaskuun ja ikenet alkavat vetäytyä taaksepäin ja hampaan juuri tulee esiin. Siten tulehdus pääsee leviämään entistä syvemmälle ja hampaan kiinnityskudos vaurioituu.

Tulehdus vaurioittaa kiinnityskudossäikeitä ja myös leukaluu alkaa vaurioitua. Ientasku syvenee edelleen ja samalla bakteerit ja plakki leviävät kiinnityskudossäikeisiin ja leukaluuhun. Tämä johtaa lopulta hampaan irtoamiseen.

Oireet

  • Pahanhajuinen hengitys
  • Ärtyneet ikenet
  • Heiluvat tai löystyneet hampaat
  • Vaikea pureskella
  • Apeus, aggressiivisuus tai ärtyneisyys

Koira ei lopeta syömistä hammaskivuista huolimatta, vaan jatkaa syömistä sillä puolella, joka ei ole yhtä kipeä. Hammaskipujen huomaaminen voi siis olla haastavaa. 

Hampaiden irtoaminen tapahtuu vasta myöhäisessä vaiheessa. Eli jos koiraltasi alkaa irrota hampaita, on sillä ollut hammaskiveä ja ientulehdusta jo pitkään.

Hoito

Parodontiitti hoidetaan estämällä sairauden kehittyminen ja leviäminen muihin hampaisiin.

Ainoa hoitotapa on eläinlääkärin suorittama huolellinen hammastarkastus sekä hoitotarpeen arviointi. Hoidon aikana koiran hampaat puhdistetaan ja hammaskivi sekä pahasti vaurioituneet hampaat poistetaan koiran ollessa nukuttuna.

Toisinaan koiralta täytyy poistaa useampi hammas, jotta ientulehdus tai parodontiitti ei pääse leviämään.

Ennaltaehkäisy

Paras tapa välttää hammaskiven muodostuminen ja muut hammassairaudet on säännöllinen hampaiden pesu – mieluiten päivittäinen. Totuta koira hampaiden pesuun mahdollisimman varhain ja tee siitä osa arkirutiinia, esimerkiksi pesemällä koiran hampaat aina ennen iltalenkkiä tai pestyäsi omat hampaasi.

Hammaskivi on vaarallisin ikenen alla, sillä se on vaikein havaita ja siitä syystä bakteerit pääsevät leviämään syvemmälle. Jos bakteerit leviävät hampaan juureen asti, voi koiralle muodostua hammasjuuripaise.

Jos koiralla on kerran ollut parodontiitti, eivät kiinnityskudokset parane kokonaan. Ainoa tapa ehkäistä hampaiden irtoamista siinä tapauksessa on pestä hampaat päivittäin, vähintään kerran päivässä.