Kuuma päivä = kuuma auto

Ulkolämpötilan noustessa yli +20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä nousee hyvin äkkiä sietämättömäksi. Eli älä ikinä jätä koiraa yksin lämpimään autoon kuumana kesäpäivänä. Ulkolämpötilan ollessa reilu +20 astetta, lämpötila auton sisällä voi nousta jopa +85 asteeseen.

Ikkunoiden avaaminen ei auta

Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään tarpeeksi, jotta lämpötila auton sisällä viilentyisi.

Liian avonaisesta ikkunasta taas koira voi päästä karkaamaan esimerkiksi kuumuuden takia tai toisen koiran perään ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Lyhytkuonoiset koirat alttiimpia lämpöhalvaukselle

Koira ei pysty ihmisen tavoin viilentämään itseään hikoilemalla, vaan koiran tärkein viilennyskeino nenäontelon limakalvo. Koiran hengittäessä tai läähättäessä, nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa.

Kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, ei koira pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina ja koira voi saada lämpöhalvauksen.

Lyhytkuonoisilla koiraroduilla nenäontelon limakalvon pinta-ala on huomattavasti pienempi kuin pitkäkuonoisilla koirilla. Tämän takia lyhytkuonoiset rodut ovat selkeästi herkempiä ympäristön korkeille lämpötiloille ja ovat alttiimpia saamaan lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen oireet

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä.

Koira voi menettää tajuntansa ja mikäli koiran ruumiinlämpöä ei saada pikaisesti laskettua, koira voi menehtyä.

Lämpöhalvauksen ensiapu

  1. Siirrä koira pois autosta ja johonkin varjoisaan, viileään paikkaan.
  2. Viilennä koiraa viileällä vedellä. Voit myös käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille.
  3. Kun koiran ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen, lopeta viilennys. Koiran ruumiinlämpö mitataan peräsuolesta tavallisella kuumemittarilla.
  4. Yritä saada koira juomaan vettä.
  5. Vie koira eläinlääkäriin