Miten toimia, jos…

…leikkaan pennun kynttä liikaa ja se alkaa vuotaa verta?

Kynsien leikkaaminen voi olla vaativaa varsinkin ensimmäisillä kerroilla ja vahinkoja voi sattua kokeneellekin koiranomistajalle.

Jos leikkaat kynttä niin paljon, että siitä alkaa vuotaa verta, älä säikähdä vaan pysy itse mahdollisimman rauhallisena. Jos itse panikoit, tulee pennulle turvaton olo ja kynsien leikkaamisesta voi tulla pelottava kokemus. Pentu saattaa vinkaista tai uikuttaa, mutta useimmiten se johtuu vain säikähdyksestä eikä niinkään kivusta.

Jos koira antaa, paina varovasti jääpalaa tai pientä pakastepussia kynttä vasten, jotta verenvuoto tyrehtyy. Kun haava on tyrehtynyt, pidä kynsi puhtaana ja varmista, ettei koira nuole kynttä.

Jos verenvuoto ei tyrehdy 5-10 minuutissa tai vuoto alkaa uudelleen aina koiran astuessa tassulla, kannattaa käydä näyttämässä kynttä eläinlääkärillä.

…pennun maitohampaat eivät irtoa?

Pennun maitohampaat alkavat vaihtua pysyviksi hampaiksi noin 4-7 kuukauden iässä, aika tosin vaihtelee rodun ja yksilön mukaan.

Yleensä maitohampaat irtoavat itsestään tai esimerkiksi samalla, kun pentu jyrsii lelua tai puruluuta, mutta toisinaan osa hampaista voi itsepäisesti pysyä paikallaan.

Jos huomaat, että koiralla on heiluvia hampaita, voit auttaa niiden irtoamista heiluttelemalla niitä varovasti. Irtoavia maitohampaita ei siis tarvitse varoa, vaan pennun kanssa voi leikkiä normaalisti ja antaa puruluita.

Kulmahampaat ovat kriittisimmät, eli jos ne eivät ole irronneet ja pysyvät kulmahampaat alkavat jo tulla näkyviin, kannattaa varata aika eläinlääkärille.

Jos maitohampaat eivät ole irrotakseen, poistetaan ne klinikalla. Pentu nukutetaan hampaiden poiston ajaksi.

…pennun ikenestä tulee verta?

Pennun ikenet voivat vuotaa hieman verta maitohampaiden irrotessa ja se onkin yleisin syy pienille verenvuodoille. Pentu on myös voinut saada pienen haavan suuhunsa esimerkiksi innokkaan leikin yhteydessä tai jos se on pureskellut jotain terävää.

Tutki siis aina pennun suu, jos sieltä tulee verta. Yritä paikantaa vuotokohta tai mahdollinen haava ja tarkista samalla ettei mikään hampaista ole katkennut. Jos verta tulee todella paljon eikä vuoto tyrehdy, vie pentu eläinlääkärin tutkittavaksi.

…pentu oksentaa?

Yksittäinen oksennus ei yleensä ole vaaraksi, varsinkin jos pennun yleisvointi on hyvä ja pentu juo vettä normaalisti. Mutta mikäli pentu oksentaa useamman kerran, oksennuksen seassa on verta tai vierasesineen palasia tai pennun yleisvointi on selvästi heikentynyt, tulee pentu viedä heti eläinlääkäriin. Pennuille oksentelu voi aiheuttaa nopeasti elimistön kuivumisen.

Kotona voi pitää varalla koirille tarkoitettua veteen sekoitettavaa elektrolyyttijauhetta ensiapuna.

…pennulla on ripuli?

Pennulla voi olla hieman löysä vatsa uuteen kotiin muuton yhteydessä tai kun vaihdetaan toiseen ruokaan, esimerkiksi penturuoasta aikuisille koirille tarkoitettuun ruokaan. Yleensä ulosteen pitäisi kuitenkin normalisoitua parissa päivässä.

Jos pentu kuitenkin ripuloi useamman päivän ajan tai todella usein, on aika ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Samoin, jos pennun vointi heikkenee tai ripulin seassa on verta.

…pentu ei syö?

Toisinaan pentu ei välttämättä syö säännöllisesti jokaisella ruokailulla ja siihen voi olla monia syitä. Ensinnäkin, pennun elämä on jännittävää ja toisinaan pentu ei välttämättä malta keskittyä syömiseen vaikka sillä olisikin nälkä. Kun pentu muuttaa uuteen kotiinsa, voi olosuhdemuutos vaikuttaa myös ruokahaluun eikä pennun ehkä tee heti mieli syödä. Jos uudessa kodissa tarjotaan eri ruokaa kuin kasvattajan luona, tai kun vaihdetaan penturuoasta aikuisen koiran ruokaan, pentu saattaa hieman vieroksua uutta ruokaa. Osa koirista on myös yksinkertaisesti nirsoja.

Yli vuorokauden kestävä syömättömyys ei kuitenkaan ole normaalia, vaan silloin tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ruokaa ei kannata pitää esillä koko aikaa vaan ruokailujen yhteydessä anna ruoka 5-15 minuutin ajaksi ja jos pentu ei ala syömään, nosta ruoka pois ja tarjoile sama annos uudelleen seuraavan ruokailun yhteydessä.

…pentu aivastelee tai yskii?

Yksittäiset tuhahdukset ja aivastukset ovat täysin normaaleja eikä niistä kannata huolestua. Pentu nuuhkii paljon ja siinä samalla nenään voi tulla pölyä, omia karvoja tai muuta nenää ärsyttävää, joka aiheuttaa aivastelua tai tuhahtelua.

Jos kuitenkin aivastelu tai yskiminen pitkittyy, oireet eivät helpota ja pennulla on muitakin oireita, esimerkiksi väsymystä, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Kennelyskä aiheuttaa koirille flunssan kaltaisia oireita, ja myös hoito on samanlaista kuin ihmisellä: lepoa, lämpöä ja hellää hoivaa. Oireet helpottavat yleensä itsestään 1-2 viikon sisällä, mutta mikäli oireet pitkittyvät, kannattaa käydä eläinlääkärissä. Koira kannattaa myös rokottaa kennelyskää vastaan.

…pentu nukkuu paljon?

Pikkupentu nukkuu usein yli puolet vuorokaudesta ja tarvitsee paljon lepoa kasvaakseen. Pennulla pitäisikin olla oma paikka, jossa se saa nukkua rauhassa. Oma rauhallinen paikka on erityisen tärkeä, jos perheessä on muitakin lemmikkejä tai pieniä lapsia.

Pentu voi olla tavallista väsyneempi esimerkiksi pentukoulun tai muun koulutussession, riehakkaan leikkihetken tai tavallista pidemmän kävelylenkin jälkeen.

Jos pentu on kuitenkin poikkeuksellisen väsynyt ilman selkeää syytä ja se vaikuttaa voimattomalta, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

…pentu vetäytyy omiin oloihinsa?

Uuteen kotiin muutto voi jännittää pikkupentua niin paljon, että se haluaa vetäytyä johonkin piiloon, esimerkiksi hyllyn tai sängyn alle. Arkuus menee kuitenkin usein ohi muutamassa päivässä pennun kotiuduttua. Kannattaa olla yhteydessä kasvattajaan, sillä hän tuntee pennun ja osaa sanoa onko pennun käytös normaalia.

Etene aina pennun tahtiin, eli älä pakota arkaa pentua tulemaan pois piilopaikastaan vaan anna sen tulla sitten, kun se itse haluaa. Pentua voi toki houkutella esimerkiksi lelun tai herkkupalan avulla.

…pentu rapsuttaa itseään usein?

Vastikään laitettu mikrosiru ja ensimmäisiä kertoja käytössä olevat valjaat tai kaulapanta voivat kutittaa pentua ja satunnainen rapsuttelu on täysin normaalia ensimmäisten muutamien viikkojen ajan.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos pentu raapii itseään voimakkaasti tai pakonomaisesti, iho menee rikki tai punoittaa, turkissa näkyy runsaasti hilsettä tai ulkoloisia. Samoin, jos koira rapsuttelee korvaansa jatkuvasti ja korva punoittaa tai näyttää likaiselta, sillä silloin kyseessä voi olla korvatulehdus.

…pentu söi jotain sopimatonta?

Pennut ovat uteliaita ja vikkeliä, eli ne saattavat silmänräpäyksessä syödä jotain sopimatonta. Ennen pennun tuloa kannattaakin siivota koti, tai alue jossa pentu tulee olemaan, turvalliseksi keräämällä pois kaikki pikkuesineet ja muut vaaralliset esineet kuten sähköjohdot.

Toisinaan pentu kuitenkin ehtii napata jotain suuhunsa kotona tai ulkona. Tutki rauhallisesti koiran suu ja yritä poistaa esine suusta. Koiran päätä ei kannata nostaa ylöspäin, sillä silloin koira saattaa vahingossa nielaista esineen.

Jos koira alkaa kakoa, voi esine olla juuttunut sen kurkkuun. Avaa silloin pennun suu painamalla suupieliä, jotta pentu avaa kitansa ja katso näetkö kurkussa jotain ja pystytkö poistamaan sen itse. Jos et, vie pentu välittömästi eläinlääkäriin!

Monet ruoka-aineet ovat koiralle myrkyllisiä, eli ne kannattaa pitää pennulta visusti piilossa. Tavallisia ja lähes joka kodista löytyviä koiralle vaarallisia aineita ovat muun muassa ksylitoli, suklaa, sipuli, ihmisten särkylääkkeet, rusinat ja viinirypäleet. Erittäin hyödyllistä on opettaa pennulle jokin käsky, esim. ”jätä”, jolloin koira pudottaa suuhun ottamansa esineen tai ruuan.

Yleisohjeita

Pysy aina itse mahdollisimman rauhallisena, vaikka tilanne näyttäisikin pahalta. Silloin pentu pysyy myös rauhallisena eikä turhaan pelästy enempää. Säikähtänyttä pentua on vaikeampi käsitellä ja ikävästä tilanteesta voi tulla traumaattinen, jos pentu pelästyy pahasti.

Älä anna koiralle ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä! Monet ihmisten lääkkeistä voivat olla vaarallisia koirille. Muun muassa ihmisten särkylääkkeet (parasetamoli ja ibuprofeeni) voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen oireita.

Hanki lemmikin ensiapupakkaus. Voit ostaa valmiin koiran ensiapupakkauksen tai kerätä itse tarvikkeet sitä varten. Suosittelemme ensiapulaukkuun ainakin seuraavia tarpeita:

 • Keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen
 • Steriilejä puhdistusliinoja tai desinfiointiainetta
 • Vanua
 • Ideaaliside
 • Pinsetit ja punkkipihdit
 • Kuumemittari
 • Kyypakkaus
 • Kynsisakset 

Selvitä hyvissä ajoin, missä on lähin eläinklinikka ja missä on lähin iltaisin ja viikonloppuisin päivystävä eläinlääkäri. Se auttaa säästämään kallisarvoista aikaa hädän hetkellä, kun tietää heti minne mennä eikä tarvitse kuluttaa aikaa eri klinikoiden aukioloaikojen selvittämiseen. Agrian sovelluksesta löydät sinua lähinnä olevat klinikat kartalla.

Tutulta eläinklinikalta saa neuvoja myös puhelimitse. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, vaan aina kannattaa kysyä, jos joku asia koiran terveyden suhteen mietityttää. Eläinlääkäri tai eläintenhoitaja osaa myös puhelimessa neuvoa kannattaako tulla paikan päälle käymään vai pystyykö vaivan hoitamaan kotikonstein. Voit myös konsultoida eläinlääkäriä videopuhelun kautta FirstVet-sovelluksen avulla.

Kasvattaja auttaa mielellään. Monissa asioissa voit kääntyä myös koiran kasvattajan puoleen. Kasvattaja tuntee pennun ja sen vanhemmat ja tietää mikä on normaalia rodulle sekä juuri sinun pennullesi.

Mittaa koiran normaali ruumiinlämpötila. Koirille voi myös tulla flunssa ja silloin oireet ovat samankaltaiset kuin ihmisillä: aivastelu, niiskutus, väsymys ja kuume. Koiran normaali lämpö on yleensä 38-39 astetta. Paras tapa tietää milloin koiralla on kuumetta, on ensin mitata mikä on koiran normaali ruumiinlämpö. Koirilla kuume mitataan peräaukosta eli koiralle kannattaa hankkia oma kuumemittari. Mittaa muutamana peräkkäisenä päivänä suunnilleen samaan aikaan ja koiran ollessa rento.

Muista vakuutus!

Agria Koirarotuvakuutus

 • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
 • Kuntoutus-turva sisältyy
 • Suomen korkein korvausmäärä
 • Ei yläikärajaa!
 • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille

Muista vakuutus!

Agria Koirarotuvakuutus

 • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
 • Kuntoutus-turva sisältyy
 • Suomen korkein korvausmäärä
 • Ei yläikärajaa!
 • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille