Maitohampaiden kehitys

Koiranpennun hampaat alkavat puhjeta koiran ollessa noin kolmen viikon ikäinen. Pennuilla on 28 maitohammasta ja aikuisella koiralla 42 pysyvää hammasta. Pennun hampaat vaihtuvat yleensä 4-7 kuukauden iässä, tarkka aika riippuu rodusta ja yksilöstä. Toisinaan yksi tai useampi maitohammas ei irtoakaan itsestään, vaan pysyvä hammas alkaa kasvaa maitohampaan viereen, alle tai taakse.

Pitääkö hammas poistaa?

Irtoamattomat maitohampaat voivat aiheuttaa purentavian, kun pysyvät hampaat alkavat kasvaa väärään kohtaan tai vääränlaiseen asentoon. Kaikkien maitohampaiden tulisi irrota viimeistään koiran ollessa noin 7 kuukauden ikäinen. Siihen mennessä irtoamattomat maitohampaat tulee poistaa eläinlääkärillä.

Tarkkaile erityisesti kulmahampaiden vaihtumista. Jos kulmahampaat eivät ole irronneet, mutta pysyvät kulmahampaat kasvavat esiin, varaa aika eläinlääkärille.

Mitä voin tehdä?

Voit yrittää varovasti heilutella maitohammasta ja siten auttaa sitä irtoamaan. Heiluttele hammasta päivittäin ja tunnustele alkaako se löystyä. Jos hammas ei heilu ja pysyvä hammas on jo näkyvissä, täytyy maitohammas poistattaa eläinlääkärillä.

Heiluvaa hammasta ei tarvitse varoa vaan voit leikkiä pennun kanssa vetoleikkejä normaalisti ja antaa puruluita. Kun hammas irtoaa, ikenestä voi vuotaa vähän verta, mutta vuoto tyrehtyy yleensä nopeasti. Hieman verinen purulelu voi siis olla merkki, että joku hampaista on juuri irronnut.

Pyydä eläinlääkäriä tutkimaan pennun hampaat pennun rokotusten ja mahdollisten muiden eläinlääkärikäyntien yhteydessä. Tarkkaile myös itse pennun hampaiden irtoamista kotona.

Hammas- ja purentaviat periytyvät

Joillakin pienikokoisilla roduilla maitohampaiden irtoamattomuus johtuu osittain perinnöllisistä tekijöistä. Siksi jalostukseen ei kannata käyttää koiria, joiden maitohampaat eivät irtoa ongelmitta. 

Purentaviat ovat myös perinnöllisiä, minkä vuoksi purentavikaisia koiria ei tulisi käyttää jalostukseen. Koiralle saattaa myös kasvaa liian monta pysyvää hammasta, mikä lasketaan perinnölliseksi purentaviaksi.