Rauhallinen tila koiralle

Jos vietätte uudenvuoden aattoa kotona, kannattaa koiralle varata oma huone tai nurkkaus, jossa se saa olla rauhassa. Eristä koiran alue ilotulitteiden äänistä ja kirkkaista valoista vetämällä verhot ikkunoiden eteen. Lisäksi alue kannattaa vuorata peitoilla tai vilteillä, jotka vaimentavat ulkoa kantautuvia ääniä. Voit myös laittaa radion tai TV:n päälle sopivan kovalle, jotta musiikki peittää osan ulkoa kuuluvasta paukkeesta.

Voit antaa koiralle huoneessa herkkuja tai luun, jotta siitä tulee sille entistä mukavampi paikka. Pelokas koira ei kuitenkaan välttämättä halua syödä mitään, edes herkkuja.

Anna koiran olla rauhassa valitsemassaan paikassa ja tarkkaile koiran oloa. Pyri itse pysymään rauhallisena ja käyttäytymään normaalisti, sillä stressaantunut omistaja voi vain pahentaa koiran pelkotilaa.

Ulkoiluta koira aikaisin

Ulkoiluta koira hyvissä ajoin, jotta ette joudu tekemään iltalenkkiä rakettien jo paukkuessa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tehdä pitkä kävelylenkki päivällä.

Ääniarka koira ei välttämättä illalla halua kävellä lainkaan, jos raketteja ammutaan lähistöllä. Tee silloin todella pikainen kävely ja yritä saada koira tekemään tarpeensa.

Koira saattaa myös pelonsekaisessa tilassa yrittää juosta pakoon ulkona liikkuessa. Ääniherkällä koiralla kannattaakin olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin aikana, jotta se ei pääse rimpuilemaan irti. Kaulapannassa kannattaa myös olla laatta, jossa lukee omistajan nimi ja puhelinnumero.

Ilotulituksia pakoon

Jos tiedät kokemuksesta, että uudenvuoden aatto on koiralle yhtä tuskaa, kannattaa yrittää viettää uusivuosi mahdollisimman rauhallisessa paikassa, esimerkiksi mökillä.

Toinen rakettivapaa vaihtoehto on lentokentän läheisyydessä sijaitsevat hotellit. Lentokenttien läheisyydessä ei saa ampua raketteja ja monissa hotelleissa on myös koiraystävällisiä huoneita. Huone kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, sillä koirahuoneita on vain rajallinen määrä ja moni varaa paikkansa jo kuukausia etukäteen.

Jos koira reagoi raketteihin todella voimakkaasti, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen uudenvuoden aattoa. Eläinlääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa reseptin rauhoittavaa lääkettä varten.