Kylmyys

Eri rodut kestävät kylmyyttä eri tavoin. Hoikka ja lyhytkarvainen koira viihtyy ulkona parhaiten lämmin takki päällä. Moni paksuturkkinen koira taas rakastaa lunta ja leikkii mielellään lumessa kovallakin pakkasella.

Tarkkaile koiran palelun merkkejä, kuten tassujen nostelua, nilkuttamista, tärinää sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista.

Kovimmilla pakkasilla kannattaa tehdä hieman lyhyempiä kävelylenkkejä ja keksiä mieluummin jotain mukavaa tekemistä sisätiloissa.

Jos koirasi palelee jatkuvasti, kannattaa koiralle ostaa talvitakki. Eläinkaupoissa myydään koirille tarkoitettuja talvivaatteita kuten takkeja ja haalareita. Koira kannattaa ottaa mukaan ostosreissulle, jotta ostat koirallesi oikean koon.

Kylmäkrampit

Koira voi myös saada kylmäkramppeja raajoihin. Kylmäkrampin aikana koiran raaja jäykistyy ja koira pitää sitä ylhäällä eikä välttämättä suostu tai pysty kävelemään. Yleensä kylmäkramppi menee hetkessä ohi. Voit auttaa koiraa lämmittämällä ja hieromalla koiran raajaa. Jos kylmäkrampit toistuvat jatkuvasti, kannattaa kääntyä kotiinpäin.

Paleltumat

Koirille voi tulla kovalla pakkasella paleltumia. Useimmiten paleltuma tulee ulkonevaan ruumiinosaan kuten korviin, tassuihin tai häntään. Uroskoirilla myös kivekset voivat paleltua. Paleltumille herkimpiä ovat pienet, vanhat ja sairaat koirat sekä koiranpennut.

Narttukoiralle voi tulla virtsatietulehdus, jos koira istuu pitkään kylmässä maassa.

Paleltunut ruumiinosa alkaa usein punoittaa tai sinertää ja se voi turvota. Älä hiero paleltunutta ruumiinosaa vaan lämmitä sitä varoen päästyänne sisälle, esimerkiksi kietomalla lämmin viltti koiran ympärille.

Pimeys

Muista koiran heijastimet talvem pimeillä aamu- ja iltalenkeillä. Koirille on monenlaisia heijastimia: kaulapantoja, valjaita, takkeja ja lamppuja, jotka voi kiinnittää hihnaan tai kaulapantaan. Älä myöskään unohda omia heijastimiasi!

Tassujen talvihuolto

Koiran tassut vaativat hieman talvikunnossapitoa.

Jos asut kaupungissa, jossa kadut suolataan, pese koiran tassut kävelyn jälkeen. Älä anna koiran nuolla suolaisia tassujaan, sillä suola ei ole hyväksi koiran vatsalle.

Koiran tassut kannattaa myös voidella tassusalvalla, joka hoitaa ja suojaa anturoita. Salva auttaa myös ehkäisemään lumen kerääntymistä anturoiden väliin. 

Ruokinta talvella

Erityisen aktiiviset koirat, voivat talvisin tarvita tavallista enemmän ruokaa tai aktiivisille koirille tarkoitettua ravintoa. Vaihto toiseen ravintoon tulee tehdä asteittain, jotta koiran vatsa ehtii tottua uuteen ruokaan eikä koiralle tule vatsavaivoja.

Jos taas koirasi on talvisin huomattavasti vähemmän aktiivinen kuin kesällä, kannattaa ruoka-annosta pienentää hieman, jotta koira ei pääse lihomaan talvella.

Talviurheilu koiran kanssa

Koiran voi ottaa mukaan hiihtolenkille koirille sallittuilla hiihtoladuilla. Pidä kuitenkin mielessä, ettei koira pysty liikkumaan lumessa yhtä sulavasti kuin ihminen suksilla eli lumessa juokseminen on koiralle raskaampaa kuin hiihtäminen sinulle. Tee siis vain sopivan lyhyitä hiihtolenkkejä koiran kanssa ja tarkkaile koiran jaksamista. Huolehdi, että koira ei juokse ladulla vaan ladun vieressä, jotta latu pysyy siistinä muita hiihtäjiä varten.

Älä ota koiraa mukaan laskettelemaan tai lumilautailemaan, sillä vahingoittumisen riski on liian suuri. 

Luistelu ei myöskään ole sopivin talviurheilu koiralle, sillä koira voi saada haavan luistimesta.

Jäällä liikkuminen

Jos kävelette koiran kanssa jäällä, varmista aina ensin jään kestävyys. Jos koira joutuu jäiseen veteen, hukkumisen riski on suuri. Koira kannattaa pitää kytkettynä jäällä ja rannoilla liikkuessanne, jotta koira ei pääse harhailemaan heikoille jäille. Muista, että jään paksuus voi vaihdella eli vaikka jää on yhdessä kohtaa kantavaa, se voi olla heikompaa toisessa kohdassa.