Talvivinkkejä

Kuva: Karianne Widsell

Talvi on ihanaa aikaa, mutta pakkanen ja lumi tuovat mukanaan myös tiettyjä haasteita - sekä koiralle että omistajalle. Listaamme viisi talvivinkkiä, joiden avulla koirasi voi nauttia talvesta mukavasti ja turvallisesti.

Paleltumat

Koirille voi tulla paleltumia - erityisesti ulkoneviin ruumiinosiin kuten korviin, tassuihin ja häntään. Uroskoirilla myös kivekset voivat paleltua. Narttukoiralle voi tulla virtsatietulehdus, jos koira istuu paljon kylmässä maassa. Paleltumille herkimpiä ovat pienet, vanhat ja sairaat koirat sekä koiranpennut.

Paleltunut ruumiinosa alkaa usein punoittaa tai sinertää, ne voivat myös turvota. Tee kovilla pakkasilla pitkien kävelylenkkien sijaan useita lyhyitä kävelyjä.

Kylmyys

Eri rodut kestävät kylmyyttä eri tavoin. Hoikka ja lyhytkarvainen koira viihtyy ulkona parhaiten lämmin takki päällä. Moni paksuturkkinen koira taas rakastaa lunta ja leikkii mielellään lumessa pakkasesta huolimatta.

Tarkkaile kuitenkin palelun merkkejä, kuten tassujen nostelua, nilkuttamista, tärinää sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista.

Kovimmilla pakkasilla kannattaa tehdä hieman lyhyempiä kävelylenkkejä.. Jos koirasi palelee jatkuvasti, kannattaa harkita talvitakin ostamista, jos sellaista ei jo ole.

Tassut

Myös koiran tassut vaativat hieman talvikunnossapitoa. Jos asut kaupungissa, jossa kadut suolataan, pese koiran tassut kävelyn jälkeen, jotta koira ei nuole suolaisia tassujaan. Koiran tassut kannattaa myös voidella salvalla, joka hoitaa ja suojaa anturoita. Salva auttaa myös ehkäisemään lumen kerääntymistä anturoiden väliin.

Ruokinta

Erityisen aktiiviset koirat, esimerkiksi metsästyskoirat, voivat talvisin tarvita tavallista enemmän ruokaa tai aktiivisille koirille tarkoitettua ravintoa. Vaihto toiseen ravintoon tulee tehdä asteittain, jotta koiran vatsa ehtii tottua uuteen ruokaan.

Mikäli koirasi on talvisin huomattavasti vähemmän aktiivinen kuin kesällä, kannattaa ruoka-annosta pienentää hieman, jotta koira ei liho.

Talviurheilu koiran kanssa

Koiran voi ottaa mukaan hiihtolenkille, mutta pidä mielessä, että lumessa juokseminen on koiralle raskaampaa kuin hiihtäminen sinulle. Tee siis vain sopivan lyhyitä hiihtolenkkejä koiran kanssa ja tarkkaile koiran jaksamista. Jos hiihdät koiran kanssa yleisillä laduilla, huolehdi, että koira ei juokse ladulla vaan ladun vieressä, jotta latu pysyy siistinä muita hiihtäjiä varten.

Älä ota koiraa mukaan laskettelemaan tai lumilautailemaan, sillä vahingoittumisen riski on liian suuri. Luistelu ei myöskään ole sopivin talviurheilu koiralle, sillä koira voi saada haavan luistimesta.

Jos kävelette koiran kanssa jäällä, varmista aina ensin jään kestävyys. Jos koira joutuu veteen, hukkumisen riski on suuri. Koira kannattaa pitää kytkettynä jäällä liikkuessanne, jotta koira ei pääse harhailemaan heikoille jäille.

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä