Punkit viihtyvät parhaiten kosteassa ilmastossa kuten saaristossa ja alueilla, joilla on paljon nisäkkäitä kuten jäniksiä ja peuroja. Punkin isäntäeläimeksi kelpaavat kaikki elävät olennot linnuista ihmisiin.

Punkit heräävät talvihorroksesta lämpötilan noustessa noin 4–5 plusasteeseen. Punkkeja esiintyy useimmiten huhtikuusta marraskuuhun, mutta jos talvi on lämmin, punkkeja voi esiintyä läpi vuoden. Punkit eivät siis ole ainoastaan kesän vaiva.

Punkkien levittämät sairaudet

Punkit levittävät sairauksia, joista tunnetuimpia ja yleisimpiä ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Tartunnan saanut koira hoidetaan antibioottikuurilla.

Punkit olisi hyvä poistaa mahdollisimman pian, jotta ne eivät ehdi levittää sairauksia. Sairaudet voivat levitä koiraan punkin oltua kiinnittyneenä yli 24 tuntia.

Punkkien levittämien sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, velttous, väsymys sekä ontuminen. Jos koirallasi ilmenee kyseisiä oireita punkin pureman jälkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Ennaltaehkäisy 

Punkkien ennaltaehkäisyyn ja torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten spot-on- eli paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikalla ja apteekissa. Monet punkkikarkotteet auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja.

Borrelioosia vastaan on olemassa myös rokote sekä tartuntaa ehkäisevä tabletti.

Käy turkki läpi myös käsin

Oli käytössäsi mikä tahansa punkkikarkote, tarkasta aina koiran turkki myös käsin ja poista mahdolliset punkit. Tämä on erityisen tärkeää pitkäkarvaisilla koirilla, joiden turkkiin punkki voi piiloutua. Muista tehdä punkkitarkistus varsinkin, jos olette liikkuneet koiran kanssa punkkien suosimilla alueilla.

Poista kävelevä punkki, joka ei ole vielä kiinnittynyt koiraan, käsin.

Kiinnittynyt punkki kannattaa poistaa punkkipihtien, punkkilasson, punkkisorkkaraudan tai pinsettien avulla. Varmista, että saat koko punkin irti kerralla.