Viihtyy kosteissa paikoissa

Punkki (Ixodes ricinus) elää normaalisti kolmisen vuotta ja imee verta vain kolmesti koko elämänsä aikana.

Punkit viihtyvät parhaiten kosteassa ilmastossa ja alueilla, joilla on paljon nisäkkäitä kuten jäniksiä ja peuroja. Sen isännäksi kelpaavat kuitenkin kaikki elävät olennot linnuista ihmisiin. Uros hedelmöittää aikuisen naaraan sen imettyä verta kolmannen eli viimeisen kerran. Syötyään naaras tiputtautuu maahan ja munii tuhansia munia, minkä jälkeen se kuolee.

Punkit heräävät talvihorroksesta lämpötilan noustessa noin 4–5 plusasteeseen. Punkkeja esiintyy useimmiten huhtikuusta marraskuuhun, mutta jos talvi on lämmin, punkkeja voi esiintyä läpi vuoden. Punkki ei siis ole ainoastaan kesän vaiva.

Levittää sairauksia

Punkit levittävät sairauksia, joista tunnetuimpia ja yleisimpiä ovat borrelioosi ja ehrlichia. Suurin osa tartunnan saaneista eläimistä parantuu antibioottikuurin avulla, mutta sairaudet voivat joissakin tapauksissa aiheuttaa kroonisia oireita.

On myös olemassa toinen punkkilaji: ruskea koirapunkki. Sitä esiintyy lämpimimmissä maissa ja voi koirien mukana kulkeutua myös Suomeen. Se ei yleensä viihdy kylmässä ilmastossa, mutta sisätiloissa se voi lisääntyä nopeasti. Isännäksi sille kelpaa koiran lisäksi ihminen.

Ennaltaehkäisy ja punkkitarkastus

Punkkien torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten spot-on- tai paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja.

Borrelioosia vastaan on olemassa myös rokote sekä tartuntaa ehkäisevä tabletti.

Oli käytössäsi mikä tahansa punkkikarkote, tarkasta aina koiran turkki myös käsin ja poista mahdolliset punkit. Muista tehdä se varsinkin, jos olette liikkuneet koiran kanssa punkkien suosimilla kosteilla alueilla. Punkit olisi hyvä poistaa mahdollisimman pian, jotta ne eivät ehdi levittää sairauksia. 

Poista kävelevä punkki, joka ei ole vielä kiinnittynyt koiraan, käsin. Kiinnittynyt punkki kannattaa poistaa punkkipihtien, punkkilasson, punkkisorkkaraudan tai pinsettien avulla. Varmista, että saat koko punkin irti.