Jos haluat hemmotella koiraasi joulupyhinä, anna sille puruluita tai koiranameja ihmisten jouluherkkujen sijaan

Suklaa

Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia, ja siksi se on koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen koira, joka painaa 10 kg voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata. Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. 

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta muista, että se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa, jotta kiusaus ei muutu liian suureksi. Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi - sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista siis myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Hiiva ja pähkinät

Erilaiset taikinat eivät myöskään ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Koiran vatsa ei kestä myöskään pähkinöitä, sillä se ei pysty pilkkomaan niitä. Säilytä siis pähkinät sekä nousevat taikinat koiran ulottumattomissa. Jos koiran on vaikea vastustaa kiusauksia keittiössä, voi olla parempi pitää koira keittiöstä poissa kokkailun ajan.

Koirille vaarallisia jouluherkkuja

  • Tumma suklaa
  • Suolainen ja rasvainen joulukinkku
  • Taikina
  • Pähkinät
  • Rusinat
  • Raaka sipuli
  • Joulukasvit: jouluruusu, amaryllis, joulutähti, hyasintti ja misteli

Tarkkaile koiran vointia

Jos koiran vointi heikkenee tai koira alkaa oksennella tai ripuloida, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Oireita ovat muun muassa oksentelu, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.