Häkki

Koira voi matkustaa häkissä joko auton takaluukussa tai penkillä.

Pienen koiran kuljetushäkkiä voi kuljettaa etu- tai takapenkillä. Varmista silloin, että häkki pysyy tukevasti paikallaan, esimerkiksi kiinnittämällä häkki turvavyön avulla.

Isomman koiran häkki sijoitetaan takaluukkuun ja silloin kannattaa ostaa takakonttia varten suunniteltu koiran autohäkki.

Jos häkissä on umpinaiset seinät, varmista, että ilma pääsee kiertämään häkin sisällä.

Koiraverkko

Farmariautoon tai maasturiin voi ostaa koiraverkon, jotta koira ei pääse takaluukusta takapenkille – omin päin tai vahingon sattuessa. Koiraverkon avulla koiralla on enemmän matkustustilaa, koska sillä on koko takaluukku käytössään. Toisaalta silloin takaluukkuun on vaikeampi pakata mitään muuta.

Jos sinulla on pitkäkarvainen koira, kannattaa tavaratila vuorata esimerkiksi vilteillä, jotta koiran karvat eivät tartu tavaratilan sisäpintoihin. Lemmikkitarvikekaupasta voi myös ostaa takakontille suunnitellun suojuksen.

Turvavyö

Koiralle voi ostaa valjaisiin kiinnitettävän turvavyön, joka liitetään normaalin turvavyön tapaan turvavyöpistokkeeseen. Säädä turvavyö sopivan pituiseksi, jotta koira voi istua ja maata penkillä mukavasti.

Jos sinulla on pitkäkarvainen koira, tai tekstiilisisutus autossa, kannattaa istuin suojata joko penkinsuojan tai vaikka viltin avulla.

Muuta muistettavaa

Autosta poistuminen

Kytke koira hihnaan ennen kuin päästät koiran ulos autosta. Opeta koira olemaan hyppäämättä autosta ulos omin neuvoin tai ilman lupaa. Autosta yhtäkkiä ulos loikkaava koira voi aiheuttaa vaaratilanteen muulle liikenteelle tai koira voi loukkaantua itse. Pieni koira tai koiranpentu kannattaa nostaa autosta ulos.

Pysähdyspaikat

Koiraa ei yleensä saa ottaa huoltoaseman tai pysähdyspaikan sisätiloihin, mikä kannattaa huomioida varsinkin kuumina kesäpäivinä ja kylminä pakkaspäivinä. Koiraa ei saa jättää yksin sammutettuun autoon kuumana päivänä, sillä lämpötila auton sisällä nousee äkkiä tukalan kuumaksi ja koira voi saada lämpöhalvauksen. Kovalla pakkasella taas autossa tulee koiralle liian kylmä, eli koiraa ei silloinkaan kannata jättää yksin autoon.

Matkapahoinvointi

Osalle koirista tulee matkapahoinvointia ja paras tapa ennaltaehkäistä sitä on totutella koira autoon ja autoiluun pikkuhiljaa, jotta matkustamisesta tulee mukava aktiviteetti.

Koiraa ei myöskään kannata ruokkia juuri ennen automatkaa, vaan mieluummin vasta määränpäässä.  

Jos koirasi voi jatkuvasti pahoin automatkoilla, keskustele eläinlääkärisi kanssa mahdollisesta matkapahoinvointilääkityksestä.

Koiran tarvikkeet automatkalle:

  • Vesikippo tai koiran vesipullo, jossa on juoma-astia
  • Ensiaputarvikkeet pitkille matkoille
  • Pyyhe tassujen pyyhkimiseen tai koiran kuivaamiseen