Kuten aina juoksemisen tai muun harrastuksen aloittaessa, on koiran kanssa paras aloittaa rauhassa, askel kerrallaan. 

Näin pääset alkuun

Aloita juoksemalla lyhyitä, rauhallisia lenkkejä ja tarkkaile koiran jaksamista. Voit esimerkiksi aloittaa juoksemalla pienen lämmittelylenkin koirasi kanssa ja juosta loppulenkin yksin. Pidennä lenkkejä pikkuhiljaa koiran jaksamisen mukaan. Tarkkaile aina koirasi jaksamista ja vointia lenkin aikana ja lenkin jälkeen.

Jos sinun on vaikea saada koira juoksemaan vierelläsi, kannattaa sitä harjoitella ensin. Aloita tekemällä kontaktiharjoituksia kävelyillä ja palkitsemalla, kun koira kävelee vierellä ja ottaa katsekontaktia. Harjoittele vähän jokaisen kävelyn aikana ja pian pystytte myös juoksemaan vierekkäin.

Mukauta treeni

Tärkeintä on kuunnella koiraa. Jos koira hidastaa tai pysähtyy kokonaan, on koira todennäköisesti väsynyt ja tarvitsee lepotauon. Hidasta vauhti kävelyyn ja tee hieman lyhyempi lenkki seuraavalla kerralla. Koira tottuu pidempiin lenkkeihin vähitellen, joten ole kärsivällinen äläkä vaadi koiraltasi liikaa. Mitä paremmin mukautat lenkit koiran mukaan, sitä hauskempaa teillä tulee olemaan lenkeillä.

Ota huomioon

Suurin osa koirista jaksaa juosta mukana lenkillä, mutta ota aina huomioon koiran ikä, koko, rotu ja mahdolliset sairaudet. Juokseminen ei ole sopiva harrastus pennulle - juoksuharjoittelu kannattaa aloittaa vasta koiran ollessa aikuinen. 

Varusteet

Aloittaaksesi koiran kanssa juoksemisen tarvitset vain sopivan hihnan sekä kaulapannan tai valjaat. Valjaat on hellävaraisin vaihtoehto varsinkin, jos koirasi vetää. Valitse valjaat, jotka istuvat hyvin eivätkä hierrä, pyydä tarvittaessa apua sopivan koon ja mallin löytämiseen eläinkaupassa. Käytä tavallista hihnaa tai pitempää juoksuhihnaa mikäli haluat, että koira saa juosta vapaammin. Iltalenkeillä tulee myös muistaa heijastimet.

Eli ei muuta kuin ylös, ulos ja lenkille!