1. Herkku esineen sisällä

Helppo aktivointitapa on piilottaa muutamia koiran herkkuja esimerkiksi aktivointilelun, vanhan sukan, tyhjän wc- tai talouspaperirullan, pahvilaatikon tai muovipullon sisään. Anna koiran päätellä, miten se saa herkut ulos esineen sisältä.

Voit vaikeuttaa tehtävää mm. kiertämällä muovipullon korkin löysästi kiinni tai sitomalla sukkaan solmun. Vahdi kuitenkin, ettei koira pääse nielemään mitään esineestä mahdollisesti irtoavia osia yrittäessään saada herkun.

Vielä lisää haastetta saat piilottamalla esineen esimerkiksi toiseen huoneeseen tai vaikka pyyhkeen alle, jolloin koiran täytyy ensin käyttää hajuaistiaan ja lisäksi vielä päätellä miten herkkuihin pääsee käsiksi.

Herkkujen sijaan voit myös piilottaa koiran luun samalla tavalla. Luun pureskeleminen ja nuoleminen ovat myös hyvää aktivointia koiralle.

2. Herkku esineen alla

Hyödynnä kaikki kotoa löytyvät pienet muovikipot tässä leikissä. Laita herkku lattialle ja sen päälle ylösalaisin käännetty muovipurkki tai -kulho ja anna koiran päätellä, miten se saa astian pois herkun päältä.

Voit vaikeuttaa leikkiä käyttämällä useampaa muoviastiaa ja piilottamalla herkun vain yhden astian alle. Silloin koiran tulee ensin muistaa tai haistaa minkä astian alla herkku on ja sitten keinotella astia pois päältä.

3. Herkku piilossa

Pyydä koiraa istumaan paikallaan, esimerkiksi ovensuussa tai nurkassa. Asettele muutamia herkkupaloja piiloon, esimerkiksi sohvan jalan viereen, sohvan alle, pöydän päälle, nurkkaan, kirjahyllyyn, jne. Valitse tietysti vain koiralle sallittuja paikkoja. Anna sitten käsky kuten "etsi" tai "ole hyvä" ja anna koiran etsiä herkkupalat.

Lisää haastetta saat, kun käsket koiran odottaa eri huoneessa piilotuksen ajan. Vielä lisää haastetta saat piilottamalla herkut ulkona. Silloin kaikki muut ärsykkeet ja tuoksut tuovat lisähaastetta etsintään.

4. Herkku vedessä

Koira saa kunnon aivojumppaa, kun sen pitää poimia herkku jostain erikoisesta paikasta, kuten vedestä. Täytä sopiva astia vedellä, esimerkiksi kattila on hyvä, sillä se on sopivan korkea ja tukeva. Ripottele veteen muutamia herkkuja, esimerkiksi nakinpaloja tai muita sopivia nameja, jotka eivät pehmene vedessä. Anna koiran kerätä herkut vedestä. 

Tämä kannattaa toteuttaa kylpyhuoneessa tai hyvällä säällä ulkona, sillä vettä todennäköisesti läikkyy jonkun verran.

5. Herkku kuonon päällä

Tämä temppu on hieman haastavampi, ainakin aluksi. Aloita harjoittelu asettamalla herkku koiran eteen lattialle, käske koiran odottaa ja anna koiralle hetken päästä lupa syödä herkku. Sen jälkeen voit asettaa herkun koiran tassun päälle ja käskeä koiraa jälleen odottamaan lupaasi.

Vaikeinta on asettaa herkku koiran kuonon päälle. Harjoittelu vaatii aikaa, joten ole kärsivällinen. Valitse mahdollisimman litteä herkkupala, joka ei tipahda kuonon päältä. Aseta sitten herkku kuonon päälle ja anna koiralle lupa syödä herkku. Koira saa lisäpisteitä, jos se onnistuu nappaamaan herkun ilmasta ennen kuin se osuu maahan.

6. Tasapainottelu

Tasapainottelu on hyväksi koiran lihaksille ja tasapainolle. Valitse sopivia ja turvallisia alustoja, joiden päällä koira voi tasapainotella, esimerkiksi sohvatyyny, sohvan tai nojatuolin käsinoja (jos koira saa olla sohvalla), tuoli, rahi, yms.

Ensimmäinen askel on saada koira houkuteltua esineen päälle. Kannattaa aloittaa pitämällä herkkupalaa tai lelua esineen päällä niin, että koiran tulee nostaa tassut esineen päälle ylettyäkseen palkintoonsa. Kehu ja palkitse koira, kun sen tassut koskettavat haluttua pintaa. Toista pari kertaa ja jatka harjoittelua, kunnes koira tulee esineen tai pinnan päälle kokonaan.

Voit sitten pyytää koiraa istumaan esineen päällä, antamaan tassun ja jopa seisomaan takajaloilla, jos se onnistuu turvallisesti. Etene aina koiran tahtiin ja huolehdi, että koira ei voi päästä horjahtamaan esineen päältä alas. 

Tasapainottelua voi harjoitella myös kodin ulkopuolella esimerkiksi kaatuneen puun, kannon tai kiven päällä.

Huomioitavaa

Suurin osa koiran herkuista sisältää paljon rasvaa ja energiaa eli suurissa määrin nautittuna ne voivat lihottaa koiraa. Jos siis olette päivän aikana tehneet paljon harjoituksia ja koira on saanut paljon herkkuja, anna koiralle illalla hieman pienempi annos ruokaa, jotta päivän kalorimäärä tasaantuu eikä koira pääse lihomaan.

Aktivoinnin tulisi olla koiralle hauskaa, eli etene aina koiran tahdissa ja lopeta tai pidä tauko, jos koira vaikuttaa kyllästyneeltä tai turhautuneelta. Noin 5 minuuttia aktivointia kerralla riittää hyvin, sillä koiran aivot ovat aktivoinnin aikana kovassa käytössä.