Myrkytys ei ole kissoilla lähellekään yhtä yleinen kuin monilla muilla eläimillä. Onnettomuuksia kuitenkin sattuu, ja useimmiten myrkytys johtuu lääkeaineista. Valitettavasti myrkytys on usein omistajan aiheuttama, sillä monet luulevat, että kissoille voi antaa ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä. Kissalle ei ikinä tulisi antaa ihmisille tarkoitettuja kipulääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niitä määrännyt ja antanut tarkkoja annosteluohjeita.

Miksi särkylääkkeet ovat vaarallisia kissoille?

Kissat ovat erityisen herkkiä särkylääkkeille, jotka sisältävät vaikeasti pilkkoutuvia aineita. Kolme yleisintä vaarallista ainetta ovat parasetamoli, asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni. Tietyissä tilanteissa pienikin määrä voi aiheuttaa hengenvaaran.

Parasetamoli – vaikuttava aine muun muassa Panadolissa. Parasetamoli vaikuttaa veren hapenottokykyyn, ja se tekee kissan usein väsyneeksi. Myrkytys voi johtaa anemiaan ja jopa kissan menehtymiseen, jos kissa ei saa oikeanlaista hoitoa ajoissa. Parasetamoli voi myös aiheuttaa maksavaurioita, jotka eivät aiheuta näkyviä oireita, ja siksi vauriot diagnosoidaan toisinaan vasta myöhemmin.

Asetyylisalisyylihappo – vaikuttava aine muun muassa aspiriinissa. Myrkytyksen oireita ovat oksentelu, krampit ja koomaan joutuminen. Pahimmillaan hoitamaton myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen.

Ibuprofeeni – vaikuttava aine muun muassa Buranassa. Jos kissa saa ibuprofeenimyrkytyksen, kissa on usein sekava, uloste on veristä ja kissa voi pahimmassa tapauksessa joutua shokkiin tai menehtyä.

Miten tunnistan myrkytyksen oireet?

Toisinaan myrkytyksen oireita on vaikea tunnistaa. Jos epäilet kissasi syöneen jotakin haitallista, tarkkaile sen vointia. Yleisiä myrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, yskä, ripuli ja hengitysvaikeudet. Myös krampit, huimaus ja palovammat voivat olla myrkytyksen merkkejä.

Jos sinulla on pienikin myrkytysepäily, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytys voi muuttua hetkessä hengenvaaralliseksi, ja siksi kissan tulee saada oikeanlaista hoitoa mahdollisimman pian. Yritä selvittää, mitä kissasi on syönyt ja ota mahdollisuuksien mukaan pakkaus tai tuoteseloste mukaan eläinlääkäriin.