Kissan virtsatietulehdukset

Virtsatietulehdukset ovat yksi yleisimmistä vaivoista sekä naaras- että uroskissoilla. Uroskissat kärsivät usein akuuteimmista ongelmista, sillä niiden virtsaputket ovat pidemmät ja ahtaammat kuin naaraskissojen, jonka takia niihin tulee helpommin virtsakivien ja -kiteiden aiheuttamia tukoksia.

Kissojen virtsa on hyvin tiivistettyä, jonka takia erilaisten virtsatievaivojen riski on suuri. Varmista, että kissasi juo tarpeeksi vettä ja vaihda vesi päivittäin, jotta se on raikasta. Vesikippoja kannattaa olla useampia ja eri paikoissa, eikä ainoastaan ruokakupin vieressä, missä vesi likaantuu nopeasti. Monet kissat pitävät isoista vesiastioista, voit jopa harkita vesilähteen hankkimista kissallesi. Kissa saa myös jonkin verran vettä ruoastaan ja siksi märkäruoka on suositeltava vaihtoehto nesteytyksen kannalta.

Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdukset ovat yleisimpiä vanhojen kissojen keskuudessa. Vain harvat kissat saavat bakteerien aiheuttamia virtsatietulehduksia, jotka voivat aiheutua virtsakivien takia suoritettavan virtsatiehuuhtelun jälkeen. Virtsatietulehdus voi myös aiheutua heikentyneestä munuaistoiminnasta, diabeteksesta ja kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Virtsatietulehdus hoidetaan usein antibioottikuurilla, joka voi kestää jopa kuusi viikkoa. Sen jälkeen tilannetta seurataan virtsanäytteiden avulla ja jos munuaisten epäillään vaurioituneen, voidaan ne tutkia ultraäänellä. Mikäli kissaa ei hoideta, voi tulehdus levitä munuaisiin.

FIC / Kissojen idiopaattinen virtsatietulehdus

Idiopaattinen virtsarakon tulehdus tarkoittaa, että rakon seinämä on tulehtunut. FIC:n aiheuttaja voi olla fyysinen, esimerkiksi virtsarakon ärtyminen, tai psyykkinen, esimerkiksi stressi. Siksi FICn alkuperä tulee aina tutkia, jotta kissalle voidaan antaa oikeanlaista hoitoa.

Kissa, jolla on FIC virtsaa usein ja vain pieniä määriä ja virtsassa on usein myös verta. Kissa virtsaa usein moneen paikkaan ja saattaa kiljua virtsaamisen aikana.

Hoito tapahtuu glukosaminoglykaanien ja tulehduskipulääkkkeiden avulla. Jos FIC on stressiperäinen, käytetään hoitamiseen feromoneja ja vaikeissa tapauksissa jopa antidepressiivisiä lääkkeitä kissan stressin vähentämiseen. Kannattaa myös pitää huolta, että kissa juo tavallista enemmän vettä.

FLUTD / Feline lower urinary tract disease

FLUTD tarkoittaa, että kissalla on virtsatieongelmia virtsaputken tukoksen kanssa tai ilman. Tukos johtuu usein virtsassa olevista kristalleista, soluista ja/tai proteiineista. Kissojen väkevä virtsa aiheuttaa helposti virtsakivien muodostumista ja tilanne vain pahenee, jos kissa juo liian vähän.

Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä kissoilla, mutta riskiryhmään kuuluvat kastroidut, ylipainoiset ja vanhat sisäkissat. Alempien virtsateiden sairauksia ilmenee harvoin ensimmäistä kertaa yli 10 vuoden ikäisillä kissoilla.

Virtsaputken tukos

Virtsaputken tukos on todella vakava! Kissa, joka ei pissaa, tulee aina viedä eläinlääkäriin. Kissa on usein huolestunut ja joissain tapauksissa aggressiivinen. Yksi yleinen oire on, että kissa repii vatsakarvojaan.

Pitkäkestoinen virtsaputken tukos vaikuttaa korkeisiin kalium-arvoihin, joka puolestaan vaikuttaa kissan sydämen toimintaan ja siinä tapauksessa kissaa ei voida nukuttaa. Ennuste ei näytä hyvältä, jos kissa ei ole pissannut kertaakaan kahden vuorokauden aikana.

Mitä vakuutus kattaa?

Agrian eläinvakuutus kattaa virtsatieongelmat, mikäli karenssiaika on ohi ja vakuutus on hankittu ennen virtsaongelmien alkamista. Jos hankit vakuutuksen kissalle, jolla on aikaisemmin ollut virtsaongelmia, tulee vakuutukseen elinikäinen rajoitus sen tyyppisille sairauksille, koska ne ovat usein uusiutuvia.

Virtsatieongelmat voivat siis olla kalliita kissanomistajalle, eli kissalle kannattaa ostaa vakuutus mahdollisimman pian hankinnan jälkeen. Jos ostat vanhemman kissan tai kodinvaihtajan, kannattaa kissan voimassaoleva vakuutus siirtää katkeamattomana sinun nimiisi, jotta kissalla on ollut vakuutus jatkuvasti.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä