Kissan virtsatietulehdukset

Virtsatietulehdukset ovat yksi yleisimmistä vaivoista sekä naaras- että uroskissoilla. Uroskissat kärsivät usein akuuteimmista ongelmista, sillä niiden virtsaputki on pidempi ja ahtaampi kuin naaraskissojen, ja tästä johtuen urokset ovat alttiimpia saamaan virtsakivien ja -kiteiden aiheuttamia tukoksia.

Kissojen virtsa on hyvin konsentroitunutta eli väkevää, mistä johtuen erilaisten virtsatievaivojen riski on suuri. Siksi on tärkeää varmistaa, että kissa juo tarpeeksi vettä.

Vaihda vesi päivittäin, jotta se on raikasta. Vesikippoja kannattaa olla useampia ja eri paikoissa, eikä ainoastaan ruokakupin vieressä, missä vesi likaantuu nopeasti. Monet kissat pitävät isoista vesiastioista, voit jopa harkita vesilähteen hankkimista kissallesi.

Kissa saa myös jonkin verran vettä ruoastaan ja siksi märkäruoka on suositeltava vaihtoehto nesteytyksen kannalta.

Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdukset ovat yleisimpiä vanhoilla kissoilla. Usein taustalla on altistava tekijä, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, sokeritauti tai kilpirauhasen liikatoiminta.

Bakteerien aiheuttama virtsatietulehdus hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Hoidon aikana tai hoidon jälkeen paranemista seurataan virtsanäytteen avulla. Mikäli kissaa ei hoideta ajoissa, voi tulehdus edetä munuaisiin. Jos munuaisten epäillään vaurioituneen, voidaan ne tutkia ultraäänellä.

FIC / Kissojen idiopaattinen virtsatietulehdus

Idiopaattinen virtsarakon tulehdus tarkoittaa virtsarakon seinämän inflammaatiota. FIC:n aiheuttaja voi olla fyysinen, esimerkiksi virtsarakon ärtyminen, tai psyykkinen, esimerkiksi stressi. Siksi FICn alkuperä tulee aina tutkia, jotta kissalle voidaan antaa oikeanlaista hoitoa.

Kissa, jolla on FIC virtsaa usein ja vain pieniä määriä ja virtsassa on usein myös verta. Kissa saattaa äännellä virtsaamisen aikana kivusta johtuen.

Hoito tapahtuu glukosaminoglykaanien ja tulehduskipulääkkkeiden avulla. Jos FIC on stressiperäinen, käytetään hoitamiseen feromoneja ja vaikeissa tapauksissa kissan stressiä voidaan vähentää masennuslääkityksen avulla. Kissaa tulee myös houkutella juomaan entistä enemmän vettä.

FLUTD / Feline lower urinary tract disease

FLUTD tarkoittaa, että kissalla on virtsatieongelmia, joihin voi liittyä virtsaputken tukos. Tukos johtuu usein virtsassa olevista kristalleista, soluista ja/tai proteiineista. Kissojen väkevä virtsa on otollista virtsakivien muodostumiselle ja tilanne vain pahenee, jos kissa juo liian vähän.

Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä kissoilla, mutta riskiryhmään kuuluvat kastroidut, ylipainoiset sisäkissat. Alempien virtsateiden sairauksia ilmenee harvoin ensimmäistä kertaa yli 10 vuoden ikäisillä kissoilla.

Virtsaputken tukos

Virtsaputken tukos on aina kissan henkeä uhkaava tilanne! Kissa, joka ei saa virtsattua, tulee aina viedä heti eläinlääkäriin. Kissan käytös muuttuu ja joissain tapauksissa kissa voi olla aggressiivinen. Yleinen oire on, että kissa käy tiheästi hiekkalaatikolla, mutta ei saa tehtyä tarpeitaan. Kissa voi myös nuolla vatsan aluetta tai peräpäätä ja repiä vatsakarvoja.

Pitkäkestoinen virtsaputken tukos aiheuttaa mm. virtsamyrkytyksen (uremia) sekä vakavia elektrolyyttimuutoksia verenkiertoon ja ennuste on aina varauksellinen. Tukos myös uusiutuu helposti. Mikäli hoitoon hakeudutaan riittävän aikaisin, voidaan kissan yleisvoinnin kohennuttua harkita penisamputaatiota. Penisamputaation avulla voidaan vähentää tukoksen uusiutumisriskiä.

Mitä vakuutus kattaa?

Agrian Hoitokuluvakuutus kattaa virtsatieongelmat, mikäli karenssiaika on ohi ja vakuutus on hankittu ennen virtsatieongelmien alkamista. Jos hankit vakuutuksen kissalle, jolla on aikaisemmin ollut virtsatieongelmia, tulee vakuutukseen elinikäinen rajoitus sen tyyppisille sairauksille, koska ne ovat usein uusiutuvia.

Virtsatieongelmat voivat siis olla kalliita kissanomistajalle, eli kissalle kannattaa ostaa vakuutus mahdollisimman pian hankinnan jälkeen. Jos ostat vanhemman kissan tai kodinvaihtajan, kannattaa kissan voimassa oleva vakuutus siirtää katkeamattomana sinun nimiisi, jotta kissalla on keskeytymätön vakuutusturva.

Tykkää? 2 lukijasta 2 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä