Klamydia (Chlamydophila felis) oireilee usein samalla tavalla kuin silmätulehdus. Klamydia alkaa yhden silmän tulehtumisena ja leviää nopeasti myös toiseen silmään. Silmät vuotavat kirkasta nestettä, ja niissä voi olla paljon rähmää. Jos kissallasi on vuotavien silmien lisäksi nuha, yskä ja se aivastelee mutta vaikuttaa muuten terveeltä, kyseessä voi olla klamydia. Jos kissasi on pentu, ota yhteyttä eläinlääkäriin, sillä pennut sairastuvat usein vakavammin.

Miten tauti tarttuu?

Klamydia puhkeaa ennen kaikkea silmän eritteissä, mutta se voi kehittyä myös emättimessä ja peräsuolessa. Tauti tarttuu pääosin kosketustartuntana, mutta bakteeri voi levitä myös ilman kautta lyhyitä etäisyyksiä tai tarttua esineiden kuten ruokakupin välityksellä. Siksi kissanpennut voivat saada tartunnan heti syntyessään, jos emokissalla on emättimessä klamydiabakteeri. Itämisaika eli se aika, joka tartunnan saamisesta kuluu oireiden alkamiseen, vaihtelee kolmesta päivästä kahteen viikkoon. 

Sairas, mutta oireeton

Klamydia on yleisempi ja isompi vaiva kissakasvattajilla ja kodeissa, joissa asuu monta kissaa. Kissat voivat nimittäin tartuttaa toisia kissoja olematta itse sairaita. Klamydia voi puhjeta myös stressin takia, esimerkiksi synnytyksen ja imetyksen aiheuttaman stressin vuoksi. Myös klamydiasta tervehtyneet kissat voivat edelleen tartuttaa muita.

Klamydiaa vastaan on olemassa rokote, mutta myös rokotetuilla kissoilla voi olla klamydiabakteeri, ja ne voivat tartuttaa muita kissoja. Klamydia hoidetaan antibiooteilla. Jos kotonasi asuu useampi kissa, tulee kaikkia kissoja hoitaa samanaikaisesti neljän viikon ajan.