Kissan kastrointi/sterilisaatio

Pitäisikö naaraskissa steriloida tai uroskissa kastroida? Jos et aio käyttää kissaasi jalostukseen kannattaa kastrointia/sterilointia harkita, sillä kissan leikkaamattomuus sisältää monia haittoja sekä kissalle itselleen että kissan omistajalle.

Steriloimaton naaras

Steriloimattomille naaraskissoille tulee juoksut. Joillekin ne tulevat harvoin, toisille useammin. Jos kissa kulkee vapaana ulkona, on yksi suurimmista riskeistä suunnittelematon pentue. Monet kissat voivat tulla raskaaksi jo 6 kk ikäisenä, jolloin kissa ei vielä ole fyysisesti tai psyykkisesti valmis emoksi.

Kissan juoksut

Naaraskissoilla ei ole vuotoja samalla tavalla kuin narttukoirilla, sillä kissojen munasolu ei irtoa juoksujen aikana, vaan vasta paritellessa.

Juoksujen aikana naaraskissat kulkevat selkä köyryssä ja häntä hieman sivussa. Ne kieriskelevät usein lattialla tai maassa ja kutsuvat uroskissoja. Naaraskissa ei myöskään syö juuri lainkaan ja siksi monet naaraskissat laihtuvat, ovat levottomia, menettävät karvaa, eivätkä yleisesti ottaen voi erityisen hyvin juoksujen aikana.

Jotkut naaraskissat alkavat merkkailemaan juoksujen aikana. Juoksujen aikana voi kissanomistajien olla vaikea saada unta naaraskissan kutsuessa uroskissoja.

E-pilleri

E-pilleri ei ole suositeltava pitkäaikainen ratkaisu kissalle, sillä se lisää huonolaatuisten nisäkasvainten ja kohdun tulehtumisen riskiä rajusti. Jos kissasta ei tule jalostuskissaa, on kissalle koko sen elämän ajan jatkuva pillerien syöttäminen turhaa. E-pillerit aiheuttavat myös monia sivuvaikutuksia, eikä se ole sataprosenttinen ehkäisymenetelmä. Kissa saattaa nimittäin sylkeä tai oksentaa pillerin huomaamattasi.

Sterilisaatio

Naaraskissan sterilisaatio tarkoittaa, että eläinlääkäri poistaa kissan munasarjat. Kissa viedään useimmiten eläinlääkäriin aamulla ja haetaan iltapäivällä. Kissa saa muutamat tikit leikkauksen jäljiltä ja kaulurin kaulan ympärille haavan nuolemisen ehkäisemiseksi. Kissa on usein suhteellisen pirteä muutaman päivän kuluttua ja tikit poistetaan 10 päivän jälkeen. Nykyään käytetään usein myös sulavia tikkejä, joita ei tarvitse poistattaa eläinlääkärillä vaan ne häviävät itsestään.

Yleisesti ottaen terveen naaraskissan voi leikkauttaa jo 4kk ikäisenä. Kissan ei ole tarvinnut synnyttää pentuetta ennen sterilointia.

Kastroimaton kolli

Uroskissa on sukukypsä usein jo kuuden kuukauden ikäisenä. Silloin virtsa haisee erityisen vahvasti, joten varsinkin sisäkissoilla sukukypsyyden huomaa helposti.

Kastroimaton ulkokissa laajentaa reviiriään ja on riidanhaluisempi kuin leikattu uroskissa. Leikkaamaton uroskissa on siksi alttiimpi kissatappeluille ja viettää usein pitkiäkin aikoja pois kotoa tai karkailee. Se voi myös aiheuttaa suunnittelemattomia pentueita naapurustossa.

Sisäkissat taas saattavat alkaa merkkaamaan reviiriään kotona. Kissa on usein levoton, kieltäytyy ruoasta ja naukuu naaraiden perään usein ja kovaäänisesti.

Kastrointi

Uroskissat nukutetaan useimmiten kastroinnin yhteydessä. Jotkut eläinlääkärit antavat paikallispuudutuksen ja rauhoittavaa ainetta, jolloin kissa on rentoutunut eikä tunne kipua, mutta on tajuissaan. Kivespussit avataan pienellä viillolla ja kivekset poistetaan.

Leikkauksen jälkeen

  • Älä anna kissan nukkua sängyssä heti leikkauksen jälkeen, sillä monet kissat laskevat alleen nukutuksen jälkeen.
  • Kissa, joka on nukutettu tai saanut rentouttavaa lääkitystä, palelee herkästi. Anna kissan toipua rauhassa jossain suosimassaan lämpimässä paikassa.
  • Tarkkaile kissasi syömistä leikkauksen jälkeen, sillä steriloitu kissa lihoo herkästi. Seuraa kissan painoa ja säätele kissalle antamaasi ruoan määrää. Joskus voi olla hyväksi vaihtaa kevyempään kissanruokaan, kysy tarvittaessa neuvoa eläinlääkäriltäsi.
Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä