Karvapallon muodostuminen

Kissa pesee turkkinsa nuolemalla itseään, ja pesun yhteydessä kissa nielee myös jonkun verran omia karvojaan.

Yleensä kissan nielemät karvat poistuvat kissan elimistöstä luonnollisesti ulosteen mukana. Toisinaan karvoja kuitenkin kertyy kissan vatsalaukkuun ja ne alkavat muodostaa karvapalloja. Karvapalloja voi alkaa muodostua erityisesti, jos kissalta lähtee todella paljon karvaa, esimerkiksi karvanlähtöaikana tai sairauden seurauksena.

Niitä voi muodostua myös, jos kissa pesee itseään tavallista useammin, esimerkiksi stressin tai muun käytösongelman seurauksena.

Karvapallojen poistuminen

Tavallinen merkki karvapallosta on, että kissa kakoo ja/tai yskii, jonka seurauksena kissa oksentaa pallon tai pötkylän muotoisen karvapallon.

Kissa saattaa kakoa karvapalloa pitkään, mutta muuten karvapallot ovat suhteellisen vaarattomia.

Jos karvapallo siirtyy kissan vatsalaukusta suolistoon, se voi aiheuttaa ummetusta, tai pahimmillaan suolitukoksen, jolloin karvapallo tulee poistaa leikkauksen avulla. Tämä on onneksi kuitenkin harvinaista.

Vie kissa eläinlääkäriin, jos se ei ulosta eikä syö ja on muutenkin väsyneen oloinen. Eläinlääkärissä kissasta voidaan ottaa tarvittaessa röntgenkuva, jolla tukoksen aiheuttamia muutoksia voidaan paikantaa ja diagnosoida. Toisinaan myös suolihuuhtelu on tarpeen.

Karvapallojen ennaltaehkäisy

Parhaiten vältyt karvapalloilta harjaamalla kissasi turkin säännöllisesti ja syöttämällä sille laadukasta, sen elämäntilanteeseen sopivaa ruokaa. Harjaa kissa erityisen huolellisesti silloin, kun siltä lähtee karvaa. Erityisesti pitkäturkkinen kissa kannattaa totuttaa harjaamiseen jo pienestä pitäen, jotta harjaaminen sujuu mahdollisimman mukavasti ja vaivattomasti.

Jos kissalle tulee jatkuvasti paljon karvapalloja, asiasta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. Kissoille on olemassa esimerkiksi erikoisruokia ja lisäravinteita, jotka voivat parantaa turkin ja ihon kuntoa ja siten vähentää karvanlähtöä ja ennaltaehkäistä karvapallojen syntyä.

Jos kissa pesee turkkiaan epätavallisen paljon käytösongelman seurauksena, tulee selvittää mikä käytösongelman taustalla on. Yleisin syy käytösongelman taustalla on elinympäristöstä johtuva stressi.