Kissan karvapallot

Kuva: Karianne Widsell

Kissan nielee itseään pestessään omia karvojaan. Yleensä karvat kulkeutuvat ongelmitta kissan ruoansulatuskanavan läpi, mutta karvanlähtökausina ja pitkäturkkisilla kissoilla karvat voivat kerääntyä kissan vatsaan ja muodostaa karvapalloja.

Kissa pesee turkkinsa nuolemalla itseään, ja samalla se nielee omia karvojaan. Kun kissalta lähtee paljon karvaa tai jos kissan turkki on hyvin pitkä, kissan vatsaan voi joutua paljonkin karvaa. Karvat muodostavat vatsassa karvapalloja, jotka kissa usein oksentaa ulos. Jos karvapallot jatkavat matkaansa kissan ruoansulatuskanavassa ja joutuvat suolistoon, ne voivat aiheuttaa ummetusta.

Toisinaan karvapallot tulee leikata ulos

Jos kissa ei ulosta eikä syö ja kissa on muutenkin väsyneen oloinen, kannattaa se viedä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii kissan ja ottaa tarvittaessa röntgenkuvan, jotta mahdollinen jumittunut karvapallo löydetään ja paikannetaan. Jos karvapallo on todella jumissa suolistossa, se täytyy leikata.

Parhaiten vältyt karvapalloilta harjaamalla kissasi turkin säännöllisesti. Harjaa kissa erityisen huolellisesti, kun siltä lähtee karvaa. Nykyään myydään myös erikoisruokia ja lisäaineita, jotka poistavat kissan vatsalaukussa olevia karvapalloja.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä