Useimmiten bakteerien aiheuttamia

Kissan suu on erinomainen ympäristö bakteerien lisääntymiseen. Kissan syljessä, ikenissä ja hampaiden pinnoilla on luonnostaan suuria määriä bakteereita. Kun hampaiden pinnalla olevien bakteerien määrä kasvaa, pinnalle muodostuu plakkia, joka muuttuu kovettuessaan hammaskiveksi.

Paras tapa välttyä hammassairauksilta on pestä kissan hampaat säännöllisesti

Hammaskivi

Plakki, jota ei poisteta alkaa kovettua ja muodostaa hammaskiveä. Lievissä tapauksissa hammaskivi voidaan poistaa hampaiden pesun avulla, muissa tapauksissa se tulee poistaa eläinlääkärillä.

Lue lisää hammaskivestä

Ientulehdus

Jos plakkia muodostuu ikenien läheisyyteen, alkaa ikenien kudos ärsyyntyä ja ien tulehtuu. Tulehtunut ien on punoittava ja ärtynyt. Lisäksi ikenistä voi ajoittain vuotaa verta.

Lue lisää ientulehduksesta

Parodontiitti

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaan kiinnityskudossairauteen (parodontiitti). Tulehdus ja bakteerit leviävät ientaskuun ja sieltä hampaan juuriin ja leukaluuhun. Kiinnityskudosten ja leukaluun vaurioituminen johtaa hampaiden irtoamiseen.

Lue lisää parodontiitista

Hammassyöpymä eli TR-leesio

TR-leesioita (tooth resorptions) eli hammaskaulavaurioita esiintyy noin kolmasosalla kaikista kissoista. Sairaus aiheuttaa hampaan normaalin rakenteen tuhoutumisen.

Lue lisää hammassyöpymästä

Lohjennut hammas

Kissan hammas voi lohjeta tapaturmaisesti esimerkiksi kissan pudotessa korkealta. Vaikeammissa tapauksissa hammas lohkeaa niin pahasti, että lohkeama ulottuu hampaan ytimeen. Silloin hammas tulee poistaa tai siihen tulee tehdä juurihoito, sillä muuten bakteerit voivat levitä hampaan ytimeen ja aiheuttaa voimakkaan tulehduksen.

Lohjennut etuhammas hoidetaan usein poistamalla hammas. Kulma- ja poskihampaat taas pyritään yleensä hoitamaan ensisijaisesti juurihoidolla. Poistetun kulma- tai poskihampaan kohdalle jää yleensä suurempi kolo, joka ei välttämättä parane toivotulla tavalla.

Lohjennut maitohammas tulee poistaa mahdollisimman pian, sillä bakteerit voivat levitä lohkeaman kautta alla kasvaviin hampaisiin ja pysyviin hampaisiin voi tulla kiillevikoja tai epämuodostumia.

Purentavika ja maitohampaat

Monet luulevat purentavian olevan vain ns. ”kauneusvirhe”, mutta se voi aiheuttaa kissalle paljon kipua ja harmia. Varsinkin, jos alta kasvava pysyvä hammas alkaa kasvaa vinoon kissan huulta, ientä tai kitalakea vasten.

Pidä siis silmällä erityisesti maitohampaiden vaihtumista. Irtoamaton maitohammas voi aiheuttaa pysyvän hampaan kasvamisen virheasentoon.

Hammassairauksien merkkejä:

  • Ruokahaluttomuus ja apaattisuus
  • Kissa käyttää vain suun toista puolta pureskeluun
  • Suun kutiaminen
  • Leukojen hierominen lattiaa tai huonekaluja vasten
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Lisääntynyt syljentuotanto
  • Verinen sylki

Hammassairauksien ennaltaehkäisy

Paras tapa ennaltaehkäistä hammassairauksia on hyvä hammashygienia. Pese kissan hampaat säännöllisesti kissoille tarkoitetulla hammasharjalla tai lasten hammasharjalla. Voit ostaa myös kissoille tarkoitettua hammastahnaa tekemään hampaiden pesusta kissalle mieluisampaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa.

Kun peset kissan hampaat säännöllisesti, huomaat myös mahdolliset muutokset hyvissä ajoin. Esimerkiksi, jos kissa aristaa jotain hammasta tai sen ikenet alkavat tavallista herkemmin vuotamaan verta. Terveen suun ei pitäisi haista pahalle, ikenien tulisi olla terveen vaaleanpunaiset ja hampaan pinnan tulisi olla puhdas.

Korvaako vakuutus hammassairauden?

Suurin osa hammassairauksista on ennaltaehkäistävissä hyvän suuhygienian avulla ja siksi vakuutus ei korvaa niitä. Tapaturmaisesti lohjenneen hampaan hoito korvataan ehtojen mukaan.

Agria Kissarotuvakuutus korvaa kissanpennun purentavian korjauksen, irtoamattomien maitohampaiden poiston ja hammassyöpymän eli TR/FORL:in hoidon, jos ehdot täyttyvät ja kissanpentu on vakuutettu alle 4 kk ikäisenä eikä eläinlääkärin tekemässä pentutarkastuksessa ole huomautusta purennasta.