Hammaskiveä voi muodostua hampaisiin kolmeen paikkaan: hampaan näkyvälle pinnalle, ikenen ja hampaan väliin eli ientaskuun, ja ikenien alle. Hampaan näkyvään osaan hammaskivi voi muodostua 2–3 päivässä. Hammaskivi on usein vaaleankeltaista ja sen koostumus on liitumainen. Hammaskivi leviää nopeasti ja voi pian peittää koko hampaan.

Pese kissan hampaat säännöllisesti välttyäksesi hammaskiveltä

Hammaskiven muodostuminen ikenen ja hampaan välissä olevaan ientaskuun kestää kauemmin. Hammaskivi on silloin väritykseltään tummaa ja koostumukseltaan kovempaa.

Ikenien alle tai "sisäpuolelle" muodostuvaa hammaskiveä on vaikea havaita, sillä se ei näy. Tutkimusta varten kissa täytyy nukuttaa, jotta eläinlääkäri voi tutkia suun huolellisesti ja ottaa tarvittaessa lisäksi röntgenkuvat hampaista.

Hoito

Hampaan näkyvälle pinnalle muodostuneesta hammaskivestä pääsee yleensä eroon säännöllisellä hampaiden pesulla. Kovettunut hammaskivi tulee poistaa eläinlääkärillä ja silloin kissa nukutetaan hammaskiven poiston ajaksi.

Ennaltaehkäisy

Paras tapa välttyä hammaskiveltä on pestä kissan hampaat säännöllisesti - mieluiten päivittäin. Plakkia muodostuu jatkuvasti ja hampaiden pesu on ainoa tapa päästä siitä eroon ja estää kalkkiutuminen.

Eläinkaupoissa myydään erilaisia leluja ja puruluita, jotka lupaavat pitää kissan suun ja hampaat puhtaina.

Paras ja tehokkain tapa vähentää hammaskiveä on pestä kissan hampaat. Säännöllisen harjauksen ansiosta bakteerit eivät ehdi kiinnittyä hampaisiin tai ikeniin. Se vaatii kuitenkin, että kissan suu on hyvässä kunnossa harjausta aloitettaessa. Jos näin ei ole, tulee eläinlääkärin puhdistaa kissan suun ja hampaat huolellisesti kissan ollessa nukutettuna.

Totuta kissa suun tutkimiseen, jotta näet helpommin, onko kissan suussa jokin vialla tai onko jotain jäänyt sen hampaiden väliin. Näin huomaat ongelman mahdollisimman aikaisin, ja se on helpompi hoitaa eikä ehdi aiheuttaa suuria tuhoja.

Mitä vakuutus kattaa?

Vakuutus ei korvaa hammaskiven poistoa tai hammaskiven aiheuttamien tulehdusten hoitokuluja. Siksi kissan suu kannattaa tutkia säännöllisesti. Kissa säästyy kivuilta ja sinä kuluilta.