Kissan hampaiden bakteeripinnoitteet voivat aiheuttaa hammaskiveä ja ientulehdusta. Jos niitä ei hoideta ajoissa, voi tulehdus levitä ientaskuun ja aiheuttaa hampaan kiinnityskudossairauden - parodontiitin. Säännöllinen hampaiden pesu on paras tapa poistaa bakteeripinnoitteet ajoissa ja välttyä hammassairauksilta.

Oireet

  • Pahanhajuinen hengitys
  • Ärtyneet ikenet
  • Heiluvat tai löystyneet hampaat
  • Vaikeus pureskella
  • Apeus, aggressiivisuus tai ärtyneisyys

Kissa ei lopeta syömistä hammaskivuista huolimatta, vaan jatkaa syömistä sillä puoliskolla, joka ei ole yhtä kipeä. Hammaskipujen huomaaminen voi siis olla haastavaa. 

Tutki kissan hampaat säännöllisesti, jotta huomaat mahdolliset muutokset ajoissa

Tulehduksen aiheuttama

Parodontiitti alkaa aina ientulehduksella (gingiviitti). Jos tulehtunutta ientä ei hoideta ja plakkia poisteta ajoissa, pääsevät bakteerit työntymään ientaskuun ja ympäröivät kudokset tulehtuvat. Siten tulehdus leviää entistä syvemmälle ja hampaan kiinnityskudokset alkavat löystyä.

Tulehdus vaurioittaa kiinnityskudossäikeitä, mutta myös leukaluu alkaa vaurioitua. Ientasku syvenee edelleen ja samalla bakteerit ja plakki leviävät kiinnityskudossäikeisiin ja leukaluuhun. Lopulta ne ovat niin vaurioituneet, että hammas irtoaa kokonaan

Hoito

Parodontiitti hoidetaan estämällä sairauden kehittyminen ja leviäminen muihin hampaisiin.

Ainoa hoitotapa on eläinlääkärin suorittama huolellinen hammastarkastus sekä hoitotarpeen arviointi. Hoidon aikana kissan hampaat puhdistetaan ja hammaskivi sekä pahasti vaurioituneet hampaat poistetaan kissan ollessa nukuttuna.

Toisinaan kissalta täytyy poistaa useampi hammas, jotta varmistetaan, että ientulehdus tai parodontiitti ei pääse leviämään.

Ennaltaehkäisy

Paras tapa välttää hammaskiven muodostuminen ja muut hammassairaudet on säännöllinen hampaiden pesu – mieluiten päivittäinen.

Hammaskivi on vaarallisin ikenen alla, sillä se on vaikein havaita ja siitä syystä bakteerit pääsevät leviämään syvemmälle. Jos bakteerit leviävät hampaan juureen asti, voivat ne aiheuttaa hammasjuuripaiseen.

Jos kissalla on kerran ollut parodontiitti, eivät kiinnityskudokset parane kokonaan. Ainoa tapa ehkäistä hampaiden irtoamista siinä tapauksessa on pestä hampaat päivittäin, vähintään kerran päivässä.