Riitelevät kissat

Kuva: Bee Thalin

Vaikka kissat eivät ole laumaeläimiä, ne sietävät toisten kissojen läsnäolon samassa kodissa. Toisinaan kissojen välille voi tulla riitoja, esimerkiksi omistajan huomiosta, ruoasta tai parhaasta makuupaikasta. Annamme vinkkejä, miten kannattaa toimia, jotta useamman kissan yhteiselo sujuisi mahdollisimman hyvin. 

Sopivasti tilaa ja etäisyyttä

Kissoille sopiva etäisyys on erittäin tärkeä. Kissalla tulee olla tarpeeksi tilaa, jotta se voi pitää sopivan etäisyyden uhkaavilta tuntuviin asioihin kuten toiseen kissaan. Kissoilla on erilaisia tarpeita samoin kuin ihmisillä. Moni kissa haluaa olla tosinaan rauhassa ”omassa kuplassaan” ja vetäytyä omiin oloihinsa. Toisen kissan tunkeutuminen tähän omaan tilaan voi aiheuttaa ongelmia. Kun kissat kohtaavat toisensa, ne joutuvat usein selvittelemään keskinäisiä välejään.

Kissasi tottuvat toisiinsa ajan kanssa eli ole kärsivällinen.

Omat ruokakupit ja vessat

Kissat eivät ole laumaeläimiä, eikä niitä ole luotu jakamaan reviiriään muiden kanssa. Siitä syystä kissojen välille voi helposti tulla erilaisia riitoja.

Kissat eivät yleensä halua syödä toistensa vieressä. Varmista, että kodissasi on ruokakippoja eri paikoissa, mieluiten myös eri tasoilla. Jokaisella kissalla tulisi olla vähintään yksi oma kippo. Ruoka kannattaa annostella aamulla ja jakaa se tasaisesti eri kuppeihin. Myös vesikippoja tulisi olla useampia ja monissa paikoissa.

Sama koskee kissan hiekkalaatikoita. Kissat eivät yleensä halua käydä samassa vessassa kuin kodin muut kissat, varsinkaan heti toisen kissan jälkeen. Jokaisella kissalla tulisi olla vähintään yksi oma hiekkalaatikko. Hyvä perussääntö on hankkia yksi hiekkalaatikko per kissa ja yksi ylimääräinen. Älä mielellään sijoita kissojen vessoja toistensa viereen, jotta kissat saavat käydä vessassa rauhassa. Jos vessa haisee toiselle kissalle tai se on liian lähellä toisen kissan vessaa, kissa saattaa alkaa tekemään tarpeitaan hiekkalaatikon ulkopuolelle.

Riita voi myös johtua sairaudesta

Kissojen stressikäytös saa usein alkunsa kivusta tai epämukavasta olosta. Hammaskivut, nivelvaivat, maksa- ja munuaisvaivat, allergiat tai vatsavaivat voivat olla syynä kissan käytösongelmiin ja stressaantumiseen. Lisäksi krooninen tai pitkään jatkuva stressi voi johtaa fyysisiin ongelmiin, esimerkiksi sairauden puhkeamiseen. Aloita siis varmistamalla, että kissasi ovat terveitä, jos ne alkavat riitelemään.

Varmista ensin, ettei kissan epätavallinen käytös johdu sairaudesta ennen kuin alat tehdä muutoksia sen elinympäristöön. Kissat eivät pidä muutoksista, joten turhaan tehdyt muutokset voivat aiheuttaa kissalle entistä enemmän stressiä.

Omistajan tulee olla kärsivällinen

Kissojen riitely on kissanomistajalle harmillista, oli sitten kyse vanhoista kaveruksista, jotka yhtäkkiä alkavat riidellä, tai uuden kissan tutustuttamisesta. Muista, että ”riitojen selvittely” voi kestää päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia. Toisinaan kissojen välinen suhde ei muutu ikinä yhtä hyväksi kuin ennen. Omistajan kärsivällinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen voi parantaa tilannetta huomattavasti ainakin niin paljon, että kissat voivat asua ongelmitta samassa kodissa. 

Näin totutat kissat toisiinsa:

  1. Pidä kissoja ensin erillään toisistaan, esimerkiksi eri huoneissa. Hanki molemmille omat mukavat makuupaikkansa sekä juoma- ja ruokakupit omiin huoneisiin.
  2. Pyyhi kissaa viltillä tai pyyhkeellä ja aseta kangas sitten toisen kissan huoneeseen ja päinvastoin. Näin kissat ehtivät tottua toistensa hajuihin. Kissojen tulisi yhdistää toistensa hajut johonkin positiiviseen eli anna kissalle esimerkiksi herkku, kun se nuuhkii toisen kissan tuoksua. Jatka hajutotuttelua kunnes kissat eivät enää reagoi toistensa hajuihin.
  3. Kissat tulevat haistelemaan toisiaan oven alta. Hyödynnä sitä asettamalla herkkuja oven lähettyville. Pane herkut ensiksi kauemmaksi ja siirrä ne sitten asteittain lähemmäksi ovea. Myös ruokakuppi kannattaa sijoittaa oven läheisyyteen. Älä kuitenkaan avaa ovea tai anna kissojen vielä nähdä toisiaan. Jos kissat alkavat sähistä toisilleen oven lähellä, harjoittelu tulee aloittaa alusta. 
  4. Kun oviharjoittelu sujuu hyvin, on seuraavan vaiheen eli huoneiden vaihdon vuoro. Kun kissat asuvat toistensa huoneissa, ne pääsevät totuttelemaan toistensa hajuihin entistä enemmän.  Kissat eivät kuitenkaan vielä saa nähdä toisiaan.
  5. Kun kissat ovat tottuneet toistensa hajuihin ja ääniin, voit asettaa oven tilalle portin. Sen tulee olla oven kokoinen, jotta kissat eivät pääse toistensa luo. Pane portin päälle viltti tai muu näkösuoja.  Myös tämä vaihe tulee toteuttaa asteittain. Aloita asentamalla portti ja avaamalla ovi hetkeksi. Toista harjoitus muutaman kerran ja pidennä joka kerta oven aukioloaikaa.
  6. Nyt kissat saavat nähdä toisensa portin läpi. Poista viltti tai muu suoja ja anna kissojen tutkia toisiaan portin läpi. Toista harjoitus muutaman kerran. Kun kissat käyttäytyvät normaalisti ja tutkivat toisiaan nenät vastakkain, voi olla aika antaa niiden tavata.

Kissojen tulisi edelleen yhdistää toistensa näkeminen johonkin positiiviseen. Anna siis kissoille niiden lempiruokaa tai herkkuja, kun ne ovat toistensa läheisyydessä. Älä jätä kissoja yksin keskenään vaan ole aluksi aina paikalla, kun ne tapaavat toisensa.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä