Hampaiden kehittyminen

Kissalla on samoin kuin ihmisillä ensin maitohampaat, jotka vaihtuvat sitten pysyviksi hampaiksi. Kissanpennulla on 26 maitohammasta, joiden tilalle kasvaa 30 pysyvää hammasta.

Kissat syntyvät hampaattomina, ja hampaat alkavat puhjeta kissanpennun ollessa kolmen viikon ikäinen. Pennun hampaat puhkeavat noin kahdessa viikossa.

Maitohampaat alkavat irrota kissanpennun ollessa vajaan neljän kuukauden ikäinen. Kaikki pysyvät hampaat ovat paikallaan yleensä kuuden kuukauden ikään mennessä. Jos kissallasi on irtoamattomia maitohampaita vielä sen jälkeen, ole yhteydessä eläinlääkäriin. 

Purenta

Suurimmalla osalla kissaroduista on normaali saksipurenta. Se tarkoittaa, että alaleuan etuhampaat ovat hieman yläleuan etuhampaiden sisäpuolella. Alaleuan kulmahampaiden tulisi sopia täydellisesti yläleuan kulmahampaiden ja kolmannen etuhampaan väliin. Lisäksi alaleuan tulee olla tarpeeksi leveä, jotta kulmahampaat asettuvat paikalleen, eivätkä aiheuta painetta ylähampaisiin tai ikeniin.

Irtoamattomat maitohampaat

Jos maitohampaat eivät irtoa itsestään pysyvän hampaan puhjettua, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Irtoamaton maitohammas voi aiheuttaa pysyvän hampaan kasvamisen vinoon ja altistaa purentavialle. 

Pyydä eläinlääkäriä tarkastamaan kissanpennun hampaat samalla, kun viet kissan rokotuksiin tai jos tulee muita eläinlääkärikäyntejä.