Vanhan kissan hoito

Kissat elävät nykyään yhä vanhemmiksi, mikä tuottaa kissanomistajille paljon iloa. Vanha kissa tarvitsee kuitenkin erityishoitoa. Annamme vinkkejä, joiden avulla huolehdit ikääntyvän kissasi hyvinvoinnista. 

Rutiinit

Rutiinit ovat kissalle tärkeitä. Pyri siis pitämään vanhan kissan arki mahdollisimman samanlaisena, ilman suuria muutoksia tai yllätyksiä.

Vanha kissa ei halua, että sen elinympäristössä tapahtuu liian paljon samaan aikaan. Monet asiat saattavat muuttua tavallista pelottavammiksi, muun muassa kovat äänet ja lapset.

Aktivointi

Vanha kissa liikkuu vähemmän ja nukkuu enemmän, mutta se on silti aina leikkisä. Aktivoi kissaa leluilla, jotta se muistaa liikkua. Vähäisen liikunnan takia kissa voi lihoa. 

Lämpötila

Vanha kissa on herkempi kylmyydelle ja viihtyy parhaiten mukavan lämpimissä paikoissa. Tee kissalle mukava ja lämmin makuupaikka esimerkiksi patterin läheisyyteen.

Avusta kissaa kotona

Vanhat kissat voivat tarvita apua päästäkseen lempituolilleen lepäämään, eli kissaa kannattaa auttaa asettamalla tyynyn tai pienen jakkaran portaaksi kissalle.

Ruoka- ja juomakupit sekä kissan vessa-astia kannattaa sijoittaa niin, että kissa pääsee niiden luo mahdollisimman helposti. Esimerkiksi kaksikerroksisessa talossa ne kannattaa sijoittaa siihen kerrokseen, jossa kissa viettää eniten aikaa.

Ruokinta

Kissan haju- ja makuaistit heikentyvät iän myötä ja kissa syö vähemmän. Vanhoille kissoille myydään kuitupitoista ja helposti sulavaa ravintoa, joka voi olla hyvä vaihtoehto ummetuksen välttämiseksi. Kokeile eri vaihtoehtoja, jotta löydät kissallesi sopivimman kissanruoan.

Huolehdi myös, että vanha kissa juo tarpeeksi vettä.

Senioritarkastus

Yli 7-vuotiaalle kissalle kannattaa tehdä vuosittain seniorikissan terveystarkastus eläinlääkärillä. Silloin tutkitaan kissan veriarvot, maksa, munuaiset, sokeriarvot ja kilpirauhasarvot. Terveystarkastuksen tulosten avulla pystytään seuraamaan kissan vointia ja huomaamaan mahdolliset muutokset elinten toiminnassa. 

Hampaat

Vanhalle kissalle voi tulla hammasvaivoja, esimerkiksi hammaskiveä. Hoitamattomana hammaskivi voi aiheuttaa hampaiden irtoamisen ja ientulehduksia. Hammaskivi poistetaan eläinlääkärillä nukutuksessa. Voit ennaltaehkäistä hammasvaivoja harjaamalla kissan hampaat säännöllisesti.

Jos kissa on menettänyt hampaita, kannattaa suosia helposti purtavaa kissanruokaa.

Aistit

Kissan näkö- ja kuuloaisti heikentyvät iän myötä. Aistien heikentyminen voi tehdä kissasta hieman säikyn, sillä moni asia tulee hieman yllätyksenä, kun kissa ei huomaakaan sitä ajoissa.

Sokea sisäkissa voi pärjätä hyvin kotona, sillä se ”näkee” viiksikarvojensa ja tassujensa tunnistimien avulla.

Kynnet

Aktiivisuuden hiipuessa vanhojen kissojen kynnet kuluvat vähemmän kuin nuorten ja aktiivisen kissojen. Vanha kissa ei jaksa käyttää raapimapuuta yhtä usein ja kynnet eivät kulu yhtä paljoa. Tarkista siis kynnet säännöllisesti ja leikkaa ne tarvittaessa.

Sairaudet

Monet sairaudet ovat yleisempiä vanhoilla kissoilla, muun muassa korkea verenpaine, syöpä, diabetes ja munuaisten vajaatoiminta. Munuaisvaivojen tavallisia oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, laihtuminen ja hengityksen haiseminen.

Toinen yleinen sairaus on kilpirauhasen liikatoiminta, joka aiheuttaa samanlaisia oireita. Lisäksi kissa syö tavallista enemmän ja voi olla huonolla tuulella. Jos kissallasi on yllä kuvattuja oireita, vie kissa eläinlääkäriin.

Vakuutus

Koska sairaudet ja vaivat yleistyvät iän myötä, myös ikääntyneellä kissalla kannattaa olla vakuutus. Agrialla voit vakuuttaa kissasi milloin vain, meillä ei ole yläikärajaa Vakuutus ei kuitenkaan sairauksia tai vammoja, joita kissalla on ollut ennen vakuutuksen ostoa.

Kuinka vanha kissasi on?

Taulukosta näet kuinka vanha kissasi on ihmisten iässä.

Kissan ikä Ihmisten iässä
1 15
2 24
3 28
4 32
5 36
6 40
7 44
8 48
9 52
10 56
11 60
12 64
13 68
14 72
15 76
16 80
17 84
18 88
19 92
20 96
21 100

Tykkää? 0 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 0 tähteä