Kissat istuvat mielellään ylätasoilla ja tarkkailevat ympäristöään. Siksi ikkunalaudat ja parvekkeet ovat monen kissan mieleen. Kissa voi kuitenkin pudota ja loukata itsensä ellei ikkunoita ja parveketta suojata verkolla.

Kodin parveke tai terassi sekä useimmin avoinna olevat ikkunat kannattaa verkottaa, jotta kissa ei pääse livahtamaan ulos. Kissat mahtuvat pienistäkin koloista, eli pieniinkin ikkunoihin kannattaa asentaa verkko tai lukko, joka estää ikkunaa avautumasta liikaa.

Vaarallinen pudotus

Yleinen harhaluulo on, että kissa putoaa aina jaloilleen ja selviää mistä tahansa pudotuksesta. Kissat putoavat useimmiten kyllä jaloilleen, mutta se ei tarkoita, että ne selviäisivät putouksesta vammoitta.

Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen. Ikkunasta tai parvekkeelta pudonneet kissat saavat usein vakavia vammoja, joista toipuminen kestää kauan. Osalla vammat ovat niin vakavia, että kissa on lopetettava.

Yleisiä vaurioita ovat eturaajojen ja leuan murtumat sekä vakavat maksan, pernan ja pallean vauriot. Myös kissan keuhkot ja virtsarakko saattavat puhjeta pudotuksessa.

Katutason parvekekin voi olla vaarallinen

Katutasolla olevalta parvekkeelta tai terassilta pudotus maahan ei ole iso, mutta kissa voi silti joutua vaaratilanteeseen.

Parvekkeelta karannut kissa voi esimerkiksi jäädä auton alle tai joutua kissatappeluun. Leikkaamaton naaraskissa voi karkumatkalla tulla tiineeksi ja uroskissa taas voi astua lähialueella liikkuvan naaraskissan.

Kissa kannattaa tunnistusmerkitä, jotta kissa voidaan palauttaa omistajalleen, jos se karkaa.

Jos kissasi putoaa parvekkeelta tai ikkunasta:

  • Tutki kissan vointi: onko kissalla näkyviä haavoja, aristaako kissa jotain ruumiinosaa, tai ontuuko kissa?
  • Jos kissalla on selkeitä vammoja, vie kissa eläinlääkäriin tutkittavaksi.
  • Tarkkaile kissan kuntoa ja jos kissan vointi heikkenee tai se käyttäytyy oudosti, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Osa vammoista saattaa oireilla vasta hetken kuluttua, eli vaikka kissa näyttäisi voivan hyvin, sillä voi olla jotain vammoja.