Yleisesti ottaen loukkaantunutta koiraa kannattaa lähestyä aina varovasti ja rauhallisesti juttelemalla, älä siis hiivi yllättäen koiran luo. Vaikka koira olisi kuinka kiltti ja rauhallinen muuten, voi koira olla arvaamaton ja esimerkiksi purra kovien kipujen ja paniikin takia. Pane sen vuoksi koiralle aina kuonokoppa tai side kuonon ympärille.
Lue ohjeet kuonositeen sitomiseen.
Haava
Avohaavat tulisi ommella ensimmäisen vuorokauden aikana, mieluiten ensimmäisen 6–8 tunnin aikana. Puhdista haava vedellä tai keittosuolaliuoksella mahdollisimman pian. Anturahaavat tulee aina ommella. Ne paranevat sisältäpäin eli toipuminen on suhteellisen nopeaa. Nivelten tai koiran raajojen takaosan lähellä olevat haavat voivat olla jännehaavoja ja aiheuttaa lisäkomplikaatioita.
Haava vatsassa
Vatsan alueen suuri avohaava, esimerkiksi toisen eläimen pureman aiheuttama haava, voi olla niin syvä, että koiran sisäelimet valuvat ulos. Jos sinulla on mukana puhdasta vettä tai keittosuolaliuosta, huuhtele haava ja elimet sillä, jotta ne puhdistuvat ja pysyvät kosteina. Peitä haava sen jälkeen esimerkiksi kostealla t-paidalla tai muovipussilla. Sisäelimet vaurioituvat entisestään kuivuessaan, joten yritä pitää ne mahdollisimman kosteina.
Hengitys
Mikäli koiran hengitystiet tukkeutuvat tai koira ei hengitä jostain muusta syystä, tulee sinun välittömästi auttaa koiraa.
Anna koiralle tekohengitystä joko painamalla käsillä koiran rintakehää tai suusta kuonoon elvytyksen avulla. Älä kuitenkaan paina liian kovaa tai puhalla liikaa ilmaa keuhoihin, vaan odota keuhkojen täyttymistä.
Hukkuminen
Yritä saada kaikki vesi koiran keuhkoista ulos nostamalla koira takajaloistaan ylös tai asettamalla koiran pää sen kehoa alemmas, jolloin vesi valuu suusta ulos. Kuivaa koira huolellisesti, jotta veri alkaa kiertää ja koira pysyy lämpimänä.
Lue lisää hukkumaisillaan olevan koiran auttamisesta.
Luunmurtuma
Turvotus ja epätavallinen liikkuvuus ovat tavallisia luunmurtuman merkkejä. Älä yritä asettaa murtunutta luuta "paikalleen". Se aiheuttaa yleensä vain enemmän vahinkoa. Pyri pitämään koira mahdollisimman paikallaan ja sido keppi tai muu esine lastaksi. Jos koiralla on murtuman lisäksi avohaava, se tulee sitoa mahdollisimman pian, jotta haavaan ei pääse bakteereita.
Kanna koirasi pois loukkaantumispaikalta, jos mahdollista. Koira kannattaa kietoa esimerkiksi viltin tai takin sisään, jotta se pysyy mahdollisimman hyvin paikallaan. Jos epäilet, että koiran selkäranka on murtunut, yritä löytää jokin kova ja kestävä esine paareiksi koiran liikuttamista varten.
Kynnen murtuminen
Jos koiran kynnet ovat liian pitkät, kynsi voi murtua. Koira tulee viedä eläinlääkäriin vuorokauden kuluessa, kun kynsi on löystynyt. Eläinlääkäri nukuttaa koiran ja poistaa kynnen kokonaan.
Kun uusi kynsi alkaa kasvaa, voit lakata sen kynsilakalla vahvistaaksesi kynnen pintaa. Uusi kynsi on herkkä, eli koiran kanssa on tehtävä ainoastaan rauhallisia kävelylenkkejä. Vahdi myös, että uusi kynsi ei tulehdu, sillä tulehdus voi äkkiä levitä koiran luustoon.
Ontuminen
Jos koira alkaa ontua, voi kyseessä olla nyrjähdys tai vakavampi vamma kuten nivelsidevamma, joka vaatii aina eläinlääkärin hoitoa ja usein myös leikkauksen. Koiran ontuminen tulee siis aina ottaa vakavasti.
Tikut
Tikut voivat aiheuttaa haavoja paitsi tassuihin myös nivusiin ja rintaan. Älä poista tikkua itse, sillä se voi olla syvällä ja aiheuttaa koiralle runsasta verenvuotoa. Anna tikun olla paikallaan ja vie koira eläinlääkärin hoidettavaksi.
Verenvuoto
Runsas verenvuoto tulee tyrehdyttää mahdollisimman pian. Jos veri on vaaleaa, haava voi olla valtimossa. Käytä t-paitoja, kompresseja tai mitä on käsillä ja paina sidettä haava vasten.
Tassussa olevan haavan verenvuoto tulee tyrehdyttää sitomalla koiran hihna, narunpätkä tai muu vastaava haavan yläpuolelle. Se on kuitenkin vain väliaikainen hoitokeino. Kiristysside tulee poistaa noin 20 minuutin kuluttua, jotta koiralle ei tule verenkierto-ongelmia.
Kyyn purema
Etsi puremajälki, joka näyttää kahdelta pieneltä pistoreiältä. Puremakohta on usein punoittava ja turvonnut.
Koiran ikä ja terveys vaikuttavat siihen, miten koira reagoi kyyn puremaan. Pahimmassa tapauksessa koira voi menehtyä. Myrkky voi myös vaurioittaa maksaa tai munuaisia.
Yritä pitää koira mahdollisimman paikallaan ja vie se välittömästi eläinlääkäriin.
Lämpöhalvaus
Koira viilentää itseään hikoilun sijaan läähättämällä, jolloin veri kulkee suun kautta. Jos ilma on lämmin ja kostea, läähättäminen ei välttämättä auta viilentämään koiran kehoa.
Lämpöhalvauksen aikana koiran ikenet ja limakalvot muuttuvat kirkkaanpunaisiksi ja vaalenevat, jos lämpöhalvaus etenee ja koira joutuu shokkitilaan.
Jos koiralle tulee lämpöhalvaus, varmista ettei koiran ruumiinlämpö nouse entisestään ja yritä hitaasti laskea sitä. Kiedo koiran ympärille noin 20-asteisella vedellä kasteltuja pyyhkeitä.
Lämpöhalvauksesta normaaliin ruumiinlämpötilaan palautuminen kestää usein vuorokauden. Älä siis yritä nopeuttaa koiran viilentymistä liikaa, sillä koiralle voi tulla alilämpöä, joka on vaarallisempaa kuin lämpöhalvaus.
Paleltuminen
Jos koira palelee esimerkiksi uimisen jälkeen, koira tulee ensin kuivata huolellisesti ja nopeasti. Pyyhkeen tai viltin kietominen palelevan koiran ympäri auttaa vain hetkellisesti, sillä kostea pyyhe tai viltti alkaa pian viilentää koiraa entisestään.
Normaaliin ruumiinlämpötilaan palaaminen kestää vähintään vuorokauden - ole siis kärsivällinen äläkä lämmitä koiraasi liikaa. Voit lämmittää koiraasi hieromalla, ja jos koira on pirteä, sen on hyvä liikkua, jotta keho lämpenee luonnollisesti.
Vatsalaukunkiertymä
Vatsalaukunkiertymä on vakava ja hengenvaarallinen tila koiralle. Koiran vatsalaukku ei ole samalla tavalla kiinnittynyt kuin ihmisen, vaan se on irrallaan ja saattaa kiertyä itsensä ympäri. Vatsa laajentuu ja koiran on vaikea hengittää, sillä vatsalaukku painaa keuhkoja. Vastalaukunkiertymä vaikuttaa myös koiran sydämeen. Koira on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.
Lue lisää vatsalaukunkiertymästä
Myrkytys
Koira voi saada myrkytyksen syötyään tai hengitettyään jotain sopimatonta. Koira voi myös saada myrkkyä elimistöönsä tassujen tai ihon välityksellä. Osa myrkyistä aiheuttaa kroonisia vaurioita ja toiset taas saattavat varastoitua elimistöön ja aiheuttavat oireita vasta pitkän ajan kuluttua. Myrkyllisen aineen vaikutus koiraan on yksilöllistä ja riippuu muun muassa koiran koosta ja myrkyn määrästä.
Jos epäilet koirasi saaneet jotain myrkkyä, yritä aina ensin selvittää mistä aineesta on kyse. Ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin.
Koiralle myrkyllisiä aineita:
Rotanmyrkky
Aiheuttaa sisäistä verenvuotoa.
Sinilevä
Aiheuttaa hermo- ja maksavaurioita. Maksavaurioiden oireita on oksentelu, hermovauriot taas aiheuttavat kramppeja. Pese koira koirashampoolla mahdollisimman pian sinileväisessä vedessä uimisen jälkeen. Älä anna koiran nuolla itseään. Vie koira välittömästi eläinlääkäriin, jos koira muuttuu huolestuneeksi, alkaa täristä, huojua, oksentaa tai saa kramppeja.
Suklaa
Sisältää kofeiinia ja teobromiinia, jotka ovat koiralle myrkyllisiä aineita. Koiran koko ja syödyn suklaan määrä vaikuttaa koiran kykyyn selviytyä suklaan syömisestä. 10-kiloinen koira voi syödä 12-40 grammaa tummaa suklaata tai 100 gramma vaaleaa suklaata ilman, että koiralle tulee oireita.
Glykoli
Maistuu hyvältä ja makealta ja on vaarallinen pienissäkin määrissä. Glykoli aiheuttaa kristallien muodostumista koiran munuaisiin. Vie koira välittömästi eläinlääkäriin, jos epäilet glykolimyrkytystä.
Parasetamoli
Monet ihmisille tarkoitetut särkylääkkeet sisältävät parasetamolia, mutta koirille se on vaarallinen aine. Älä siis anna koirallesi parasetamolia ensiavuksi kipuihin!