Murtunut kynsi

Koiran kynnet voivat vahingoittua monin eri tavoin. Niihin voi tulla halkeamia tai murtumia ja toisinaan kynsi voi irrota kokonaan. Yleisin syy kynsivaivoille on, että kynsi on ollut liian pitkä ja se on juuttunut johonkin. Jos murtuma vaikuttaa vain pieneen osaan kynttä, voit leikata ”irrallisen” osan pois. Jos olet epävarma miten toimia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos kynsi on murtunut, koira alkaa yleensä ontua, ja nuolee tassuaan. Tassusta saattaa jäädä verinen jälki. Murtunut kynsi joudutaan usein poistamaan kokonaan eläinlääkärissä.

Toimi näin:

  1. Tutki kynsi ja mistä kohtaa se on lohjennut tai murtunut
  2. Jos koiran tassu vuotaa verta, aseta varovasti tassun ympärille side
  3. Ota yhteyttä eläinlääkäriin

Haava anturassa tai tassussa

Jos koira astuu jonkin terävän esineen päälle, voi anturaan tai tassuun tulla haava. Ensimmäinen haavan oire on ontuminen ja tassun aristeleminen. Tassu saattaa myös vuotaa verta.

Suurin osa pintahaavoista paranee itsestään, mutta haavan kotihoito voi olla haastavaa, jos koira aristaa tassuaan paljon. Lisäksi antura voi turvota niin, että esimerkiksi lasinsiru joutuu syvemmälle haavan sisään. Silloin siitä voi olla vaikea saada kunnon ote ja siksi se on vaikea poistaa. Tällöin koira tulee viedä eläinklinikalle.

Tassussa oleva haava kannattaa ommella, jotta se paranee nopeammin ja ongelmitta. Haava koiran anturassa joutuu jatkuvasti koetukselle koiran astuessa tassulla, eli paraneminen kestää hieman tavallista pidempään.

Jos koira saa haavan tassun taakse anturoiden yläpuolelle, haava saattaa vahingoittaa tassun isompia verisuonia. Silloin verenvuoto voi olla tavallista runsaampaa ja koira tulee viedä eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Puhdista haava huolellisesti

Aloita haavan tutkiminen huuhtelemalla se varovasti vedellä tai apteekista ostettavalla keittosuolaliuoksella. Tutki haava: miltä se näyttää, onko haava syvä?

Vältä haavan pesemistä alkoholia sisältävillä nesteillä. Älä myöskään levitä haavalle voiteita, sillä vahvat aineet ja haavavoiteet voivat ärsyttää haavan soluja ja heikentää paranemista. Jos haava on yli sentin pituinen tai se on koiran anturassa, se tulee ommella. Haava tulisi ommella mieluiten ensimmäisten kahdeksan tunnin sisällä.

Jos haavasta vuotaa paljon verta, kääri tassuside sen ympärille. Oikein sidottuna side auttaa tyrehdyttämään verenvuodon. Laastari tai teippi on vaikea saada pysymään koiran iholla ja siksi side on parempi vaihtoehto.

Anturassa tai tassussa olevan haavan hoito:

  • Estä koiraa nuolemasta tai puremasta haavaa, laita koiralle tarvittaessa kauluri
  • Puhdista haava liasta vedellä tai keittosuolaliuoksella
  • Tutki haava ja sen syvyys: onko haavassa tikku, lasinsiru tai muu terävä esine? Poista se, jos pystyt tai ota yhteyttä eläinlääkäriin

Jos haava on syvä ja vuotaa paljon verta:

  • Kääri paineside haavan ympärille
  • Pidä koira paikallaan ja rauhallisena, jotta verenvuoto tyrehtyy nopeammin
  • Vie koira eläinlääkäriin ommeltavaksi mahdollisimman pian. Haava on hyvä saada ommeltua ensimmäisten 8 tunnin aikana.