Vesihäntä on yleinen koiraroduilla, jotka rakastavat uimista, kuten noutajilla ja spanieleilla. Vesihäntä on hännänjuuren hermojen tulehdus. Tulehdus aiheutuu koiran takaosan altistuessa kylmälle, esimerkiksi jos koiran takapää jää kylmäksi uimisen jälkeen tai jos koira ui kylmässä vedessä pitkiä aikoja.

Vesihännän oireet

Vesihäntä on koiralle kivulias: koiran häntä ja takapää ovat kosketusarkoja ja koiran voi olla vaikea istuutua alas, ja joidenkin narttujen on tulehduksen vuoksi vaikea virtsata. Häntä roikkuu yleensä velttona alaspäin, eikä koira heilutä sitä.

Paranee usein itsestään

Vesihäntä häviää useimmiten itsestään muutamassa päivässä, kun annat koiran levätä ja huolehdit, että koira ja erityisesti takapää pysyvät lämpimänä ja kuivana.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos koiralla on kovia kipuja, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Koiran kipuja voi tarvittaessa lieventää kipulääkkeillä ja/tai tulehduskipulääkkeillä.

Jos vesihäntä ei parane itsestään muutaman päivän kuluessa, ota yhteys eläinlääkäriin, sillä vesihännän oireet voivat johtua myös muista selän tai takapään vaivoista.

Ehkäise kuivaamalla ja lämmittämällä

Vesihäntä uusiutuu helposti. Ennaltaehkäistäksesi vesihännän uusiutumista, kuivaa koira kunnolla aina pitkän sadelenkin tai uimisen jälkeen. Koiralle voidaan myös hankkia lämmittävä takki tai viltti, joka pitää koiran lämpimänä kylmässä autossa tai uinnin jälkeen. Myöskin liian pitkiä vedessä oloaikoja on syytä välttää, etenkin jos vesi on kylmää. Osa koirista rakastaa uimista niin paljon, että ne eivät tule omaehtoisesti pitämään taukoja vesileikeistä.