Suomessa on tuoreimpien arvioiden mukaan yli 800 000 koiraa. Yksi koira ulostaa keskimäärin kaksi kertaa päivässä. Jos kaikki koiranomistajat jättäisivät koirankakat keräämättä, kertyisi maastoon joka päivä reilusti yli 1,5 miljoonaa uutta kakkakasaa.

Vastuullinen koiranomistaja kerää koiransa jätökset

Kiihtyvä keskustelu koirankakasta on varma kevään merkki. Keräämättömät jätökset ärsyttävät syystä: ne tekevät ympäristöstä epäsiistin ja aiheuttavat hajuhaittoja sekä terveysriskejä.

Jokainen tietää, kuinka ikävää on puhdistaa koiran ulostetta kengän pohjasta tai vaikkapa lastenvaunujen renkaista. Koiran jätösten kerääminen on osa koiranomistajan vastuuta ja koirankakkapussien tulisi kuulua jokaisen koiranomistajan varusteisiin. 

Keräämällä koiransa jätökset, koiranomistajat voivat osaltaan edistää yleistä viihtyvyyttä ja lievittää negatiivisia asenteita koiria kohtaan. Harva koira haluaa itsekään kävellä lajitoverinsa ulosteiden päällä, joten ympäristön siistinä pitäminen on palvelus myös nelijalkaisille ystävillemme.

Järjestyslaki ja koirakuri

Suomessa koiran ulosteiden keräämisestä on säädetty Järjestyslaissa. Koirakuri-pykälän mukaan koiran omistajan tai haltijan tulee muun muassa huolehtia, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetuilla alueilla taajamassa.

Taajaman ulkopuolella samanlaista säännöstä ei ole, mutta silloinkin koirankakat kannattaa kerätä tai siirtää pois esimerkiksi kepin avulla aina, jos ne ovat suoraan kävelyreitillä tai muuten sopimattomassa paikassa.

Kadun reunassa muhiva kakkakasa voi olla tautipesäke

Koiranomistajan on hyvä muistaa, että keräämättömät koiran jätökset voivat levittää monia tauteja. Luontoon jätetyt läjät voivat edesauttaa tarttuvien tautien ja loisten leviämistä lemmikistä toiseen, mutta myös ihmisiin.

Koiran ulosteen välityksellä ihmiseen voi tarttua erilaisia loisia, esimerkiksi Giardia ja suolinkaisloinen. Giardia voi aiheuttaa ihmiselle pitkäaikaisia maha-suolikanavan oireita, ja erityisesti lapset ovat alttiita näille infektioille, jos he pääsevät tonkimaan jätöksiä luonnossa.

Koiran ulosteessa on viruksia, bakteereita sekä loisia, jotka voivat tarttua muihin koiriin. Varsinkin virukset ovat kestäviä ja säilyvät ympäristössä jopa kuukausia, myös pakkassäällä.

Suurin osa suomalaisista koirista on onneksi rokotettu tavallisimpia tarttuvia tauteja kuten parvovirusta vastaan, mutta tartunnan riski kasvaa, mitä enemmän ulosteita jätetään keräämättä. Erityisen vakavia tartunnat voivat olla rokottamattomille pikkupennuille tai yleiskunnoltaan heikommalle yksilölle.

Lue lisää giardiasta

Ulosteiden kerääminen on tärkeä osa loishäätöä

Loishäätö eli madotus on osa koiran terveydenhoitoa. Säännöllinen madotus on erityisen tärkeää kantaville nartuille ja koiranpennuille sekä matkustettaessa koiran kanssa maasta toiseen. Aikuisen koiran loishäätötarve on yksilöllistä ja se riippuu koiran elintavoista. Madotustarvetta voidaan selvittää koiran ulosteesta tehtävällä loistutkimuksella.

Lue lisää koiran madotuksesta

Koiranomistajan muistilista

  • Muista aina kakkapussi! Sijoita kakkapussit eteisessä sellaiseen paikkaan, josta niitä ei voi unohtaa, kuten koiran taluttimen viereen. Kakkapusseja kannattaa myös säilöä takkien taskuihin, jotta niitä on aina mukana.
  • Pidä huoli, että kakkapussit eivät pääse loppumaan. Ota tavaksi ostaa lisää kakkapusseja esimerkiksi aina, kun ostat koirallesi ruokaa.
  • Jos kakkapussi kuitenkin unohtuu matkasta, kysy pussia lainaan toisilta koiranulkoiluttajilta, kerää jätökset pois seuraavalla ulkoilukerralla tai siirrä ne vähintään hoitamattoman pientareen puolelle vaikkapa keppiä apuna käyttäen.