Erilaisia valmisteita

Apteekeissa on saatavilla sekä reseptillisiä että reseptittömiä matolääkkeitä. Punnitse koirasi aina ennen kuin annat matolääkettä, sillä lääke annostellaan painon mukaan. Luethan pakkauksen ohjeen huolellisesti, sillä osa lääkkeistä annetaan vain kerran, toiset taas kuurina.

Mikäli suun kautta lääkintä tuottaa vaikeuksia, voi sopivampi vaihtoehto olla paikallisvaleliuos - niin kutsuttu spot-on-valmiste, joka annostellaan koiran iholle.

Pentujen ja imettävän nartun madotus

Narttukoira tulee madottaa ennen astutusta, tiineyden aikana sekä synnytyksen jälkeen. Pennut madotetaan 2 viikon iästä lähtien 2 viikon välein 10 viikon ikään saakka.

Kysy neuvoa juuri sinun koirallesi sopivasta madotusohjelmasta omalta eläinlääkäriltäsi.

Ulostenäyte kertoo madotustarpeen

Jos olet epävarma koirasi madotustarpeesta, voit pyytää eläinlääkäriltä näytepakkauksen ja kerätä ulostenäytteen. Eläinlääkäri lähettää näytteen laboratorioon, jossa tutkitaan onko näytteessä matoja tai niiden munia.

Koira kannattaa madottaa vain elimistössä olevia matoja vastaan, jotta loiset eivät muutu immuuneiksi lääkitykselle.

Matojen merkkejä

Madot huomataan yleensä koiran oksentaessa tai sen ulosteessa. Koira voi oksentaa pitkiä sukkulamatoja, kun taas heisimadon jaokkeita näkyy yleensä peräaukossa tai ulosteen seassa. Matoja ei kuitenkaan aina tunnista paljain silmin.

Matojen aiheuttamia oireita ovat muun muassa ripuli, laihtuminen, turkin kiillottomuus, oksentelu ja yskiminen.

Myyräekinokokki (Echinococcus multilocularis)

Myyräekinokokkia ei ole vielä todettu Suomessa, mutta loista esiintyy yleisesti mm. Virossa ja Keski-Euroopassa ja sitä on tavattu myös Ruotsissa. Myyräekinokokki on yleisimmin koiraeläinten (kettu, supikoira, koira) ohutsuolessa elävä pieni heisimato. Ihminen voi tyypillisesti saada tartunnan syömällä loista kantavan eläimen ulosteen saastuttamia marjoja tai sieniä.

Myyräekinokokki aiheuttaa ihmisellä rakkuloiden kehittymistä erityisesti maksaan, mutta myös muihin elimiin. Loisrakkulan repeäminen voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Jos matkustat koirasi kanssa esimerkiksi Ruotsiin, tulee koira madottaa ennen kotimatkaa. Voit lukea lisää koiran kanssa matkustamisesta ja siihen liittyvistä vaatimuksista Ruokaviraston sivuilta.