Giardia on pieni, yksisoluinen loinen, joka elää koiran suolistossa ja voi aiheuttaa suolisto-oireita. Giardiakantoja on erilaisia ja ne voivat tartuttaa koiran lisäksi kissoja ja muita nisäkkäitä, mutta usein tartunta on lajikohtainen. Tietyt giardiakannat voivat tarttua myös ihmiseen ja tartunta aiheuttaa myös ihmiselle yleensä ripulia. Ihmiseen tarttuvat giardiakannat ovat kuitenkin harvinaisia Suomessa.

Suoliston ulkopuolella giardia esiintyy kystamuodossa ja voi aiheuttaa tartuntoja jopa viikkojen ajan eli tartuntariski on suuri ja giardiasta voi olla vaikea päästä eroon.

Giardiatartunta leviää koirasta toiseen ulosteen kautta. Tartunta voi levitä myös ulosteella kontaminoidun veden tai esineen välityksellä.

Giardian oireet koiralla

Giardia voi olla joko oireileva tai oireeton. Useimmiten oireita ilmenee koiranpennuilla ja nuorilla koirilla, kun taas aikuisilla koirilla tartunta on usein oireeton.

Giardian aiheuttamia oireita on ripuli ja muut suolistovaivat sekä niiden seurauksena laihtuminen. Oireet ovat hyvin samanlaisia kuin esimerkiksi koiranpennun vatsavaivat pennun muuttaessa uuteen kotiinsa ja siitä syystä giardia voi olla vaikea tunnistaa.

Giardia-tartunta voi myös olla oireeton. Oireetonkin tartunta voi kuitenkin levitä koiran ulosteen kautta.

Giardian hoito

Giardia diagnosoidaan ulostenäytteen avulla. Tartunta hoidetaan sisäloishäätökuurilla tai antibioottikuurilla. Koiran turkki on hyvä myös pestä antiseptisellä shampoolla, jotta varmistetaan ettei koiran turkissa ole kystamuotoista giardiaa, joka voi aiheuttaa uuden tartunnan

Koiran lääkitsemisen lisäksi giardian hoito vaatii myös koiran elinympäristön perusteellisen puhdistuksen, jotta mahdolliset giardiakystat saadaan poistettua pysyvästi. Koiran kaikki tarvikkeet kuten pedit, lelut ja ruokakupit tulee pestä tai desinfioida huolellisesti. Myös kodin lattiat ja muut pinnat, joihin koira on kosketuksissa, tulee puhdistaa. Hoidon aikana on ehdottoman tärkeää myös kerätä kaikki koiran jätökset.

Giardian ennaltaehkäisy

Paras tapa ennaltaehkäistä giardiatartuntoja on kerätä koiran jätökset ja välttää oman koiran pääsyä toisten koirien jätösten luo.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos koiralla on pitkittynyttä ripulia ja koira on voimaton, on aina hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Erityisesti, jos kyseessä on koiranpentu, mutta myös aikuisen koiran kohdalla.