Lämpöhalvaus

Koiralle voi tulla lämpöhalvaus esimerkiksi, jos se joutuu olemaan ahtaassa ja lämpimässä tilassa kuten pysäköidyssä autossa kesähelteillä. Myös raskas liikunta tai muu rasitus lämpimällä säällä voi aiheuttaa lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen saanut koira alkaa läähättää voimakkaasti ja saattaa menettää tajuntansa. Muita oireita ovat kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Pahimmillaan lämpöhalvaus voi johtaa koiran menehtymiseen.

Lämpöhalvaus iskee usein hyvinkin äkkiä. Jos koirallasi on lämpöhalvauksen oireita, viilennä koiraa esimerkiksi vedellä ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue lisää lämpöhalvauksesta.

Kyyn purema

Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Kyy puree koiraa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Puremakohta on yleensä turvonnut ja siinä voi näkyä kyyn hampaanreiät sekä mustelmamainen värimuutos. Lievissä tapauksissa purema aiheuttaa ainoastaan turvotusta, mutta vaikeammissa tapauksissa kyyn erittämä myrkky vahingoittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa koiran menehtymiseen.

Jos kyy puree koiraasi, pidä koira mahdollisimman paikoillaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön ja vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Lue lisää kyyn puremasta.

Hyönteisen pisto

Yksittäiset ampiaisen tai muiden hyönteisten pistot ovat yleensä koiralle vaarattomia. Pistokohta saattaa punoittaa, kutista ja turvota hieman, mutta oireet häviävät usein itsestään. Osa koirista voi kuitenkin saada pistoksesta allergisen reaktion. Hyönteisen pisto on vaarallisin koiran suussa tai nielussa, sillä silloin hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Jos pistos on koiran suussa tai nielussa, tai se aiheuttaa todella voimakkaita oireita kuten voimakasta turvotusta, ole välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Muussa tapauksessa tutki pistoskohta ja mikäli se ei parane itsestään muutamassa päivässä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue lisää hyönteisten pistoista.

Haavat

Pienet pintahaavat paranevat useimmiten itsestään, mutta syvä haava voi tulehtua, varsinkin kesähelteillä. Haava tulisi aina puhdistaa ja tutkia. Syvä haava tulisi ommella eläinlääkärissä ensimmäisen 6 tunnin aikana paranemisen nopeuttamiseksi. Haavan aiheuttamia oireita ovat haavoittuneen ruumiinosan aristaminen ja mahdollinen ontuminen sekä haavakohdan nuoleminen. 

Tutustu koiran ensiapuun.

Vaaralliset ruoka-aineet

Piknikillä ja grillin ääressä on monenlaisia ruokia ja niiden jämiä, jotka maistuisivat varmasti myös koiralle. Monet grilliherkkut ja piknik-ruoat eivät kuitenkaan sovellu koiralle ja voivat aiheutata vaaratilanteita. Osa ruoka-aineista on myös koiralle myrkyllisiä. Tällaisia ovat mm. suklaa, pähkinät, sipuli ja viinirypäleet. Tavallisimpia myrkytyksen oireita ovat mm. oksentaminen, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen.

Erityisesti maissintähkät, jäätelötikut ja luut sekä ruodot ovat koiralle vaarallisia, sillä ne voivat jumittua tai vahingoittaa koiran ruoansulatuskanavaa. Pahimmillaan koira voi saada näistä suolitukoksen, joka vaatii leikkaushoitoa. Jos jotain jumittuu koiran kurkkuun, koira alkaa kakoa tai raapia suuta tassullaan yrittäen saada juuttuneen esineen pois. Yritä paikantaa ja poistaa suuhun tai nieluun juuttunut esine. Jos se ei onnistu, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Lue lisää koiralle vaarallisista grilliherkuista.

Hot spot

Hot spot eli kostea ja märkivä ihotulehdus on erityisesti pitkä- ja paksuturkkisten sekä uimista rakastavien koirien yleinen kesävaiva. Hot spotin yleisin oire on, että koira alkaa raapia tai nuolla itseään erityisen paljon. Jos koirallasi ilmenee voimakasta punoitusta ja märkivää ihottumaa, koiralla saattaa olla hot spot ja silloin tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Hot spot uusiutuu helposti. Paras lääke välttää ikävä tulehduskierre, on ennaltaehkäisy. Jos koirasi on kova uimaan, huuhtele turkki aina rantapäivien jälkeen, jotta siihen ei jää epäpuhtauksia. Kuivaa koira huolellisesti vesileikkien välillä, sillä jatkuvasti kostea turkki on suurin riskitekijä ihotulehduksille.

Lue lisää hot spotista.

Vesihäntä

Vesihäntä on yleinen koiraroduilla, jotka rakastavat uimista, kuten noutajilla ja spanieleilla. Vesihäntä on hännänjuuren hermojen tulehdus. Tulehdus aiheutuu koiran takaosan altistuessa kylmälle, esimerkiksi jos koiran takapää jää kylmäksi uimisen jälkeen tai jos koira ui kylmässä vedessä pitkiä aikoja. Vesihäntä uusiutuu herkästi.

Vesihännän oireita ovat takapään aristaminen ja hännän roikkuminen velttona alhaalla. Vesihäntä häviää useimmiten itsestään muutamassa päivässä, kun annat koiran levätä ja huolehdit, että koira ja erityisesti takapää pysyvät lämpimänä ja kuivana. Jos koiralla on kovia kipuja, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue lisää vesihännästä.

Sinilevämyrkytys

Älä anna koiran juoda vettä tai uida vedessä, jossa on sinilevää, sillä koiralle voi tulla sinilevämyrkytys. Sinilevämyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, tärinä tai vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit.

Jos koira ui vedessä, jossa on sinilevää tai juo vettä, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Lue lisää sinilevämyrkytyksestä.

Punkit

Punkit levittävät sairauksia, joista tunnetuimpia ja yleisimpiä ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Tee koiralle punkkitarkastus päivittäin ja poista punkit aina mahdollisimman pian. Sairaudet voivat levitä lemmikkiin punkin oltua kiinnittyneenä yli 24 tuntia.

Jos koirallasi on usein punkkeja, kannattaa hankkia punkkikarkote apteekista tai eläinklinikalta. Punkkien torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. 

Punkkien levittämien sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, velttous, väsymys sekä ontuminen. Jos lemmikilläsi ilmenee kyseisiä oireita punkin pureman jälkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue lisää punkeista.

Koiran ensiapu

Kun lähdet kesän matkoille, selvitä etukäteen, missä on lähin eläinklinikka sekä päivystävä eläinlääkäri. Siten tiedät heti, mihin suuntaan lähteä, jos jotain sattuu eikä lähimpien eläinklinikoiden hakuun ja niiden aukioloaikojen selvittämiseen kulu turhaan kallisarvoista aikaa.

Voit hyödyntää myös Agrian eläinlääkärineuvontaa, josta saat eläinlääkärikonsultaation vahingon sattuessa ajasta tai paikasta riippumatta. Agria-sovellus kannattaa ladata kännykkään ja rekisteröityä käyttäjäksi jo ennen mökkimatkaa. Asiakkaamme voivat käyttää palvelua maksutta ja rajattomasti!

Mökille kannattaa ottaa mukaan koiran ensiapupakkaus tai koota sellainen itse. Suosittelemme ensiapulaukkuun ainakin seuraavia tarpeita:

  • keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen
  • steriilejä puhdistusliinoja tai desinfiointiainetta
  • vanua ja ideaaliside
  • pinsetit ja kynsisakset
  • punkkipihdit
  • kyytabletteja