Koiran pelastusliivit

Vaikka suurin osa koirista osaa uida, tulee koiralla olla pelastusliivit aina veneessä sekä laiturilla. Valitse koiran painoon sopivat ja hyvin istuvat pelastusliivit. Jos koirallasi on pitkä ja paksu turkki, kannattaa mieluummin valita hieman isompi koko kuin liian pieni, sillä märkä turkki tekee koirasta painavamman.

Pelästyneen tai panikoivan koiran nostaminen vedestä veneeseen, laiturille tai rantaan ei aina ole helppo tehtävä. Siksi koiran pelastusliivien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tukeviin kädensijoihin. Liivin kahvat helpottavat huomattavasti koiran nostamista turvaan. Pelastusliivin kirkas huomioväri saattaa myös pelastaa koiran, jos se lähtee veden varaan joutuessaan uimaan omille teilleen aallokkoon.

Merivesi ja sinilevä

Pakkaa venematkalle mukaan juomakuppi ja tarjoa koiralle juomavettä sen sijaan, että annat sen juoda pelkkää merivettä. Merivesi voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja pahimmillaan suolamyrkytyksen.

Koiraa ei myöskään kannata päästää uimaan alueilla, joissa on tai epäillään olevan sinilevää. Levä tarttuu koiran turkkiin ja leviää helposti elimistöön koiran nuollessa itseään. Sinilevä voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen.

Jos koirasi on innokas uimari, muista kuivata koiran turkki huolellisesti uimisen jälkeen. Jos turkki jää kosteaksi, koiralle voi tulla vesihäntä eli hännänjuuren hermojen tulehdus tai hot spot eli märkäinen ihotulehdus. Kuivaa myös koiran korvat uinnin jälkeen, sillä kosteaksi jääneisiin korviin voi tulla korvatulehdus.

Muuta muistettavaa

Koiraa ei kannata sitoa taluttimella kiinni veneeseen. Talutin voi muuttua hengenvaaralliseksi hirttosilmukaksi, jos koira yrittää hypätä veteen tai laiturille, tai putoaa veteen. Tee kunnon ulkoilulenkki ennen veneilyä ja sen jälkeen huolehdi, että koiralla on rauhallinen ja suojaisa oma paikka veneessä, mieluiten varjossa. Suora auringonpaahde altistaa koiran lämpöhalvaukselle.

Valitse vauhti koiran mukaan äläkä tee liian pitkiä matkoja kerralla: useampi tunti veneessä on pitkä aika koiralle, vaikka se nauttisikin veneilystä. Koiraa ei kannata ruokkia juuri ennen venematkaa - varsinkaan, jos koiralle tulee helposti pahoinvointia.

Jos määränpäässä on paljon punkkeja, käytä punkkikarkotetta ja tee koiralle päivittäinen punkkitarkastus. Pakkaa veneeseen mukaan koiran ensiapupakkaus. Kännykään kannattaa myös ladata jo ennen veneretkeä Agrian sovellus jonka kautta saa eläinlääkärin apua lemmikin oireiden arviointiin – myös veneestä käsin.

Varmista koiran turvallisuus veneessä ja maissa:

  • Koiralla tulee olla pelastusliivit koko venematkan ajan sekä laiturilla.
  • Huolehdi, että koiralla on rauhallinen ja suojaisa oma paikka veneessä, mieluiten varjossa.
  • Tarjoa koiralle raikasta vettä vähintään muutaman tunnin välein.
  • Tee kunnon ulkoilulenkki ennen veneilyä ja sen jälkeen.
  • Valitse vauhti koiran mukaan ja auta tarvittaessa koiraa pysymään tasapainossa aallokossa.
  • Älä tee liian pitkiä matkoja: useampi tunti veneessä on pitkä aika koiralle, vaikka se nauttisikin veneilystä.
  • Jos määränpäässä on paljon punkkeja, käytä punkkikarkotetta ja tee koiralle päivittäinen punkkitarkastus.
  • Pakkaa veneeseen mukaan koiran ensiapupakkaus.