Lievien vatsaoireiden kotihoitoon saa neuvoja Agrian eläinlääkärineuvonnan kautta. Vaikka aikuisen ja perusterveen koiran kakka olisi väliaikaisesti löysää, on tilanne harvoin vakava. Eläinlääkäriin on syytä lähteä, jos ulosteessa on tummaa verisyyttä tai jos ripuli pitkittyy ja koiran yleisvointi on heikko. Pentujen, iäkkäiden tai kroonisesti sairaiden koirien kanssa eläinlääkäriin kannattaa hakeutua aina pienemmällä kynnyksellä.  

Kakka-asteikko

1. Erittäin kova, kuiva uloste

Erittäin kova ja kuiva uloste, joka on täysin segmentoitunut yksittäisiksi palleroiksi. Ei jätä jäämiä poimittaessa. Koira ulostaa yksittäisiä kikkareita ja se voi joutua pinnistelemään saadakseen ulostettua.

Mistä voi johtua? Kuivuminen ja/tai ummetus.

Toimenpiteet: Vaiva voidaan useimmiten hoitaa koikonstein pitämällä huolta lemmikin nesteytyksestä. Ota yhteyttä etäeläinlääkäriin oireiden pitkittyessä.

2. Kiinteä ja hyvin muotonsa pitävä uloste

Kiinteä pökäle, joka on hyvin muodostunut ja säilyttää muotonsa, kun sitä nostetaan. Ulkonäkö selkeärajainen. Helppo poimia, jättää poimittaessa vain vähän tai ei lainkaan jäämiä.

Ei ongelmaa. Ihanteellinen ulosteen koostumus, joka osoittaa, että koiran
ruokinta on tasapainoista ja ruoansulatus toimii hyvin.

Toimenpiteet: Ei tarvetta toimenpiteille.

3. Pehmeä, mutta muotonsa pitävä uloste

Pehmeä, mutta säilyttää edelleen muotonsa. Saattaa jättää jonkin verran jäämiä poimittaessa.

Mistä voi johtua? Lievät ruokintamuutokset, liiallinen herkkujen syönti, lievä
ruoansulatushäiriö tai hieman korkeampi nestepitoisuus ravinnossa (esim. suurempi märkäruoan osuus päivittäisessä annoksessa).

Toimenpiteet: Korjaa poikkeamat ruokavaliossa ja seuraa tilannetta.

4. Erittäin pehmeä, juuri ja juuri muotonsa pitävä uloste

Uloste on hyvin pehmeää ja laskeutuu maahan kasaksi, joka leviää reunoilta. Koostumus kiinteää, mutta siitä puuttuu rakenne. Jättää jäämiä ja menettää muotonsa poimittaessa.

Mistä voi johtua? Ruokinnan muutokset, lievä ruoansulatuskanavan häiriö, stressi tai pidempään jatkunut vähäkuituinen ruokavalio.

Toimenpiteet: Ota tarvittaessa yhteyttä etäeläinlääkäriin ja kysy neuvoja tilanteen
korjaamiseksi.

5. Nestemäinen uloste, jossa on hieman rakennetta

Uloste on lähes tai täysin nestemäisiä. Vaikea tai mahdoton poimia. Voi sisältää hieman kirkasta verta, joka on peräisin ärtyneestä peräaukosta.

Mistä voi johtua? Infektio, allergia tai muu vakava ruoansulatuskanavan häiriö.

Toimenpiteet: Mikäli koiran yleisvointi on edelleen hyvä, ota yhteyttä etäeläinlääkäriin, joka antaa hoito-ohjeet tai tarvittaessa ohjaa jatkohoitoon klinikalle.

6. Vetinen ripuli

Uloste on täysin nestemäistä ilman minkäänlaista rakennetta. Mahdoton poimia, lätäkkömäinen. Voi sisältää tummaa verisyyttä.

Mistä voi johtua? Infektio, allergia tai muu vakava ruoansulatuskanavan häiriö.

Toimenpiteet: Vie koira eläinlääkäriin, etenkin jos sen yleisvointi on heikko. Jos
ulosteeseen on sekoittunut tummaa verta, tilanne on vakava.