Palveluskoirat

Voimme aloittaa palveluskoiran tyypistä, joka työskentelee ihmisen eli koiran oman omistajan/ohjaajan puolesta. Koira toimii omistajansa apuna, ojennettuna kätenä. Tämäntyyppistä palveluskoiraa kutsutaan yleensä avustajakoiraksi. Tämä tarkoittaa sitä, että koira suorittaa jonkinlaista avustustehtävää omistajalleen, kuten nostaa tavaroita lattialta ja auttaa omistajaansa hakemaan tarvittuja asioita. Seuraavaksi käymme läpi erityyppisiä avustajakoiria.

Kuulo- ja tukikoirat

Koiran erityisenä tehtävänä on toimia omistajan ylimääräisenä korvaparina ja pyytää huomiota koskettamalla tätä esimerkiksi puhelimen tai ovikellon soidessa, ja viedä omistajansa äänilähteen luo. Mutta ehkä tärkeintä on, että koiran pitäisi pystyä varoittamaan palohälytyksen soidessa.

Avustajakoira

Jos henkilöllä on jonkinlainen liikuntavamma, koira voi auttaa häntä esimerkiksi pukeutumisessa, tavaroiden hakemisessa tai oven avaamisessa. Tämäntyyppinen palveluskoira on myös koulutettu esimerkiksi avaamaan kodin laatikoita ja nostamaan, jos jotain putoaa lattialle.

Palveluskoira koulutetaan omistajan tarpeiden mukaan. Jos omistaja tarvitsee esimerkiksi apua ruoan kantamisessa kotiin ostosreissun jälkeen tai apua lompakon esiin ottamisessa maksamista varten, koira voidaan kouluttaa tekemään näin.

Hälytyskoirat

  • Hypokoira - tämäntyyppinen palveluskoira hälyttää, jos sen diabetesta sairastavan omistajan verensokeri laskee. Koira aistii, milloin verensokeri on liian korkea tai liian matala, ja voi auttaa omistajaa hakemaan lääkepussin. Koira voi myös auttaa hälyttämään turvahälyttimen kautta.
  • Epilepsiakoira - tämäntyyppinen palveluskoira ei ole vielä kovin yleinen, koska koulutukseen ei ole vielä pystytty luomaan laatuvarmistettua menetelmää. Koira koulutetaan tunnistamaan, milloin kohtaus on tulossa tai milloin se on alkanut. Tämän jälkeen koira hakee lääkepussin/laatikon tai hälyttää turvahälyttimen kautta.

Opaskoira

Opaskoira on tarkoitettu näkövammaisille, ja se johdattaa omistajansa esteiden ohi ja osoittaa portaat sekä reunat. Koiran on reagoitava omistajalleen ruuhkaisissa paikoissa. Koira koulutetaan myös tunnistamaan tietyt etäisyydet, esimerkiksi kotiympäristössä. Koira ja omistaja tekevät ainutlaatuista yhteistyötä ja auttavat toisiaan jokapäiväisessä elämässä.

Kasvatus- ja kuntoutuskoirat 

Edellä kuvailimme palveluskoiran tyyppiä, joka työskentelee yksinomaan omistajansa puolesta. Nyt siirrymme kasvatus- ja kuntoutuskoiriin. Koira ja omistaja työskentelevät yhdessä auttaakseen toista ihmistä, jota yleensä kutsutaan kolmanneksi henkilöksi tai asiakkaaksi/osallistujaksi.

Koira-avusteiset interventiot

Kokonaisuutta, jossa koira ja omistaja työskentelevät tiiminä, kutsutaan koira-avusteiseksi interventioksi. Omistaja voi olla esimerkiksi lääkäri, joka työskentelee koiransa kanssa potilaan hyväksi, opettaja, joka työskentelee koiransa kanssa oppilaiden auttamiseksi, tai tukikouluttaja, joka työskentelee koiransa kanssa auttaakseen asiakastaan päivittäisessä toiminnassa.

Kaikissa tapauksissa kyse on ihmisistä, jotka ammatissaan työskentelevät koiransa kanssa auttaakseen asiakasta. Interventio on tavoitteellinen ja strukturoitu. Koiranohjaajaa ja palveluskoiraa kutsutaan usein koirakoksi. Tämän sateenvarjotermin - koira-avusteiset interventiot - alla on erilaisia malleja, jotka perustuvat osittain koirakon koulutustasoon ja kohderyhmään, jonka kanssa koirakko työskentelee. Yhteistä kaikille palveluskoirille on, että ne aloittavat soveltuvuustestillä, jossa selvitetään, onko koira valmis työskentelemään sosiaalipalvelukoirana.

Koiran tukema toiminta

Nämä ovat enemmän tai vähemmän epävirallisia tapaamisia, joilla on tavoite ja tarkoitus, mutta toimintaa ei välttämättä tarvitse dokumentoida tai arvioida. Ne ovat yleensä yksinkertaisia vierailuja, joiden tarkoituksena on motivoida, tukea tai parantaa osallistujan elämänlaatua. Koiraa ja ohjaajaa voidaan kutsua vierailevaksi koirakoksii. Vieraileva koirakko voi itse asiassa työskennellä minkä tahansa kohderyhmän kanssa, ja joissakin tapauksissa voidaan suorittaa ylimääräinen soveltuvuustestaus, jotta tiimi voi työskennellä nuorempien lasten kanssa.

Koira-avusteinen terapia

Koira-avusteinen terapia on suoraan kohdennettu, strukturoitu terapeuttinen interventio, jota toteuttavat esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset, kuten sairaanhoitajat, psykologit tai sosiaalityöntekijät. Koira-avusteisessa terapiassa keskitytään ihmisten fyysisten, kognitiivisten ja psykososiaalisten toimintojen vahvistamiseen sekä ryhmissä että yksilöllisesti. Interventio on dokumentoitava ja arvioitava.

Koira-avusteinen koulutus/kasvatus

Koira-avusteinen opetus tai pedagogiikka on opettajien, erityiskouluttajien tai muun koulutetun pedagogisen henkilökunnan toteuttama suora tavoitteellinen interventio. Interventiossa keskitytään auttamaan lapsia saavuttamaan koulun osaamistavoitteet, kehittämään sosiaalisia taitoja ja kognitiivisia toimintoja. Interventio on dokumentoitava ja arvioitava.

Koira-avusteinen valmennus/neuvonta.

Koira-avusteinen valmennus tai neuvonta on valmentajan tai terapeutin toteuttama suora tavoitteellinen interventio. Interventiossa keskitytään osallistujan henkilökohtaiseen kehitykseen, sosiaaliseen kompetenssiin, oivallukseen ja toimintaan yksilöllisesti ja ryhmässä. Interventio on dokumentoitava ja arvioitava.

Yhteistä kaikille koira-avusteisille interventioille on se, että koiranohjaajan on oltava koulutettu ja pätevä sillä alueella, jolla hän työskentelee. Koiranohjaaja on myös koulutettava lukemaan koiran signaaleja ja osattava kouluttaa ja käsitellä koiraansa kohderyhmässä, jonka kanssa hän työskentelee.