Koulutuksen osalta voidaan aloittaa koiranohjaajan taustatietämyksestä. Jotta koiranohjaaja voi työskennellä koiransa kanssa, hänen täytyy suorittaa koulutusohjelma sitä kohderyhmää ajatellen, jonka kanssa hän aikoo työskennellä. Koulutuksen käynyt koiranohjaaja toimii yleensä jo harjoittamassaan ammatissa, esimerkiksi sairaanhoitajana tai opettajana.
Työskentely aikuisten tai vanhusten parissa
Jotta koiranohjaaja voi työskennellä vanhusten erityisasunnoissa, on hänen oltava koulutettu työskentelemään vanhusten kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että voidakseen vierailla dementiaa sairastaville vanhuksille tarkoitetussa vanhainkodissa, koiranohjaajan on tunnettava dementiaa sairastavien vanhusten tarpeet ja niin fyysiset kuin kognitiivisetkin kyvyt.
Koiran tuominen kohtaamiseen vanhusten kanssa on vaikeaa, jos ohjaaja ei ymmärrä siihen liittyviä riskejä. Dementoituneen henkilön mieliala voi muuttua nopeasti, ja koiranohjaajan on ehkä samanaikaisesti autettava käyttäytymisessään arvaamatonta henkilöä ja käsiteltävä koiraa. Lattialla tai sohvilla, joissa koira työskentelee, voi myös olla lääkinnällisiä laitteita tai mikä vielä vaarallisempaa, lääkkeitä. Kun koiranohjaaja tuntee ikääntymisen ja iäkkäiden ihmisten sairaudet ja tarpeet, työskentely helpottuu ja on laadukkaampaa.
Työskentely lasten kanssa
Lasten kanssa työskennellessä on otettava huomioon myös joitakin riskejä: lapset voivat olla liikkeissään arvaamattomia ja nopeita. Jos koiranohjaaja työskentelee koiransa kanssa esimerkiksi esikoulussa, on hänellä oltava asianmukainen koulutus ja tietämystä siitä, miten kohdata tämän ikäisten lasten ryhmä.
Ammattiin perustuva koulutustaso
- Vieraileva koira - Esimerkiksi hoitoavustaja tai -vastaava, voi suorittaa koiran tukeman toiminnan kurssin. Tämä on yksinkertaisempi interventiomuoto, joka perustuu motivaatioon, iloon ja elämänlaatuun.
- Vieraileva koira lasten parissa – Lasten- ja päiväkotihoitajan tehtävässä toimiva voi kouluttautua koiran tukemaan toimintaan lasten kanssa.
- Koulukoira – Opettajat voivat kouluttautua koira-avusteiseen pedagogiikkaan.
- Hoito-/terapiakoira - Lääkäri, sairaanhoitaja, toimintaterapeutti tai vastaava voi halutessaan kouluttautua koira-avusteiseen terapiaan.
- Psykoterapiakoira - Psykoterapeutti, sosiaalityöntekijä tai -neuvonantaja voi halutessaan kouluttautua koira-avusteiseen psykoterapiaan.
Koulutustasojen jäsentelyyn voi tutustua International Association of Human-Animal Interactions Organisations (IAHAIO) -sivustolla. Yhteenvetona voidaan todeta, että koiranohjaajaksi pyrkivä aloittaa ammatistaan ja kouluttaa sitten koiransa sen teeman tai kohderyhmän perusteella, jonka kanssa hän aikoo työskennellä.