Koiran kanssa ulkomaille
Rokotukset ja lääkintä
Ulkomailla erilaisten sairauksien ja loisten tartuntavaara on suurempi. Ota ennen matkaan lähtöä yhteyttä omaan eläinlääkärisi, sillä hän osaa kertoa tarvitseeko koirasi matkan ajaksi estolääkityksen esimerkiksi sydänmato-tartuntaa vastaan.
Huomio myös, että eläinlääkärikuluja syntyy usein lisäksi kohdemaassa. Esimerkiksi heisimatoihin kuuluvaa myyräekinokokkia ei esiinny Suomessa, minkä vuoksi useimmista maista palatessa vaaditaan koiran lääkitsemistä 1-5 vuorokautta ennen paluumatkaa.
Lue lisää Ruokaviraston sivuilta >>
Korkean raivotautiriskin maista palatessa täytyy esittää raivotaudin vasta-ainetodistus, joka tulee olla hankittuna Suomesta jo ennen matkaan.
Yleisiä lemmikin kuljetukseen liittyviä sääntöjä ovat muun muassa:
- Koiran tulee olla tunnistusmerkitty
- Koiralla on oltava voimassaoleva raivotauti-rokote
- Koiralla tulee olla lemmikkipassi
- Koira tulee lääkitä heisimatoja vastaan ennen paluuta Suomeen
Muista myös, että eri mailla on omat maakohtaiset sääntönsä lemmikkien tullaukseen ja kuljetukseen. Tutustu siis Suomen sääntöjen lisäksi kohdemaasi sääntöihin.
Jos matkustat lentäen, ota selvää lentoyhtiösi ohjeista lemmikkien suhteen. Useimmat yhtiöt sallivat alle 9 kilon painoisen koiran matkustamossa. Tätä isompien koirien tulee matkustaa ruumassa kuljetusta varten hyväksytyssä häkissä.
Koira lomakohteessa
Mieti tarkkaan jo ennen matkaa millaisessa ympäristössä koira tulee olemaan. Monissa hotelleissa ja muissa majoituspaikoissa on erikseen lemmikkiystävällisiä huoneita, joihin voi ottaa koiran. Lemmikkihuone kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä niitä on saatavilla tavallisia huoneita vähemmän.
Lisäksi kannattaa selvittää etukäteen kuinka koiraystävällinen lomakohde on, muun muassa minne kaikkialle koiran voi ottaa mukaan.
Jos lomakohteessa on kuuma, paljon turisteja sekä tungosta ja koira tulee todennäköisesti viettämään monia tunteja yksin hotellihuoneessa, kannattaa harkita koiran jättämistä kotiin. Jos taas olette menossa viileämpään ja rauhalliseen kohteeseen, jossa voitte ulkoilla luonnossa ja koira voi tulla mukananne lähes kaikkialle, on matka varmasti koiralle mieluisa.
Mieti siis aina tuleeko koira viihtymään paremmin lomakohteessa vai omassa kodissa. Jos matkustatte isommalla porukalla, tarkista aina onko mukaan tulossa muita koiria, lapsia tai allergikkoja.
Kulkuvälineissä koiran kanssa
Koira autossa
Koira kannattaa totuttaa autossa matkustamiseen ennen kuin teette pitemmän ajomatkan. Totuta koira matkustamiseen tekemällä lyhyitä matkoja ja tarkkaile miten koira reagoi autoiluun. Kannattaa ajaa johonkin mukavaan paikkaan, kuten koirapuistoon tai metsään, jotta koira oppii yhdistämään autoilun mukavaan tekemiseen. Jos autolla kuljetaan ainoastaan eläinklinikalle, voi autoilusta tulla koiralle epämiellyttävää.
Näin koira matkustaa autossa turvallisesti >>
Koira junassa ja linja-autossa
Koiran saa ottaa mukaan VR:n juniin ja useimpiin linja-autoihin. Kaikissa VR:n junissa on erillisiä lemmikkipaikkoja, joissa koira voi matkustaa joko lattialla omistajan jaloissa tai kuljetuskopassa. Koiralle voi myös ostaa oman paikan. Koira tulee pitää kytkettynä koko matkan ajan eikä saisi häiritä muita matkustajia.
Kun koira jää kotiin loman ajaksi
Kun koira ei tule mukaan matkalle, sen voi jättää omaan kotiin koiravahdin kanssa tai varata paikan koirahoitolasta tai -hotellista. Kannattaa aina miettiä missä koirasi viihtyy parhaiten, jotta loma-ajasta tulee mahdollisimman onnistunut sekä sinulle että karvakuonollesi.
Koiravahti
Jos päätät, että koira jää kotiin lomamatkasi ajaksi, kannattaa pyytää perheenjäsentä, sukulaista, ystävää tai vaikka naapuria koiravahdiksi. Jos lähipiiristäsi ei löydy ketään sopivaa, voit myös palkata vahdin esimerkiksi Facebookin koiraryhmistä, Tori.fi:stä tai koiranhoitopalveluita välittävältä sivustolta.
Jätä koiravahdille selkeät hoito-ohjeet, muun muassa:
- Ruokinta ja vesi (mitä ruokaa/ruokia, kuinka paljon, kuinka usein)
- Lähimpien eläinklinikoiden yhteystiedot sekä lähin päivystävä eläinklinikka
- Ohjeet ulkoiluun (kakkapussit, kuinka usein koira pitäisi ulkoiluttaa, milloin päivän ensimmäinen ja viimeinen lenkki, voiko viedä koirapuistoon)
- Ohjeet turkin, kynsien ja hampaiden hoitoon
- Mahdolliset lääkintäohjeet ja ensiapuohjeet (esimerkiksi ohjeet yleisimpien vaivojen hoitoon)
- Leikkiohjeet ja koiran lempilelut
- Säännöt (saako koira olla sohvalla, missä koira nukkuu, saako koiralle antaa ruoantähteitä)
- Yksinolo (kuinka kauan koira voi olla yksin, tekeekö koira tuhoja)
- Mahdolliset ongelmatilanteet ja miten niissä tulee käyttäytyä (toiset koirat, vastakkaista sukupuolta olevat koirat, pienet lapset, rusakot, autot)
Koirahoitola tai -hotelli
Toinen hoitopaikkavaihtoehto on koirahoitola tai -hotelli, josta voit varata paikan koirallesi muutamaksi päiväksi tai pidemmäksi ajaksi. Hoitolaan kannattaa käydä tutustumassa etukäteen, jotta voit varmistaa, että se on sopiva paikka koirallesi. Tutustu myös hoitolan sääntöihin, esimerkiksi tuleeko koira olla rokotettu, mitä jos koiralla on juoksut loman aikana ja ovatko koirat omissa huoneissaan vai muiden koirien kanssa.